Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Sva raspoloživa sredstva premijer Andrej Plenković i predsjednik HDZ-a namjerava usmjeriti u pobjedu na svibanjskim europskim izborima, oni su za njega krucijalni iz nekoliko razloga.

Između ostalog, on sam u fotelju čelnog čovjeka svoje stranke, sjeo je iz briselske zastupničke klupe, a osim toga ne realizira li pobjedu njegov legitimitet na čelu stranke mogao bi se dovesti u pitanje, a uz to sastavljanje lista iskoristio je kao priliku da zavlada strankom sa svojim ljudima te da neistomišljenicima i unutarstranačkim oporbenjacima pošalje poruku kako je njihovo vrijeme prošlo.

Ne puca Plenković ovom listom kratkoročno, njegov su dugoročan cilj parlamentarni, a zatim i unutarstranački izbori na kojima želi osigurati pobjedu. Da bi do toga dugoročnog cilja došao uspješno, već je sada morao pripremiti teren. Ukoliko realizira zacrtani plan i osvoji pet mandata, Plenković razmišlja o tome da se unutar stranke odmah potom raspišu i izbori za novo vodstvo. Pobjeda na europskim izborima osigurala bi mu da zavlada županijskim i gradskim organizacijama, na unutarstranačkim izborima, a upravo je stanje na terenu trenutačno njegova najveća boljka jer ondje je alfa i omega Plenkovićev najljući rival Milijan Brkić, drugi čovjek stranke kojega je nastojao primiriti, ali afere koje su se povukle za Brkićem nisu ga potpuno deplasirale.

Plenkoviću se od strane konzervativaca i unutarstranačkih neistomišljenika i do sada u više navrata ljuljala fotelja pa je tako nesuglasica bilo oko Istanbulske konvencije, Marakeškog sporazuma pa i slučaja Agrokor. No, sve su to prepreke koje je čelni čovjek HDZ-a uspješno preskočio. Najnovija prepreka koja stoji pred Plenkovićem upravo je lista za svibanjske izbore s kojom su mnogi unutar stranke nezadovoljni, jer je njome potpuno marginalizirao Brkića, a sa liste je suprotno očekivanjima eliminiran kako Miro Kovač, tako i Davor Ivo Stier, dok su priliku dobili ljudi koji u stranci, ali i u javnosti nemaju baš nikakav relevantan utjecaj.

Europski izbori, nisu dakle samo prilika za Plenkovića da u slučaju pobjede učvrsti poziciju u stranci, oni su prilika i za oporbu u redovima vladajuće stranke da propita legitimitet predsjednika Plenkovića. Ako Plenković osvoji četiri, ili manje mandata to će svakako probuditi unutarstranačke oponente, no sami premijer vjeruje da to nije pretjerano realan scenarij te je duboko uvjeren kako  će mu niska izlaznost ići u prilog te da on iza sebe ima ustrojenu mašineriju.

Uvjeren je i premijer, kako Brkićev utjecaj na terenu među HDZ-ovcima blijedi, a kako bi ga posve marginalizirao na lokalna stranačka druženja šalje svoju desnu ruku, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Jandroković doista uživa simpatije u djelu ogranaka, ali ni izbliza kao Brkić pa ga je Plenković sastavljajući listu za europske izbore odlučio posve isključiti i marginalizirati kako bi sa svojim kadrovima zakormilario strankom, a hoće li u toj namjeri uistinu i uspjeti ostaje za vidjeti, i to već za koji tjedan kada hrvatski građani izlaze na birališta, prenosi Dnevno.hr