Plenković: Odluka o Uljaniku bit će racionalna i odgovorna

Vlada će u slučaju Uljanika donijeti odluku koja će biti racionalna, odgovorna prema zaposlenicima i brodogradnji, ali i poreznim obveznicima, odluku u skladu sa smjernicama za državne potpore brodogradnji na europskoj razini i realnim dogovorima sa strateškim partnerom i Upravom, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković. 

“Donijet ćemo odluku koja će biti racionalna, odgovorna prema brodogradnji, prema zaposlenicima, odgovorna prema tradiciji koju Hrvatska ima u industrijskom pogledu prema brodogradnji, ali odgovorna i prema poreznim obveznicima i u skladu s onim što je realno, u skladu sa smjernicama koje postoje za državne potpore u domeni brodogradnje na europskoj razini, i realnim dogovorima sa strateškim partnerom i Upravom”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara na marginama susreta s veleposlanicima zemalja članica EU-a u povodu rumunjskog predsjedanja Vijećem EU.

Upitan je li donesena odluka o Uljaniku, premijer je odgovorio da se vode ozbiljni razgovori između Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija, a prošli su tjedna održane i konzultacije s Europskom komisijom.

Istaknuo je i kako se radi na tome da se iznađe rješenje za brodove koji se trenutno grade i smanji izloženost države kroz državna jamstva. 

Premijer je podsjetio da je Vlada imala financijske snage u prosincu prošle i siječnju ove godine isplatiti 2,8 milijardi kuna državnih jamstava za Uljanik. “Izračunajte si malo koliko godišnjih proračuna pojedinih ministarstava mogu stati u taj iznos, a da se nije osjetilo nigdje. Govorimo o tome kao da smo platili telefonski račun, otprilike. To vam govori da smo konsolidirani i zato će svi naredni koraci koji se tiče brodogradnje uopće i Uljanika biti oprezno poduzimani od strane Vlade. Moramo doći u situaciju da ne možemo starim receptima rješavati bolesti koje su kronične”, poručio je premijer Plenković.