Plenković: Poštujemo presude Haškog suda, ali imamo pravo izraziti nezadovoljstvo

Sjednica Vlade RH počela je osvrtom premijera Andreja Plenkovića na najaktualnija zbivanja protekloga tjedna.

Osvrnuvši se na posjet BiH, kazao je da je poruka koju je RH poslala ondje Hrvatima nakon presuda Haškog suda je da ostajemo privrženi razvijanju dobrosusjedskih kvalitetnih odnosa s BiH. Upućujemo snažnu potporu BiH na putu u EU i NATO.

Kad je riječ o haškoj presudi šestorki izrazili smo i žaljenje i sućut za žrtve koje su vezane za konkretna kaznena djela i zločine koji su navedeni u ovoj presudi te za sve zločine koji su počinjeni u BiH i njihove žrtve, osobito za žrtve hrvatskog naroda u BiH. Ta vrsta pijeteta i razumijevanja izrazito je važna da je uputimo kao Vlada RH.

Spominjući govor predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Vijeću sigurnosti UN-a o radu Haškog suda, Plenković je kazao da želi otkloniti neke dileme koje postoje u javnom prostoru. Meni nije jasno zašto je to tako. Bili smo sasvim jasni u izjavama i ocjenama.

Mi poštujemo presude Haškog suda. To nikada nije bilo upitno, ali jednako tako možemo i hoćemo izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima te presude. To smo učinili vrlo jasno prošlog tjedna. To se odnosi na one djelove koji se odnose na određene aluzije hrvatskog državnog vrha početkom 90-ih godina, izjavio je među ostalim Plenković i dodao – radit ćemo i na procesu pomirbe i procesu suradnje sa svim državama u našem okruženju.

Slične poruke uputili smo i u Dubrovniku, nakon posjeta Mostaru, gdje smo se podsjetili na stradanje juga Hrvatske, rekao je.

Imali smo i niz zanimljivih gospodarskih zbivanja, rekao je i spomenuo projekt Pelješkog mosta.