Plenković: Povjerenstvo za Agrokor ne bi moglo raditi ako se donese pravni stav da nema prostora za njegov rad

HINA/ Denis CERIĆ
Sjednica Vlade

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da saborsko Istražno povjerenstvo o Agrokoru ne bi moglo raditi ako se donese pravni stav da nema prostora za rad, ali i da to ne znači da neko drugo tijelo u Hrvatskom saboru ne bi moglo raspravljati temu Agrokora.

“Ukoliko se donese pravni stav da nema prostora za rad Istražnog povjerenstva o Agrokoru temeljem stavka 4. Zakona o istražnim povjerenstvima onda ono ovakvo kakvo je osnovano ne bi moglo raditi. Ali to ne znači da neko drugo tijelo u Hrvatskom saboru ne bi moglo raspravljati temu Agrokora”, rekao je Plenković u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Pojasnio je i da Zakon o istražnim povjerenstvima kaže da kada se pokrene sudbeni postupak po nekom od pitanja iz nadležnosti rada Povjerenstva ono odmah prestaje s radom. “Tu nema puno prostora za interpretaciju. Stvar je prije svega na jednoj pravnoj prosudbi i načelu pridržavanja načela zakonitosti”, istaknuo je.

Odbacio je optužbe oporbe da bi Vlada ili HDZ koristili ono što nalaže zakon i time spriječili da se o nečemu raspravlja. Naprotiv, smatra da se to može raspraviti na saborskim odborima, plenarnoj raspravi i na drugi način.

Plenković je istaknuo i da nije bilo odluke vlasnika Agrokora i njegove tadašnje uprave da se aktivira Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH Trgovački sud ne bi mogao pokrenuti postupak izvanredne uprave. “Napravili smo zakonski okvir, a ključni voljni moment bio je na samoj kompaniji jer je očito postojala svijest u kakvim okolnostima se ona nalazi”, rekao je Plenković. Istaknuo je i da je to omogućilo novu likvidnost, restrukturiranje poslovanje i očuvanje radnih mjesta.

Izuzetno važnim naglasio je potrebu nastavka procesa restrukturiranja, rada kompanije i generiranja prihoda Agrokora. Ključnu ulogu u procesu nagodbe, rekao je, imat će vjerovnici kroz Vjerovničko vijeće i koji će donositi ključne odluke o budućnosti Agrokora.

Važnim smatra da se, uz pomoć savjetnika, ide u proces restrukturiranja i nagodbe kako bi se ona dovršila do 10. srpnja 2018.

Ministrica Murganić ima moje povjerenje

Premijer Plenković, na upit hoće li biti rekonstrukcije vlade, istaknuo je da za tim uopće nema potrebe. Naglasio je i da će Vlada odbiti zahtjev oporbe za izglasavanjem povjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić. “Ministrica Murganić ima moje povjerenje”, rekao je.

Izrazivši zadovoljstvo odličnim makroekonomskim pokazateljima za vrijeme rada njegove Vlade, Plenković je rekao kako mu je cilj da “Hrvatska postane predvidljiva zemlja” u kojoj će strani ulagač ili pravni subjekt imati osjećaj pravne sigurnosti, da je pravosuđe učinkovito i pouzdano, da nema korupcije, da državna uprava radi brzo što će na kraju dovesti i do većeg standarda života građana.

Naglasio je i da te pozitivne gospodarske pokazatelje treba kapitalizirati u vrijeme ove vlade tj. do 2020. godine.

Naveo je i da će u prvoj polovici te godine Hrvatska prvi put predsjedati Vijećem EU istaknuvši kako želi da ona bude u užem krugu zemalja koje će voditi europski projekt. Također, naglasio je i da želi da budemo spremni za Schengen 2019. godine te ispuni kriterije za pristupanje eurozoni 2022. godine.

Plenković je, na pitanje o odnosima sa Slovenijom, ponovio naša stajališta vezana uz presudu o arbitraži. “Imamo puno otvorenih pitanja sa Slovenijom, ne samo granice.

Želimo ih rješavati i smatramo da u sadašnjem okviru jedino bilateralnim dogovorom možemo rješavati pitanje granice, civilizirano i dobrosusjedski. Moj poziv slovenskom premijeru Miri Ceraru da dođe u Hrvatsku stoji još od 12. srpnja. Stajao je u New Yorku, stajao je u Talinu, stoji i danas u Zagrebu a stajat će i sutra kada ćemo se susresti u Bruxellesu na Europskom vijeću”, kazao je .

Plenković je dobrim ocijenio posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović Rusiji kazavši da će on doprinjeti dinamiziranju političkog dijaloga i gospodarskoj suradnji. “Želimo dijalog s Rusijom jer je ona važna zemlja i bitan globalni akter”, naglasio je.

Plenković je, upitan o nastavku reformi, najavio da će Vlada raditi na nastavku strukturnih reformi. “Iduća godina će biti usmjerena na nastavak reformi uključujući zdravstvo, pravosuđe i javnu upravu”, istaknuo je. (HINA)