Povezite se

Politika

Plenković: Privođenje Sanadera u remetinečki zatvor nema veze s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU 2020.

Objavljeno

-

Premijer i predsjednik HDZ-a Andej Plenković rekao je u petak kako privođenje bivšeg premijera Ive Sanadera u remetinečki zatvor nema veze s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU 2020. istaknuvši kako se taj proces nije vodio protiv HDZ-a i smjera u kojem on vodi stranku.

“Ako ima i jedna potvrda da je hrvatsko pravosuđe neovisno i da hrvatski sudovi rade bez bilo kakvog upliva bilo čijeg utjecaja a kamoli politike – onda je to jučer. Apsolutno nikakve veze nemaju presude bilo kojeg suda na bilo kojem stupnju s politikom, a još manje s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU 2020”, rekao je Plenković novinarima nakon predstavljanja HDZ-ove liste za izbore za Europski parlament upitan o izjavi bivšeg premijera Ive Sanadera da mu je zatvorska kazna izrečena zbog predsjedanja Hrvatske Vijećem EU iduće godine.

 Bivši premijer Ivo Sanader je u četvrtak je, očekujući policiju koja bi ga trebala privesti u remetinečki zatvor nakon što mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska, izjavio kako je riječ o ”predstavi i politički montiranom procesu”.

Plenković smatra kako se, što se tiče jednog od bivših predsjednika HDZ-a (Sanadera), radilo o procesu koji se vodio protiv njega a ne protiv nekog drugoga, a najmanje protiv HDZ-a i smjera kojeg on vodi a to je, kazao je, transformativni smjer.

“Mijenjajući određene procese i unutar stranke, mijenjamo cijelu klimu u Hrvatskoj. Ja to realiziram. Taj proces ide i on je nepovratan te ide i na dobrobit HDZ-a, Vlade i države u cjelini i na tome ćemo ustrajati”, naglasio je.

Dobro je da birači vide tko je tko

Plenković je, upitan za komentar prijetnje smrću saborskim stražarima Branimira Bunjca iz Živog zida, izrazio žaljenje što se to dogodilo, ali i da je dobro da hrvatski birači vide tko je tko.

“Da vide koji su to saborski zastupnici i koje su to političke stranke koje u svojem djelovanju, u svojim nastupima forsiraju konflikte, forsiraju sukob, forsiraju neargumentirano vrijeđanje i koje čak dovode do ovakvih situacija koje smo gledali”, istaknuo je. Smatra kako hrvatski birači imaju zrelosti i razuma te jako dobro znaju, kada odlučuju kome će dati povjerenje da upravlja na bilo kojoj razini vlasti, na koga će se moći osloniti a na koga neće. Drži kako takvi primjeri incidenata i grubih nasrtaja jasno govore kako imaju dosta jednostavan izbor.

Predsjednik HDZ-a je, upitan je li mu drago da je DORH objavio kako se njegov zamjenik u HDZ-u Milijan Brkić ne dovodi u vezu s curenjem informacija vezanih za istragu o elitnoj prostituciji iz 2011., kratko odgovorio kako je to čitao.

Ressler je obrazovan mladi čovjek koji u cijelosti dijeli vrijednosti HDZ-a

Na novinarski upit zašto se odlučio da HDZ-ovu listu za Europski parlament vodi široj javnosti manje poznati Karlo Ressler u odnosu na Dubravku Šuicu koja je druga na listi, Plenković je rekao da je Ressler sjajan mladi čovjek, obrazovan, ozbiljan, u cijelosti dijeli vrijednosti HDZ-a te se dokazao u svojoj akademskoj karijeri te je izabran za potpredsjednika Mladeži Europske pučke stranke.

Smatra kako HDZ mora voditi računa o svim generacijama te je stoga njihova lista koncipirana tako da jako dobro reflektira različite generacije članova stranke te geografsku rasprostranjenost. Također, ocijenio je, lista reflektira i znanje kandidata te njihovu posvećenost zaštiti hrvatskih interesa te programa HDZ-a i Europske pučke stranke.

Žalac nije izrazila želju biti na listi

Na pitanje zašto na listi nema ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac za koju se spekuliralo da će je biti te jesu li tome razlog nedavne afere, predsjednik HDZ-a rekao je kako su imali načelan stav da nitko tko obnaša najviše razine izvršne vlasti kao što su ministri u Vladi neće biti na toj listi.

Negirao je i da je Žalac, a ni bilo koji drugi ministar, izrazila želju biti na toj listi.

Upitan je li bilo kontakata s eurozastupnicom i bivšom HSS-ovkom Marijanom Petir te je li bilo ponuda da bude na listi HDZ-a, rekao je kako je s njom bilo kontakata ali su zauzeli stav da za razliku od 2013. i 2014. godine HDZ na ove izbore ide samostalno. Nije konkretno odgovorio je li bilo razgovora o tome da Petir uđe u HDZ, kratko rekavši: “Marijana Petir je vrijedna zastupnica koja donosi svoj odabir”.

Plenković je odgovorio da će unutarstranački izbori doći na red kada trebaju doći, a to je iduće godine.

Dubravka Šuica, druga na listi za Europski parlament, izrazila je zadovoljstvo što je HDZ-ova lista “jako mlada” te što se među prvih šest kandidata nalaze tri, a među prvih osam – pet žena.

Politika

Tomo Medved: “Očekujem Milorada Pupovca i Borisa Miloševića u Kninu i na Ovčari”

Published

on

Ministar branitelja a najvjerovatnije i budući potpredsjednik Vlade Tomo Medved u Dnevniku Nove TV odgovarao je na pitanja vezana za “nova” ministarstva, kadrovskim križajkama i druga aktualna događanja.

Tako je otkrio što misli o oporbenoj odbijenici, ali i zašto nije došlo do spajanja ministarstva branitelja i ministarstva obrane.

Na selidbu ministara iz dosadašnjih resora u druge, Medved kaže da se radi o “kvalitetnoj kadrovskoj križaljci” te je uvjeren da će najbolje odraditi posao. Ističe kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković već najavljivao da će se neki resori spajati.

Reagirao je i na odbijenicu oporbe.

“Žalosti me da je oporba odbila poziv koji je bio usmjeren na ozbiljan razgovor”, kazao je te dodao kako ih je Plenković zvao da čuje njihova promišljanja prvenstveno oko koronakrize, gospodarskih posljedica i obnove Zagreba.

“Telefonski poziv je redovna procedura. Bilo je različitih kontakata na čudnim adresama, ovo je bio službeni poziv. To bi bio formalni susret”, rekao je Medved i kazao kako bi im na tom sastanku predsjednik vlade predstavio svoje viđenje. Nijhovo odbijanje vidi kao izostanak odgovornosti.

Medved je zahvalan Plenkoviću na povjerenju što ga je postavio na mjesto potpredsjednika Vlade, smatra da je to zbog kvalitetnih rezultata u prethodnom mandatu.

Medved je odgovorio i zašto nije došlo do spajanja ministarstava branitelja i obrane.

“U okviru koncepta preustroja Vlade intenzivno smo pristupili analizi nadležnosti svih resora, tu se tražila funkcionalna povezanost. U ova dva ministarstva su različiti prioriteti”, kazao je Medved te dodao kako je MORH-u prioritet modernizacija i međunarodna suradnja dok je Ministarstvu branitelja prioritet pronalazak nestalih i zdravlje branitelja. Smatra da ne bi mogao voditi oba ministarstva odjednom jer bi to bilo iznimno teško.

Na prozivke Domovinskog pokreta da su koalirali sa strankom koju je osnovao ratni zločinac Hadžić, Medved odgovara da su u kampanji komunicirali koji su uvjeti za suradnju, za koalicijske sporazume, svjetoazorsko pitanje, rezultat na izborima i program. Podsjetio je Miroslava Škoru na izjavu iz 2008. godine, kad je, kaže Medved, podržao HDZ kao najveći koalicijski potencijal.

Na pitanje je li mu ijedan branitelj prigovorio zbog toga što je opet koalirao sa SDSS-om Medved kaže da hrvatski branitelji poštuju manjine i znaju za njihovu ulogu u Domovinskom ratu te je sve na tragu Tuđmana.

“Ne razumijem ovakve odnose, a podsjećamo da je Škoro prije izbora u svoju koaliciju pozvao Lazara Gruića, pa stvara zabunu kod svoga članstva o tome kako se odnosi prema manjinama. HDZ ima ozbiljan, kontinuirani odnos s manjinama u RH i tako će biti i ubuduće”, rekao je Medved te zaključio kako očekuje Milorada Pupovca i Borisa Miloševića u Kninu i na Ovčari, kazao je Tomo Medved u Dnevniku Nove TV .

Ucitavanje vijesti

Politika

Škoro premijerov poziv ocjenjuje neformalnim sastankom

Published

on

Na fotografiji Miroslav Škoro, Vesna Vučemilović, Milan Vrkljan

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro rekao je u utorak da se nije odazvao na premijerov poziv oporbi na sastanak, ocijenivši ga  ‘neformalnim sastankom bez odgovarajuće forme komunikacije’ s obzirom na ozbiljnost situacije, ali da razgovarati ‘svakako treba’.

 Škoro je to rekao odgovarajući na novinarska pitanja na press konferenciji, dodavši kako ‘nije vrijeme za ležerno ćaskanje uz kavu’, primjerice o uvođenju eura, i da to ‘nije pravi način’, a i da ‘on inače pije čaj’.

 Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) konferenciju za novinare održao je na temu uvođenja eura i aktualne političke situacije.

 Upitan o mogućnosti da bude potpredsjednik Hrvatskog sabora, Škoro je rekao kako ostavlja mogućnost medijima da do konstituiranja Sabora imaju prigodu “još malo kalkulirati”.

 Vidjet ćemo što će odlučiti ljudi koji kreiraju politiku u Hrvatskoj, hoće li biti 3, 4 ili 5 potpredsjednika. Kada nas budu ozbiljno pozvali na razgovor, mi ćemo tome ozbiljno pristupiti, izjavio je Škoro. 

 Na upit o ‘sudjelovanju SDSS-a u Vladi’, Škoro je rekao kako su iz HDZ-a kazali da će koalirati sa strankama istih  svjetonazorskih pogleda na stanje u Hrvatskoj i rješenje različitih problema.

 ‘Očito se oni prepoznaju u suradnji sa SDSS-om; koji je napravio ratni zločinac, Goran Hadžić’, dodao je.

 “Mislim da je to samo nastavak onoga što su radili do sada i ispunjavaju jedno od svojih predizbornih obećanja; kontinuitet vladavine će biti i dalje sa SDSS-om i nešto malo ‘žetončića’ “, ustvrdio je.

 Škoro je rekao da će Domovinski pokret biti konstruktivna oporba. Zalažemo se za politike koje proizlaze za većim suverenitetom, boljim životom hrvatskih građana i sve inicijative u tom smjeru imat će punu podršku DP-a, kazao je Škoro.

 Podsjetio je da se zalažu za promjenu izbornog zakonodavstva, lakše raspisivanje referenduma, stvaranje poduzetničke klime.

 Škoro je rekao i kako će vidjeti hoće li organizirati skupljanje potpise za “majku svih referenduma”, tj. ‘referendum o referendumu’ i da se utvrdi koliko je stvarno birača u Hrvatskoj, produlji vrijeme skupljanja potpisa barem na 30 dana i smanji cenzus od 10 posto.

 U vezi s uvođenja eura, smatra kako time gubimo monetarni suverenitet. Dodao je da će plaće i mirovine izražene u eurima biti jednako male. Najavio je da će DP zatražiti javnu raspravu i raspisivanje referenduma o uvođenju eura.

 Izabrana zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović rekla je da osim pozitivnih, postoje i negativni aspekti uvođenja  eura u Hrvatskoj o kojima se malo govori. 

 Ocijenila je i da postoji opasnost pada životnog standarda građana, koji je ionako već nizak i na razini oko 66 posto prosjeka EU, a u Slavoniji tek 35 posto. Ustvrdila je da stanovnici Turske imaju viši standard nego u Hrvatskoj.

Vezano za najavu iskazivanja cijena u kunama i eurima prije ulaska u eurozonu, smatra da to nije argument, dodavši da su u trgovinama odjevnih predmeta već godinama iskazane cijene u bar šest valuta.

 Dodala je kako je potrebno da se ‘značajno povećaju plaće’ i da u programu Domovinskog pokreta ‘jedan od zahtjeva’ da minimalna plaća bude 5000 kuna kao iznos koji omogućava donekle dostojanstven život građanima.

 Sukreator stranačkog gospodarskog programa DP-a, Ante Rončević također je ocijenio da se uvođenjem eura gubi monetarni suverenitet i mogućnost vođenja monetarne politike Hrvatske.

 Kuna nam je potrebna barem još desetak godina da bismo imali instrumente monetarne politike, poručio je. Rončević kaže da prije uvođenja eura treba odraditi još jako puno posla, definirati politike i dostići bar prosjek EU, jer smo, ustvrdio je,’ sada njezino Kosovo i na dnu ljestvice uspješnosti’.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ratni poklič Katarine Peović premijeru Plenkoviću: “No pasaran”

Published

on

Ratnim pokličem “No pasaran” Katarina Peović iz Radničke Fronte obratila se premijeru Andreju Plenkoviću na poziv za sastankom.

Tako Peović u svom priopćenju kaže da Plenković želi stvoriti politički konsenzus oko mjera koje se sprema povući kako bi navodno “sanirao krizu”, što za HDZ znači legitimaciju za promjene koje dugo žele provesti i na koje ih interesne skupine potiču.

Pokušala je objasniti i donacije HDZ-a za koje kaže da mogu poslužiti kao popis interesnih skupina čije će apetite zadovoljavati navodno neophodnim “bolnim rezovima”.

Tvrdi da je Agroproteinka, tvrtka u vlasništvu brata još uvijek aktualnog ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana (u kojoj je zaposlena i supruga ministra i to s plaćom od 13.500 kuna!), HDZ-u je uplatila oko 27 tisuća kuna! Popis je beskrajan*.

Dodaje da bi Plenković još, k tome, da se stvori konsenzus oko poteza i scenarija koje možemo samo nagađati uzmemo li u obzir da je u prvim danima korona krize u medije procurio prijedlog Vlade koji bi praktički suspendirao odredbe Zakona o radu, zbog čega je oštrim pismom Plenkoviću reagirala i Evropska konfederacija sindikata (ETUC)**.

Svaka politička stranka čiji čelnici nakon najavljenog sastanka izađu s “pomirljivim porukama” suodgovorna je za ono što će nastupiti, kaže Peović.

Dodala je što se Radničke fronte tiče da je odgovor jasan. Nema konsenzusa za rezanje radničkih plaća, nema konsenzusa za otpuštanja, nema konsenzusa za opraštanje poreza najbogatijima, nema konsenzusa za privatizaciju zdravstva.

No pasaran!”, poručila je Peović.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije