Plenković: Ovršnim zakonom Vlada problemu blokiranih pristupa na sveobuhvatan način

Zagreb, 11.07.2019. - Sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na fotografiji potpredsjednica Vlade i ministrica Marija Pejčinović Burić, premijer Andrej Plenković. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da Vlada prijedlogom Ovršnog zakona, koji je uputila u saborsku proceduru, šalje jasnu poruku da problemu blokiranih pristupa na sveobuhvatan način i da ga želi riješiti u interesu građana, pomažući najugroženijima.

U izradu novog zakona Vlada je krenula imajući na umu da se 87 posto ovrha odnosi na mali dug, rekao je premijer na početku sjednice Vlade, napominjući da je taj zakon pripremljen kako bi uvažili presude Europskog suda.

Novim zakonom sud se uključuje kao jedan dionika ovrhe, uvodi se načelo kontradiktornosti, znatno se smanjuju troškovi, odnosno čak tri puta za sporove niže vrijednosti i do pet puta za sporove više vrijednosti, rekao je Plenković.

Napomenuo je kako je to četvrti korak koji njegova Vlada poduzima za rješavanje tog velikog društvenog problema.

Lani su, kazao je, donijeli Zakon o oprostu dugova fizičkim osobama, Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i Zakon o stečaju potrošača.

Rezultati su vidljivi, pa je tadašnji broj od 325.000 blokiranih danas pao na 259.000 blokiranih, dok su sredstava u blokadi zabilježena na Fini bez kamata tada iznosila 43,37 milijardi kuna, a danas iznose 16,63 milijarde kuna.