Plenković: Plinofikacija bi trebala riješiti problem onečišćenja zraka u S. Brodu

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Potpisivanje Protokola o suradnji na plinofikaciji rafinerije Brod između hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske važan je korak u rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, ocijenili su u srijedu u Saboru premijer Andrej Plenković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Mislim da je sama svrha tog sporazuma pozitivna, rafinerija Brod zagađuje okoliš dugi niz godina, a ideja o plinofikaciji trebala bi riješiti problem, odgovorio je Plenković zastupniku Zlatku Hasanbegoviću (Neovisni za Hrvatsku), koji pozdravlja svako nastojanje da se riješi zagađenja zraka, ali i upozorava da je zaključivanjem spomenutog protokola između resornih ministarstva u “simboličkom smislu” postala prva država koja je s Republikom Srpskom zaključila međunarodni ugovor.

Plenković tumači kako nije riječ o klasičnom međunarodnom ugovoru, nego o protokolu kojeg se može kvalificirati kao međunarodni akt.

“Dakle, nijansa ispod ugovora što nije nebitno”, rekao je premijer i naglasio kako je protokol potpisan 31. listopada ove godine imao svoj “prethodni” put i dogovore koji se nisu vodili samo na razini jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta, nego i na razini središnje vlasti i ministara.

“Prva smo vlada koja je otišla u punom sastavu u Sarajevo i što se tiče širih odnosa s BiH, naša potpora njenom europskom putu i unutarnjim reformama je više nego jasna”, poručio je Plenković. (Hina)