Plenković: Protiv smo da se Agrokor vezuje s izborom ustavnih sudaca

Premijer Plenković

Vlada bi na sjednici u četvrtak, između ostalog, trebala prihvatiti i uputiti u saborsku proceduru Prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna društveno-politička pitanja, između ostalog, oko Agrokora te je ponovio da je Ivica Todorić bio taj koji je zatražio sastanak s Vladom.

Prije šest, sedam, osam, devet mjeseci bili smo suočeni s situacijom gdje je najveća kompanija došla u ozbiljne teškoće, podsjetio je Plenković te kazao da su iznašli rješenje u vidu izvanredne uprave koja ne dira u formalno vlasništvo, nego facilitira proces koji treba dovesti do cjelovite nagodbe koja će omogućiti daljne poslovanje, zadržavanje radnih mjesta.

Četiri scenarija bila su u tom dijalogu: jedan je da su privatne kompanije izložene tržištu i što bude bude. Druga je bila da izađemo u susret i na neki način koji nama nije bio realan pronaći sredstva koja bi možda premostila krizu. Ni taj nije bio održiv. Treći je bila nacionalizacija kompanije, a to nismo mogli uzeti u razmatranje. Posljednja je ono što smo napravili preko zakona koji je napravljen preko analize onoga što su napravile druge zemlje, ponovio je Plenković.

Mislim da smo uspjeli u ovoj fazi jer nije došlo do prelijevanja efekta, zadržana su radna mjesta, isplaćeni su mali dobavljači, isplaćuju se ostali po pravičnom sustavu i najvažnije – mi smo time omogućili opskrbu tijekom najbolje turističke sezone otkako je neovisne RH, istaknuo je.

Ni Vlada, a konkretno ni HDZ nema nikakav problem da se sve istraži vezano uz ovu kompaniju i predstavi javnosti, no protiv smo bilo kakvog povezivanja tih tema s drugima poput izbora ustavnih sudaca, poručio je premijer i naglasio da Sabor ima obvezu izabrati ustavne suce.

I sukladno zakonu rad istražnih pojerenstava ne može ometati rad istražnih tijela što smo i višekratno ponavljali. Stoga očekujem da izvanredna uprava nastavi rad u zadanom vremenu, poručio je Plenković kazavši da je to važno za rejting Hrvatske.

Izrazito obazrivo vodimo ove osjetljive procese, to je modus operandi Vlade da štitimo državne interese, hrvatskih poreznih obveznika i svih građana te financijskog sustava, a poštujemo u cijelosti diobu vlasti u zemlji i zna se što radi koja vlast, naglasio je premijer kazavši da tijela progona rade bez ikakva utjecaja vlasti neovisno o kojem je slučaju riječ.