Plenković: Podržat ćemo izvješće DORH-a i Hrvoj Šipek

Premijer Andrej Plenković poručio je u petak kako će vladajuća većina podržati izvješće glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, kao i nju nakon što je Antikorupcijsko vijeće odbilo izvještaj i zatražilo njezinu smjenu.

“Ne znam što su oni kazali. Na dnevnom redu je izvješće o radu DORH-a za 2020., ono se raspravlja danas, glasat će se i mi ćemo ga podržati, pa samim time i nju”, rekao je Plenković na konferenciji za medije i najavio da će vladajući odbiti oporbenu inicijativu o razrješenju Hrvoj Šipek.

U komentaru da oporba traži i njegovu ostavku zbog pritiska na DORH u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, rekao je: “S njima smo se poigravali na aktualnom satu, ako treba ponovno, možemo opet”.

Upitan ima li osnove za širu istragu vezano za optužbe osuđenog bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića da je potplaćivao 50 sudaca, Plenković je dogovorio kako je pročitao tu informaciju te da će to provjeravati oni koji su nadležni.

“Sigurno neću ja kao predsjednik Vlade, postoje DORH, Uskok, policija, pa neka rade svoj posao. Ako netko kaže javno da je potplaćivao 50 sudaca, a to nije baš nešto normalno i zakonito, sigurno će netko tko je za to zadužen provjeriti o čemu se radi. Pretpostavljam, ne diktiram i ne naređujem, nisam državni odvjetnik”, poručio je premijer.

Za ostavku ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića uz tvrdnje da je njegov posao ustroja Fonda završen, što je bio i prvotni dogovor od kada je angažiran na toj funkciji, a Plenković je ukratko rekao kako su primili na znanje tu informaciju.

Što se tiče kritika zbog kupnje borbenih aviona Rafalea naspram drugih prioriteta, poput zdravstva, naglasio je kako zdravstveni sustav funkcionira te da ga korona nije dovela na rub funkcionalnosti.

“Kod nas su zdravstvene usluge dostupne i u usporedbi s nekim drugim sustavima gotovo pa besplatne”, rekao je te poručio kako, što se tiče investicija u druge sektore, Vlada brine o svemu.

“Ne možemo zauzeti neki parcijalni stav kao što mogu neki drugi akteri koji brinu samo o jednoj interesnoj skupini”, istaknuo je.

Kupnja aviona je velik iskorak, cijena je fantastična

Plenković je ustvrdio kako kupnja aviona predstavlja velik iskorak – riječ je o najmodernijoj tehnologiji, a predstavlja i suradnju Francuske i Hrvatske, doprinos jačanju europske obrane i temi strateške autonomije na razini EU te kapacitet odvraćanja u smislu pomisli bilo koga da ugrožava naše granice.

“To je toliko snažan i velik iskorak da što se tiče Hrvatske vojske, možemo biti jako zadovoljni. Mislim da je to fenomenalan iskorak i da je to iskorak koji se čekao 30 godina. Nisam čuo ni od koga tko se time bavi stalno niti trunku nezadovoljstva”, rekao je.

Generalni komentar “mogli smo dati pare i za nešto drugo” – dajemo ih, poručio je premijer.

Dodao je kako se financiranje aviona odvija kroz nekoliko godina bez da se ugrozi deficit te ocijenio kako je taj proces toliko “pažljivo kalibriran i proveden da možemo biti ponosni”.

Što je Milanović čekao da Macron odleti pa da reagira?

Vezano za kritike da cijena aviona porasla, što je predsjednik Republike Zoran Milanović nazvao skandalom, Plenković je rekao: “Ako je jučer bio sretan, a danas je skandal, što je čekao da Macron odleti pa da reagira? Malo mi je to smiješno”.

Pojasnio je kako se PDV na nešto što je rabljeno ne plaća, plaća se na komercijalni dio, ali to država plaća sama sebi. Što se tiče indeksacije cijena kroz godine u otplatama, to je ocijenio normalnim.

“Tu nema ništa novoga, sve je to bilo iskomunicirano, samo to ljudi ne žele čuti”, kazao je i ustvrdio kako je “cijena fantastična za proizvod koji dobivamo”.

“Kad uđete u detalje, onda umjesto riječi ‘skandal’ možete koristiti riječ ‘čestitamo’, ‘bravo’, ‘zahvalni smo’, pogotovo ako imate neke kompetencije u području obrane i sigurnosti”, istaknuo je Plenković.

Na komentar da s Milanovićeve istovremene konferencije za medije stižu kritike kako ga nitko nije konzultirao oko strateškog ugovora za obranu i da je to “čisti privatluk”, premijer je rekao kako ne zna da ima pressicu, niti ga briga što govori.

“Bio je jučer na sastanku s Macronom, podržao je kupnju aviona. Strateško partnerstvo je dokument koji je potpisala Vlada i francuski predsjednik. Dobio je dokument, pripremu i informaciju. Smiješno je da se javlja nakon sastanka i nešto grinta. Trebao bi biti sretan”, poručio je Plenković.

Ocijenio je kako svatko lovi neki mali medijski prostor, ali da ga treba loviti pametno.