Plenković: Pozvao sam Svetog Oca u Hrvatsku, moj je dojam da će se to dogoditi

Premijer Andrej Plenković s obitelji i izaslanstvom u Vatikanu se susreo s papom Franjom. Prvu audijenciju kod Svetog Oca premijer je iskoristio za razgovor o završetku postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca te jačanju odnosa Vatikana i Hrvatske.

Naravno da sam iskoristio ovu prigodu da Svetog Oca pozovem u Hrvatsku. To bi puno značilo hrvatskom narodu, svima koji ga cijene, koji očekuju njegov posjet. Moj je dojam da će se to dogoditi, na njemu je da odabere trenutak koji bi bio najprimjereniji za takav posjet, rekao je premijer u izjavi za hrvatske novinare u Vatikanu.

Izrazio je zadovoljstvo današnjom audijencijom kod Svetog Oca te potom susretom s državnim tajnikom Pietrom Parolinom. Kazao je kako smatra da su se dotakli svega onoga što je važno u odnosima Svete Stolice i Hrvatske.
Plenković je rekao da su razgovarali i o postupku kanonizacije blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Moj je dojam da taj proces ide dobro, da ide u pravom smjeru. Volio bih kada bi se dogodilo da posjet pape Franje bude i u tom kontekstu.

Premijer Plenković u audijenciji kod Svetog Oca proveo je dvadesetak minuta, a nakon razgovora, Sveti Otac je u audijenciju primio predsjednika Vlade i njegovu obitelj, nakon čega su mu predstavljeni i ostali članovi hrvatskog izaslanstva.

Svetom Ocu predsjednik Vlade Andrej Plenković darovao je brončani kip svetog Josipa s Isusom. Kip je djelo akademskog slikara Stipe Sikirice, a izradila ga je ljevaonica Ujević.

Papa Franjo je na spomendan svetoga Josipa, 19. ožujka 2013., služio prvu svetu misu u svom pontifikatu, a taj mu je svetac posebno drag pa je njegovo spominjanje uveo u misni kanon. Osim toga, prije 330 godina, Hrvatski je sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine, na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio sv. Josipa nebeskim zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda.

U protokolu Hrvatskoga sabora iz tog vremena na latinskom jeziku je zapisano: “Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran”.

Sveti Otac je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske darovao skulpturu maslinove grančice.

Nakon susreta s Papom i audijencije, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom.
Nakon sastanka s državnim tajnikom Parolinom, predsjednik Vlade obići će baziliku sv. Petra.

Plenković se u Rimu sastao s predstavnicima Hrvata u Italiji u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu te se neformalno susreo i s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem u palači Chigi.

Predstavnike hrvatske zajednice Plenković je pozvao da gaje i baštine hrvatski identitet i kulturu. Na susret s premijerom došli su predstavnici Hrvata iz Rima, Udina, Milana, Molisea, a on je izrazio zadovoljstvo zbog prigode da se sastane s njima i da porazgovaraju o jačanju položaja Hrvata u Italiji.