Plenković: “Odluka Povjerenstva je diskvalificirajući autogol”

Zagreb, 11.10.2019 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na temu Povjerenstva o sukobu interesa. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak poslijepodne na konferenciji za novinare da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije jednoglasno donijelo odluku kojom je povrijedio načelo djelovanja te ocijenio da se radi o štetnoj odluci za sam imidž Povjerenstva.

Premijer je za odluku rekao da je riječ o percepciji tri člana Povjerenstva bez uporišta u zakonu.

„Budući da se po mom dubokom uvjerenju radi o jednoj štetnoj odluci za sam imidž Povjerenstva a ujedno meni u medijskom prostoru čini malu štetu mislim da je fer da se čuje i druga strana”, rekao je premijer, nakon što je ranije danas Povjerenstvo većinom glasova odlučilo da je povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Premijer je za Pokaza rekao da je ušao u Ministarstvo vanjskih poslova 1994., i da je prvi put imenovan za veleposlanika prije deset godina u NATO-u, o čemu su odlučivali tadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, premijer Ivo Sanader i predsjednik Stjepan Mesić.

Ista osoba nakon toga je imenovana veleposlanikom u Rusiji gdje je na dužnosti bio od 2012. do 2015., a o njegovom imenovanju su odlučivali Vesna Pusić, Zoran Milanović i Ivo Jospiović.

Kad je predložen da postane veleposlanik pri Ujedinjenoj Kraljevini o tome su odlučivali Marija Pečinović-Burić, Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković i nadležni saborski odbor.

„To je treći put, to dovoljno govori kad netko napiše da je netko pokušao prošvercati svog kuma u diplomaciju, triput je triput”, zaključio je premijer.

Napomenuo je da se Pokaz zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova 1994. Tad je u diplomatsku službu dolazilo puno ljudi koji su se družili, a Pokaz ga je 1999. zamolio da mu bude kum što je on rado prihvatio. No, ta činjenica nije bila relevantna za njegova imenovanja.