Plenković: Počinje nova faza kutinske Petrokemije

Odlukom Vlade kojom se omogućuju završetak dokapitalizacije kutinske Petrokemije počinje nova faza, najmanje za drugih 50 godina, te važne tvornice za proizvodnju mineralnih gnojiva, istaknuo je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak navečer na svečanosti 29. obljetnice sisačkog HDZ-a, jedne od najstarijih gradskih organizacija u zemlji.

“Našim smo odlukama stvorili sve konačne preduvjete za dokapitalizaciju Petrokemije, koja će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana i gdje ćemo uskoro imati novu strukturu vlasništva. To će biti početak jedne nove faze, ja bih rekao, najmanje za drugih 50 godina ove važne tvornice za proizvodnju mineralnih gnojiva u Kutini”, rekao je Plenković istaknuvši odluku s današnje telefonske sjednice Vlade.

Vlada je dala suglasnosti za pretvaranje potraživanja države u temeljni kapital Petrokemije, zatim za stjecanje udjela u ime države u trgovačkom društvu Petrokemija Agro Trade te suglasnost i ovlaštenje za sklapanje ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije, a donijela je i odluku kojim se ovlašćuje Skupština HEP-a za reprogram duga Petrokemije s osnove isporuke plina.

Na svečanom obilježavanje 29. obljetnice osnivanja sisačke Gradske organizacije HDZ-a, utemeljene 28. listopada 1989. godine, Plenković je rekao da su osnovni principi te stranke, poput domoljublja, državotvornosti i demokršćanstva i nadalje na snazi. Neki od utemeljitelja te članovi obitelji poginulih i umrlih utemeljitelja posebno su pozdravljeni na svečanosti.

“Prošlo je 29 velikih, uspješnih godina HDZ-a u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji. Zahvaljujem utemeljiteljima, hrvatskim braniteljima te svim članovima i članicama stranke, koji godinama rade na provođenju politike HDZ-a, za boljitak grada Siska i svih žitelja ove Županije”, rekao je Plenković i dodao kako su osnovni stranački principi, poput domoljublja, državotvornosti i demokršćanstva i nadalje na snazi.

Govorio je o uspjesima HDZ-ove Vlade te poručio da nas danas čekaju drugi izazovi, poput gospodarskog razvoja, socijalnih i demografskih pitanja, ljudskih i manjinskih prava i drugo. Zbog važnosti nekih gospodarskih subjekata za Sisačko-moslavačku županiju, istaknuo je odluku o dokapitalizaciji Petrokemije i održivost Rafinerije nafte Sisak. Također je dodao kako će se ostvariti i projekti, o kojima je Vlada donijela odluku na lanjskoj sjednici u Sisku, što se ponajprije odnosi na izgradnju mosta na rijeci Odri i spajanje Siska s autocestom prema Zagrebu.

Sisačko-moslavački župan i predsjednik Županijske organizacije Ivo Žinić podsjetio je kako stranku očekuju novi izborni izazovi. Kako je rekao, na prošlim izborima stranka i svojom krivicom nije pobijedila u Sisku, ali se na idućim izborima očekuje i pobjeda u glavnom gradu županije.

Iako je u Sisku HDZ u oporbi, predsjednik sisačkoga Gradskog odbora stranke Ivan Celjak je rekao da stranka ima “projekte i konstruktivne prijedloge, koji na Gradskoj skupštini u pravilu, nisu prihvaćeni”.

Osnivačke skupštine sisačkog HDZ-a prisjetio se jedan od osnivača i njezin prvi glavni tajnik Ivan Bobetko.

Dolazak na svečanost u Sisak, Andrej Plenković i suradnici, među kojima su bili potpredsjednik HDZ-a Darko Horvat, član Predsjedništva HDZ-a Goran Marić, pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Josip Šarić, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Mario Kapulica i drugi stranački dužnosnici, iskoristili su kako bi članovima Županijskog i Gradskog odbora HDZ-a predstavili osnovne smjernice politike stranke i smjernice politike Vlade o bitnim pitanjima, a to su fiskalna konsolidacija, strukturne reforme i