Plenković: Pomoći ćemo u sanaciji šteta od potresa

Petrinja, 28.12.2020. - Predsjednici Hrvatskog sabora, države i Vlade obišli su u ponedjeljak prijepodne središte Petrinje koje je po riječima njenog gradonačelnika dosta stradalo u jutrošnjim potresima. Na slici Darinko Dumbović, Zoran Milanović i Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak nakon obilaska Petrinje i Siska da će se u sanaciji šteta pomoći i Sisku i Petrinji i svim drugim općinama pogođenim potresom.

“Nastojat ćemo zajedno sa svim službama pomoći i Sisku i Petrinji i drugim općinama u Sisačko-moslovačkoj županiji koje su pogođene potresom”, kazao je Plenković ocijenivši da su štete značajne te uglavnom u unutrašnjosti zgrada. Istaknuo je kako je najvažnije da nema ozlijeđenih.

“Nažalost imamo ove godine sada već dosta iskustva s rješavanjem krovišta, zabatnih zidova i interventnim mjerama. Postoji mogućnost preraspodjela u okviru proračuna koji postoje kod Ministarstva graditeljstva i državne imovine”, dodao je Plenković nakon obilaska.

Kaže da se prvo mora procijeniti šteta od potresa, a potom to staviti u pravni okvir, ili uredbama koje će donijeti Vlada ili eventualnim proširenjem opsega primjene Zakona o obnovi Zagreba i okolice.

“Razmotrit ćemo sve opcije, zatražio sam od ministra Darka Horvata da njegovo ministarstvo sagleda što nam je najbolje najpragmatičnije”, kazao je Plenković i dodao kako je u kontaktu i s Europskom komisijom.

“Nadam se da će od iduće godini biti bolje, valjda sve što se trebalo loše dogoditi dogodilo u 2020”, zaključio je premijer i izrazio suosjećanje sa svima kojima su kuće oštećene.