Plenković: Odnosi s predsjednicom Republike su jako dobri

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak, vezano uz smjene savjetnika u Uredu predsjednice Republike, da su odnosi s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović jako dobri.

“Odnosi su jako dobri”, kratko je poručio Plenković novinarima nakon potpisivanja ugovora za financiranje izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dječjih vrtića, upitan hoće li novi savjetnici predsjednice Republike donijeti i bolje odnose s njim.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na isto je pitanje rekao kako su odnosi s predsjednicom Republike i do sada bili dobri, a bit će i bolji u budućnosti. Dodao je kako Grabar-Kitarović sama bira svoje savjetnike te je, na novinarski upit, negirao da je HDZ utjecao na te smjene. 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović razriješila je u petak Matu Radeljića dužnosti savjetnika za unutarnju politiku, a Mirjanu Hrgu imenovala je savjetnicom za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom.

Grabar-Kitarović do sada je promjenila 12 bliskih suradnika, a mediji su zadnjih dana Radeljićevu smjenu spominjali u kontekstu kritika koje je predsjednica Republike upućivala na račun Vlade, iza čega je, navodno, stajao Radeljić.

Stoga su odlazak Radeljića, koji je bio s Grabar-Kitarović od prvoga dana na Pantovčaku, povezivali s njezinom željom da popravi odnose s Plenkovićem, jer joj je potrebna podrška HDZ-a na izborima na kojima će pokušati osvojiti i drugi mandat.

Predsjednica je za savjetnicu za strateške politike imenovala Mirjanu Hrgu, dugogodišnju novinarku koja je tijekom karijere radila na HTV-u, Novoj TV, Al Jazeeri Balkans i RTL-u. 

Grabar-Kitarović razriješila je i Darija Mihelina dužnosti savjetnika za vanjsku i europsku politiku jer odlazi za veleposlanika u Kinu, a na njegovo mjesto imenovala je Sebastiana Rogača, voditelja Službe za Euroaziju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.