Plenković opovrgnuo da će Vučić govoriti u Saboru

Premijer Andrej Plenković opovrgnuo je u četvrtak spekulaciju da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tijekom Kongresa Europske pučke stranke (EPP) održati govor u Hrvatskom saboru, rekavši da Vučić ima pravo doći na Kongres jer je ga je pozvao predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Plenković je nakon sjednice Vlade novinarima komentirao medijske navode o tome da će Vučić održati govor u Hrvatskom saboru, jer je predviđen za govornika na Kongresu EPP-a, koji će se održati u Zagrebu od 19. do 21. studenoga,.

“Nije dobro iznositi laži u eter koje onda drugi prenose, to je jako važno za kulturu slobode medija i profesionalno izvještavanje, ne treba lagati”, rekao je Plenković.

Premijer vjeruje da neće biti drame oko Vučićeva dolaska, iako su novinari napomenuli kako se za prošli Vučićev posjet prosvjedovalo. Kaže kako se sa srbijanskim predsjednikom viđa često na međunarodnim sastancima. “Danas smo skupa u Ženevi. Mi se viđamo na brojnim sastancima”, kazao je.

Što se tiče dolaska Vučića u Zagreb, Plenković ističe kako on kima pravo doći jer je pozvan. “On je sa svojom strankom pridruženi član EPP-a, pozvan je, pozvao ga je predsjednik Daul, ako želi doći, doći će”, rekao je.

Plenković naglašava da je Kongres EPP-a najveći skup bilo koje europske političke obitelji ikad održan u Hrvatskoj.

U Saboru će se održati Politička skupština EPP-a

“U Saboru je sastanak niži od Kongresa, to je pripremno tijelo. Ovdje će se održati Politička skupština, tijelo koje se sastaje svakih mjesec do mjesec i pol dana. Predstavnik u tom tijelu je međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović”, kaže Plenković.

Sam Kongres EPP-a održat će se u Areni Zagreb, koja može primiti pozvanih 2000 ljudi, koji su pozvani kao šefovi vlada ili predsjednici stranaka iz političke obitelji EPP-a. “Mnogi su potvrdili dolazak, koliko je meni poznato gospodin Vučić još nije”, rekao je Plenković.

Na pitanje je li u redu da Vučić dolazi u Zagreb na skup koji će se održati dan nakon obljetnice pada Vukovara, Plenković je odgovorio kako mu nije jasno zašto vežu ta dva događaja jer je datum održavanja Kongresa EPP-a definiran još prije dvije godine.

“Zašto mistificiramo nešto? Apeliram na sve vas da snizite ton činjenju nenormalnog nečega što nije nenormalno”, poručio je Plenković.

I iz HDZ-a su demantirali, kako kažu, “dezinformacije oko održavanja Kongresa EPP-a u Zagrebu”. 

Naglašavamo kako Aleksandar Vučić nije predviđen kao govornik na sjednici Predsjedništva i Političke skupštine EPP-a 19. studenog, koja će se održati u prostorijama Hrvatskog sabora, kako se to navodilo na portalu N1 televizije, ističe HDZ.

Vučić je naveden kao jedan od govornika na Kongresu EPP-a na službenoj mobilnoj aplikaciji Kongresa. Na njoj se navodi 60-ak govornika, među njima i Vučić, koji bi trebao održati govor u srijedu, 20. studenoga, u zagrebačkoj Areni.