Plenković: Ostvarujemo strateške ciljeve i ulažemo u ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske

Izvor: Vlada RH
Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Gospić gdje je sudjelovao na svečanosti uručivanja ugovora iz Programa gospodarske i društvene revitalizacije Like te obišao sajam Jesen u Lici na kojem svoje domaće proizvode i rukotvorine predstavlja 350 izlagača. “Potpisivanje niza ugovora koji se odnose na ulaganja u škole, tržnice, društvenu i javnu komunalnu infrastrukturu u koju su uključeni gotovo svi gradovi i općine u Ličko-senjskoj županiji primjer je odlične suradnje Vlade i jedinica lokalne samouprave”, poručio je premijer.

Ukupno sedamnaest ugovora ukupne vrijednosti od 3,8 milijuna eura, za izgradnju, uređenje ili rekonstrukciju škola i objekata komunalne infrastrukture županu, načelnicima gradova i općina s područja Ličko-senjske županije, u nazočnosti premijera Plenkovića, dodijelio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Program Lika: Ličkim gradovima i općinama 3,8 milijuna eura

„Program Lika“ omogućuje da država financira ono što bi županiji i gradovima i općinama bilo zahtjevno da financiraju sami, rekao je Plenković.

Najavio je i novosti u funkcionalnoj decentralizaciji, jer su gotove pripreme za donošenje zakona kojim će se decentralizirati upravljanje državnom imovinom.

„Bit ćete vrlo zadovoljni time, jer će država u ogromnoj mjeri prepustiti vama koji ste najbliži građanima upravljanje državnom imovinom na vašem području, što znači da ćete sukladno logici o funkcionalnoj decentralizaciji dobiti još ovlasti“, rekao je Plenković te pohvalio “Jesen u Lici” kao primjer odlične suradnje Vlade i jedinica lokalne samouprave.

Ministar Erlić je istaknuo da Program Lika nema jednokratni karakter, već će biti trajna razvojna poluga za rast i razvoj Like, i to svih gradova i općina Ličko- senjske županije i Općine Gračac, koja je u susjednoj Zadarskoj županiji.

Ministarstvo je utrostručilo sredstva za područja s većim razvojnim potrebama, za projekte na potpomognutim područjima, te je sada ukupni iznos 60 milijuna eura.

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga pohvalila je takav rad Vlade, jer se njime, kako je rekla, želi razviti svaki kraj naše zemlje, te je svima poželjela sreću u provođenju projekata.

Župan Ernest Petry se u ime svih u Ličko senjskoj županiji zahvalio na 3,8 milijuna eura vrijednim ugovorima, ali i za dva projekta vrijedna 300.000 eura u Gračacu.