Plenković podnosni Saboru godišnje izvješće

foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Pred Hrvatskim saborom dinamičan je tjedan: u srijedu će mu premijer Andrej Plenković podnijeti godišnje izvješće Vlade, u četvrtak je na dnevnom redu oporbeni prijedlog da ministru zdravstva Milanu Kujundžiću iskaže nepovjerenje.

Drugo godišnje izvješće premijera Plenkovića bit će prilika da zastupnike upozna što je njegova Vlada radila u proteklih godinu dana, koje je pojave i probleme utvrdila.

Saborskim Poslovnikom iz 2013. premijer je obvezan jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstaviti Vladino izvješće. U jesen te godine svoje prvo, svojevrsno izvješće o stanju nacije Saboru je podnio tadašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović. Učinio je to i sljedeće godine, ali ne i izborne 2015.

Bez premijerova izvješća Sabor je ostao i godinu kasnije, 2016., koja je također bila izborna, a tehnički premijer Tihomir Orešković.

Prošle godine, Plenković je Saboru podnio prvo godišnje izvješće u kojem je istaknuo da je to bila jedna od najizazovnijih godina za državu od Domovinskog rata.

Premijerov govor najdulje jedan sat, nema replika

Prema Poslovniku, premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, o izvješću raspravljaju samo predstavnici klubova, njih 14, ne i zastupnici pojedinačno.

Predstavnici klubova mogu govoriti do 20 minuta, pa uz pretpostavku da se svi prijave, rasprava će potrajati nekoliko sati.

Nakon izlaganja klubova, premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje.

Izvješće i rasprava o njemu mogu Saboru biti podloga za donošenje akata kojima će obvezati Vladu na poduzimanje određenih radnji.

Plenković će godišnje izvješće podnijeti uoči druge godišnjice njegove Vlade, Sabor je, naime, 19. listopada 2016. iskazao povjerenje prvoj Plenkovićevoj Vladi u kojoj su koalicijski partneri bili HDZ i Most.

Oporba traži da Sabor opozove Kujundžića

Uz 31 potpis, ujedinjena saborska oporba zatražila je od Sabora opoziv ministra Kujundžića. Zahtjev za opoziviom potpisali su zastupnici SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida, pobrojivši čak 52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može obnašati dužnost ministra zdravstva.

Kujundžić nije pokrenuo nijednu reformu, nije organizirao hitnu helikoptersku ni brodsku službu, propustio je donijeti Nacionalni plan za borbu protiv raka, kao i Nacionalni plan razvoja bolnica, ističe oporba.

Ministra proziva i da nije uspostavio učinkovite preventivne preglede, organizirao prioritetne liste, da nije donio mjere za ostanak zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, da je propustio unaprijediti rad domova zdravlja, reorganizirati rad HZZO-a.

Oporba Kujundžiću predbacuje da je pokušao utjecati i na pravosuđe u slučajevima kada su neki sudovi donijeli presude u korist liječnika i medicinskih sestara.

Sabor će ovaj tjedan raspraviti i nekoliko zakonskih prijedloga, među njima i zakone o zviždačima i o vinu, a radni tjedan zaključiti glasovanjem. (H)