Plenković odgovorio Bernardiću na prozivke oko Agrokora

Premijer Andrej Plenković rekao je danas u kako je godišnje izvješće o radu Vlade koje je ranije podnio u Saboru “pažljivo i detaljno kalibrirano, utemeljeno na odgovornosti, činjenicama i konkretnim potezima” dok je oporbi zamjerio jer, u slučaju Agrokor, “ne žele vidjeti što je vlada svojim aktivizmom spriječila”.

“Što se tiče Agrokora, meni se čini kao da dio političara i stranaka ne želi vidjeti što je Vlada svojim aktivizmom spriječila. Da mogu biti producent u filmu i da imamo simulaciju što bi se dogodilo da nismo imali Zakona o izvanrednoj upravi, pa da vidite što se dogodi kad ovakva velika kompanija u čijem je sustavu 73 društva najednom dođe pod okvir stečajnog zakonodavstva”, rekao je Plenković u svom završnom obraćanju nakon saborske rasprave o godišnjem izvješću o radu vlade koje je podnio u Hrvatskom saboru.

Premijer se posebno obratio i čelniku SDP-a Davoru Bernardiću podsjetivši ga kako im je bilo ponuđeno da participiraju u tom procesu. “No, odbili ste. Ja volim zelje, Kraševu čokoladu… no Vi ste svoj angažman tada sveli na selfije i otvorenu liniju. Dok ste vi to radili mi smo se uhvatili u koštac na nimalo populistički način s najozbiljnijim problemom s kojim se Hrvatska suočila nakon agresije”, rekao je Plenković.

Ponovio je kako osobno nema veze s Agrokorom i onim što se događalo proteklih godina, no i dodao kako ima političku odgovornost te kako se ne može ponašati da se ništa ne čini. Oporbi je poručio i kako bi volio da u njihovim izlaganjima ima više argumentirane kritike, a manje površnosti i lapidarnosti.

Plenković se osvrnuo i na aspekte hrvatske vanjske politike te oporbene prozivke kako Hrvatska nikad gore odnose nije imali sa susjedima. “Otkad su ti problemi? Koliko traje otvoreno granično pitanje sa Slovenijom, a koliko se ja sjećam traje od 25. lipnja ’91. Je li to neka aktualna posebno važna tema danas. S BiH, sedam puta sam tamo bio u zadnjih 12 mjeseci. Pitanje Pelješkog mosta, nema dileme, čak i da ponovno idemo pregovarati ugovor iz ’99. između predsjednika Tuđmana i Alije Izetbegovića može jedino granica u tom području ići na korist Hrvatske, a most može biti jedino na hrvatskom teritoriju…

S Mađarskom? Mislite da je tema Ina-Mol počela 19. listopada 2016., da su ti problemi od ove vlade, Nisu! Dio su naslijeđenih problema, nastojimo artikulirati hrvatske interese na načine koji su zakoniti i nisu nikakvo dilanje. Opći je interes naći modalitete kako Inu u cijelosti vratiti u hrvatske ruke”, nabrajao je.

Odnose sa Srbijom nazvao je najkompleksnijim. “Razlozi su velikosrpska Miloševićeva agresija na Hrvatsku i sve proizlazi iz tog doba”, poručio je dodajući i kako sva pitanju ostaju i dalje na dnevnom redu. Tu smo da bez korištenja te teme za politički profit ta pitanja rješavamo, poručio je. Komentare oporbe iznesene u raspravi koji se odnose na funkcioniranje pravosuđa, rad DORH-a i policije nazvao je “bizarnima”. “Istina je sljedeća – moja vlada ne utječe ni na rad policije ni na rad DORH-a, a kamoli na rad sudaca”, poručio je.

Rasprave i komentare o nepravomoćnim presudama, kazao je, smatra politički promašenim i neprimjerenim. “Mogu ih usporediti s onim idejama koje je imao čelnik oporbene stranke kad je govorio da bi u našem sustavu parlamentarne demokracije predsjednica republike imati prerogativ da si bira tri ministra. Ta razina rasprave čak nije ni za kavanske revolucionare”, poručio je Plenković.

Plenković se osvrnuo i na razlaz s Mostom i preslagivanje vlade s HNS-om. “HDZ je, kao stranka koja je pobijedila na izborima relativnom većinom, koalirao u dobroj vjeri s Mostom, odgovorno, promišljeno i s ciljem da ima stabilnu vladu i većinu. Naša politika i stav prema tadašnjem koalicijskom partneru bio je transparentan, korektan, jasan. Međutim ono što se dogodilo je nešto što se zove lojalnost, timski rad, dijeljenje zajedničkih ciljeva, prethodna pitanja.

Ako imate ljude u istom timu koji ne žele dići ruku za kolegu iz istog tima je kao da u nogometu namjerno zabijate autogolove. I tu onda nema dileme. Onda svi prethodni razgovori i dogovori postaju apsurdni i zbog toga ta suradnja nije mogla biti nastavljena”, poručio je Plenković.

Za HNS, s kojim se presložila vlada, rekao je kako je “odluka HNS-a jedna od mudrijih, dalekosežnijih, konkretnijih, konstruktivnijih u hrvatskom parlamentarnom životu”. “Poruka da desni centar koalira s narodnjacima, liberalnim demokratima je važna politička poruka za kulturu dijaloga u Hrvatskoj. To je smanjenje tenzija, pružanje ruke, razgovor i dijalog.

Zato izuzetno cijenim taj potez HNS-a i meni bi bilo drago da je cijeli HNS tadašnji vidio tu poruku i prepoznao mogućnost suradnje jer bi i parlamentarna većina bila veća, ali i ovako će parlamentarna većina biti stabilna i koherentna uz vrijedan doprinos i manjinskih zastupnika i drugih kolega koji čine ovu većinu”, poručio je Plenković.