Plenković odgovorio Bernardiću: Situacija je pod kontrolom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je odgovorio lideru Restart koalicije  Davoru Bernardiću o nesigurnosti izbora u vrijeme  epidemije, poručivši da je Hrvatska sigurna država i da je situacija pod kontrolom.

“Hrvatska je sigurna zemlja. Što se tiče Bernardićevih komentara, za razliku od njega, mi smo zadržali radna mjesta, zaposlenost, stali iza zaposlenika. To znači odgovorna politika i sigurna Hrvatska,” odgovorio je Plenković tijekom posjeta Požegi na današnje Bernardićeve izjave da je HDZ gurnuo Hrvatsku u izbore očekujući politički profit od koronakrize i tako svjesno riskirao živote građana.

Plenković je komentirao i porast broja novozaraženih koronavirusom u Hravtskoj, istaknuvši da je situacija i dalje pod kontrolom.

U prvoj fazi borbe protiv epidemije odgovor Hrvatske je, kaže Plenković,  bio “čekić koji je bio snažan i udario na virus žestoko te smo imali izuzetno dobre rezultate”.

“Prvi val smo savladali snažnim restriktivnim mjerama i potezima kako bismo pomogli gospodarstvenicima. Imamo isti broj zaposlenih kao i prije krize što je sjajan podatak. Bilježimo sada veći broj zaraženih. Virus je tu s nama, no nemamo nikoga u kritičnom stanju ili na respiratorima”, rekao je premijer. 

Istaknuo je i da su naučene lekcije iz ožujka, tako da Hrvatska danas ima otporan zdravstveni sustav, spremno medicinsko osoblje i liječnike, te epidemiologe koji obrađuju sve kontakte.

S obzirom na povećan broj dolazaka ljudi iz drugih zemalja, porast novih slučajeva nije nešto neočekivano, no ovo nije nešto s čime se Hrvatska ne može nositi, rekao je.

“Ovo nije dramatično jer prema svim podacima koje dobivam, imam dojam da nema kritičnih pacijenata. Ne mogu tvrditi da je virus mutirao ili da je ljetni covid blaži, to ćemo vidjeti, ali naše službe drže situaciju pod kontrolom i tako će biti i u budućnosti”, poručio je Plenković.

U predizbornom spotu HDZ-a u jednom trenutku je vidljivo da Plenković nije vezan pojasom dok se vozio automobilom te je komentirao i kakvu poruku to šalje građanima.

“To je samo spot. Mi smo sigurni, imamo mi ljude koji brinu o tome”, kazao je.

O tome što nije otišao u samoizolaciji nakon susreta s Novakom Đokovićem koji je pozitivan na koronavirus rekao je da je poslušao struku i epidemiologe, a ne nadrliječnike i političke oponente.