Plenković: Prve procjene štete od potresa u Stubici oko 70 milijuna kuna

Premijer Andrej Plenković obišao je u subotu mjesta u Krapinsko-zagprskoj županiji koju je uz Zagreb 22. ožujka pogodio snažan potres, te poručio kako se prema prvim procjenama štete o potresa u Gornjoj i Donjoj Stubici kreću oko 70 milijuna kuna.

 Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar je, naime, za Gornju i Donju Stubicu zbog potresa proglasio elementarnu nepogodu, a najavio je da će isto učiniti i za Mariju Bistricu.

 Plenković je novinarima kod Marije Bistrice izjavio kako će se ukupne štete na tom području utvrditi nakon što se i tamo proglasi elementarna nepogoda.

 “Sve nadležne službe zajedno sa županijskim, a s druge strane s Gradom Zagrebom, radit će cjelovitu pripremu kako da na najučinkovitiji način pomognemo, osobito ljudima čije su kuće, stanovi nastradali u ovom potresu“, rekao je.

 Premijer je zajedno s ministrima graditeljstva Predragom Štromarom, obrane Damirom Krstičevićem i gospodarstva Darkom Horvatom te županom Kolarom obišao potresom pogođena mjesta Slani Potok kod Gornje Stubice, Donju Stubicu te Laz Bistrički kod Marije Bistrice.

 Plenković je pritom napomenuo da ministar Štromar treba pripremiti posebni zakon kojim bi se omogućila sanacija štete.

Plenković: Razmjeri štete puno veći nego što se čini 

 Nakon današnjeg te ranijeg uvida u zagrebačkim naseljima poput Markuševca, Čučerja, Kašine te drugih informacija kojima raspolaže dojma, je, istaknuo je, da su razmjeri šteta jako veliki, “puno veći nego što se čini”.

 Nije želio iznositi procjene o kojem bi iznosu mogla biti riječ prije no što građevinska struka sagleda koliko je zgrada oštećeno i koliko će ih se morati rušiti, a najavio je da će sagledati i mogućnosti europske pomoći u sanaciji posljedica potresa.

 Stradalima je poručio da suosjeća s njima, zahvalivši onima koji skrbe za 400 ljudi koji su nakon što su im u potresu stradale kuće i stanovi privremeni smještaj našli u zagrebačkom Studentskom domu Cvjetno naselje.

 Župan Željko Kolar kazao je kako je na području Marije Bistrice šest kuća za rušenje, u Gornjoj Stubici zasad 35, a u Donjoj Stubici 12 kuća.

 “U tih pa i 75 milijuna kuna nije procjena i sakralnih objekata. Konzervatori su izašli van, ali s obzirom da se ti objekti obnavljaju po drugim postupcima i po drugim tehnologijama, za njih ćemo procjenu morati još pričekati“, rekao je.

 Najbitnijim ipak smatra to što nije bilo ljudskih žrtava. U potresu u Krapinsko-zagorskoj županiji jedna je osoba zadobila prijelom noge, a dvije su lakše ozlijeđene.

Krstičević: Vojska dronovima snima teren i podatke šalje službama 

 Ministar Krstičević istaknuo je pravovremenu reakciju Hrvatske vojske u pomoći Zagrepčanima nakon potresa, navodeći da vojska dronovima u suradnju s lokalnom zajednicom snima teren pogođen potresom i podatke šalje općinama, gradovima te stručnim službama.

 “Struka može koristiti sve te podatke u planiranju za sve ove oporavke koji će se morati događati“, rekao je i dodao kako je na terenu trenutno 50-ak dronova.