Povezite se

Politika

Plenković: Privođenje Sanadera u remetinečki zatvor nema veze s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU 2020.

Objavljeno

-

Premijer i predsjednik HDZ-a Andej Plenković rekao je u petak kako privođenje bivšeg premijera Ive Sanadera u remetinečki zatvor nema veze s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU 2020. istaknuvši kako se taj proces nije vodio protiv HDZ-a i smjera u kojem on vodi stranku.

“Ako ima i jedna potvrda da je hrvatsko pravosuđe neovisno i da hrvatski sudovi rade bez bilo kakvog upliva bilo čijeg utjecaja a kamoli politike – onda je to jučer. Apsolutno nikakve veze nemaju presude bilo kojeg suda na bilo kojem stupnju s politikom, a još manje s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU 2020”, rekao je Plenković novinarima nakon predstavljanja HDZ-ove liste za izbore za Europski parlament upitan o izjavi bivšeg premijera Ive Sanadera da mu je zatvorska kazna izrečena zbog predsjedanja Hrvatske Vijećem EU iduće godine.

 Bivši premijer Ivo Sanader je u četvrtak je, očekujući policiju koja bi ga trebala privesti u remetinečki zatvor nakon što mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska, izjavio kako je riječ o ”predstavi i politički montiranom procesu”.

Plenković smatra kako se, što se tiče jednog od bivših predsjednika HDZ-a (Sanadera), radilo o procesu koji se vodio protiv njega a ne protiv nekog drugoga, a najmanje protiv HDZ-a i smjera kojeg on vodi a to je, kazao je, transformativni smjer.

“Mijenjajući određene procese i unutar stranke, mijenjamo cijelu klimu u Hrvatskoj. Ja to realiziram. Taj proces ide i on je nepovratan te ide i na dobrobit HDZ-a, Vlade i države u cjelini i na tome ćemo ustrajati”, naglasio je.

Dobro je da birači vide tko je tko

Plenković je, upitan za komentar prijetnje smrću saborskim stražarima Branimira Bunjca iz Živog zida, izrazio žaljenje što se to dogodilo, ali i da je dobro da hrvatski birači vide tko je tko.

“Da vide koji su to saborski zastupnici i koje su to političke stranke koje u svojem djelovanju, u svojim nastupima forsiraju konflikte, forsiraju sukob, forsiraju neargumentirano vrijeđanje i koje čak dovode do ovakvih situacija koje smo gledali”, istaknuo je. Smatra kako hrvatski birači imaju zrelosti i razuma te jako dobro znaju, kada odlučuju kome će dati povjerenje da upravlja na bilo kojoj razini vlasti, na koga će se moći osloniti a na koga neće. Drži kako takvi primjeri incidenata i grubih nasrtaja jasno govore kako imaju dosta jednostavan izbor.

Predsjednik HDZ-a je, upitan je li mu drago da je DORH objavio kako se njegov zamjenik u HDZ-u Milijan Brkić ne dovodi u vezu s curenjem informacija vezanih za istragu o elitnoj prostituciji iz 2011., kratko odgovorio kako je to čitao.

Ressler je obrazovan mladi čovjek koji u cijelosti dijeli vrijednosti HDZ-a

Na novinarski upit zašto se odlučio da HDZ-ovu listu za Europski parlament vodi široj javnosti manje poznati Karlo Ressler u odnosu na Dubravku Šuicu koja je druga na listi, Plenković je rekao da je Ressler sjajan mladi čovjek, obrazovan, ozbiljan, u cijelosti dijeli vrijednosti HDZ-a te se dokazao u svojoj akademskoj karijeri te je izabran za potpredsjednika Mladeži Europske pučke stranke.

Smatra kako HDZ mora voditi računa o svim generacijama te je stoga njihova lista koncipirana tako da jako dobro reflektira različite generacije članova stranke te geografsku rasprostranjenost. Također, ocijenio je, lista reflektira i znanje kandidata te njihovu posvećenost zaštiti hrvatskih interesa te programa HDZ-a i Europske pučke stranke.

Žalac nije izrazila želju biti na listi

Na pitanje zašto na listi nema ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac za koju se spekuliralo da će je biti te jesu li tome razlog nedavne afere, predsjednik HDZ-a rekao je kako su imali načelan stav da nitko tko obnaša najviše razine izvršne vlasti kao što su ministri u Vladi neće biti na toj listi.

Negirao je i da je Žalac, a ni bilo koji drugi ministar, izrazila želju biti na toj listi.

Upitan je li bilo kontakata s eurozastupnicom i bivšom HSS-ovkom Marijanom Petir te je li bilo ponuda da bude na listi HDZ-a, rekao je kako je s njom bilo kontakata ali su zauzeli stav da za razliku od 2013. i 2014. godine HDZ na ove izbore ide samostalno. Nije konkretno odgovorio je li bilo razgovora o tome da Petir uđe u HDZ, kratko rekavši: “Marijana Petir je vrijedna zastupnica koja donosi svoj odabir”.

Plenković je odgovorio da će unutarstranački izbori doći na red kada trebaju doći, a to je iduće godine.

Dubravka Šuica, druga na listi za Europski parlament, izrazila je zadovoljstvo što je HDZ-ova lista “jako mlada” te što se među prvih šest kandidata nalaze tri, a među prvih osam – pet žena.

Politika

Snaga predlaže obustavu plaćanja kredita, zabranu otpuštanja radnika i ovrha

Published

on

Izvor: Nacionalno

Stranka Snaga predložila je u otvorenom pismu Vladi mjere za spas Hrvatske, njenih građana i poduzetnika u vrijeme krize, koje obuhvaćaju privremenu obustavu naplate kredita, zabranu ovrha i otpuštanja radnika te smanjenje plaća i poticanje poduzetnika.

Kroz 16 prijedloga stranka traži i zaustavljanje tijeka zateznih kamata na dospjela dugovanja do kraja 2020., deblokadu računa građana te obustavu plaćanja svih davanja koja nisu nužna, poput komunalija, naknada, poreza i prireza.

Plaće, smatraju, treba sljedeća tri mjeseca smanjiti svima jednako, a uz zabranu otpuštanja radnika potrebno je reorganizirati rad i gdje je moguće prenamijeniti djelatnost

Snaga se založila i za podršku malim poduzetnicima, prije svega proizvođačima prehrambenih proizvoda, oslobađanjem svih davanja te za poticaj građanima da kupuju domaće proizvode.

No, poreznim dužnicima koji godinama odbijaju platiti porez, a na računima imaju veće prihode, među kojima ima i političara treba izvršiti trenutnu prisilnu naplatu i novac rasporediti za potrebno.

Predlažu i obustavu projekata koji nisu od vitalne važnosti te zabranu gradnje spomenika, fontana i drugih dekorativnih građevina.

Građanima čiji su domovi stradali u potresu treba osigurati brz i siguran povratak u njihove domove te povesti računa i o samostalnim zanimanjima koja nemaju redovite prihode, poručuju iz Snage.

Mjere za koje smatra da su nužne za spas Hrvatske, svih njezinih građanki i građana te hrvatskih poduzetnika uslijed krize nastale epidemijom virusa COVID-19, stranka već je ranije iznijela u javnosti, no sad se otvorenim pismom odlučila izravno obratiti Vladi.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP traži da Sabor zasjeda svaki radni dan dok traje epidemija

Published

on

Klub zastupnika SDP-a traži da Hrvatski sabor ne prestaje s radom dok traje epidemija koronavirusa te da zasjeda svaki radni dan od ponedjeljka do petka, a ne po dosadašnjoj praksi od srijede do petka, priopćio je SDP-a u ponedjeljak. 
 

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u ponedjeljak je pismom od predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zatražio da se nastavi aktualna, 16. sjednica koja je prema ranije utvrđenom planu trebala završiti 3. travnja te da Hrvatski sabor zasjeda svaki radni dan. 

Na dnevnom redu 16. sjednice nalazi se još 81 neraspravljena točka, a Klub zastupnika SDP-a je u petak, 27. ožujka u saborsku proceduru uputio još devet zakona s ciljem pomoći gospodarstvu u ovoj krizi koje bi, smatraju u SDP-u, čim prije trebalo raspraviti na plenarnoj sjednici. 

Uz odluke o nastavku 16. sjednice i zasjedanja svakog tjedna od ponedjeljka do petka, SDP predlaže da se na sjednici Predsjedništva Hrvatskog sabora, zakazanoj za 1. travnja, donesu odluke da će prednost pri uvrštavanju točaka u tjedni raspored imati točke vezane uz ublažavanje zdravstvenih i gospodarskih posljedica epidemije koronavirusom.

Nadalje, predlažu da se broj zastupnika kojima je dozvoljen istovremeni boravak u dvorani održavanja plenarne sjednice određuje po jednakim kriterijima kao za određivanje broja zastupnika po Klubovima koji mogu postaviti pitanje na aktualnom prijepodnevu te da se sjednice radnih tijela Hrvatskog sabora i Predsjedništva Hrvatskog sabora u izvanrednim okolnostima mogu održavati i putem videokonferencija.

Ucitavanje vijesti

Politika

Petrov: Mjera nadzora mobitela zadire u prava i privatnost građana

Published

on

Iz Mosta nezavisnih lista u nedjelju su ustvrdili da je mjera nadzora mobitela građana praktično neprovediva, da nema veze s preporukama struke te da zadire u prava i privatnost građana.

Osvrćući se na pokušaj vladajućih da uvedu kontrolu cjelokupnog stanovništva praćenjem mobilnih uređaja, predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je kako je Most podržao mjere koje je stožer uvodio na temelju stručnih sugestija.

„No, ova mjera nema veze sa strukom, to sigurno ni jedan liječnik nije predložio. To nije dobra namjera i ovdje netko perfidan manipulira sa strahom ljudi koji će dati sve što mogu ne bi li sačuvali zdravlje. Kao da je netko radio eksperiment da vidi koliko prava i sloboda smo se spremni odreći. Mjera nema smisla jer je i tehnički teško provediva“, istaknuo je Petrov.

On je u razgovoru s Marinom Miletićem na Mostovom podcastu iznio je stavove Mosta NL i o drugim važnim pitanjima krize uzrokovane koronavirusom, posebno na razdoblje koje će uslijediti nakon pandemije.

Tako je još jednom istaknuo važnost slušanja uputa Svjetske zdravstvene organizacije i testiranja što većeg broja ljudi.

Petrov ističe kako može razumjeti da testova nema dovoljno, ali sugerira da onda treba to iskreno komunicirati, a ne napadati one koji se zalažu za takav pristup.

Petrov predlaže testiranje na reprezentativnom uzorku 

Predlaže i testiranje na reprezentativnom uzorku koje će dati vjerodostojan rezultat, jer bi tako mogli uvidjeti stvarnu raširenost virusa u populaciji i predvidjeti koje ćemo sve mjere morati poduzimati u idućih nekoliko mjeseci ili ih eventualno smanjivati.

Petrov je ponovio i konkretne Mostove gospodarske mjere, od kojih je najvažniji stav da je jedina prava mjera otpis, a ne odgoda, što je Most još 19. ožujka prvi jasno rekao na konferenciji za novinare, kada je Vlada predložila odgodu plaćanja.

 “Mi smo jasno od prvoga dana govorili da ne postoji nikakva odgoda plaćanja doprinosa nego je jedino moguć otpis! Danas to gotovo svi dionici ponavljaju jer su shvatili da nije moguće tražiti od poduzetnika da plati doprinose za plaće zaposlenika, kad u tom trenutku uopće ne posluje.

Isto tako, istaknuli smo da se bespovratna sredstva moraju uliti u gospodarski sektor i to mikro i malim poduzetnicima, da bi oni mogli isplatiti plaće čak i ako ne rade u ovom trenutku.

Ne treba im nuditi novi dug u obliku novih kredita, kako je predlagala Vlada RH. Jedini način da sačuvamo radna mjesta i održimo potrošnju i funkcioniranje sustava jest da novac iz javnog sektora dođe u privatni, jer bez privatnog sektora mi ćemo doživjeti kolaps“, rekao je Petrov.

Petrov je istaknuo i kako je ova kriza prilika da se provedu reforme s kojima se je toliko odugovlačilo i da u prvom redu treba rezati sve nepotrebne troškove javnog sektora, a onda i odrediti pet glavnih gospodarskih grana koje će nositi hrvatsko gospodarstvo.

“Jedna od tih grana trebala bi biti poljoprivreda jer će ona potaknuti razvoj drugih gospodarskih djelatnosti. To je prilika da konačno pokušamo biti samodostatni u poljoprivredi i tako dođemo u mogućnost da proizvodimo dovoljno hrane za nas same, a višak izvozimo.

Da bi to bilo moguće, potrebno je oko 600 000 hektara obradive poljoprivredne površine raspodijeliti ljudima koji trebaju biti oslobođeni davanja da bi se proizvodnja pokrenula. Ovo je blago koje imamo potpuno neiskorišteno”, rekao je Petrov.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije