Plenković odgovara zastupnicima: Izvješće utemeljeno na činjenicama

Nacionalno/ Dražen Prša

Obraćajući se zastupnicima u odgovoru na raspravu koja se po klubovima vodila o njegovu godišnjem izvješću, premijer Andrej Plenković zamjerio je nekima od njih što ga nisu ni pozdravili i upitao je li to jedna nova dimenzija kulture dijaloga u hrvatskom političkom životu.

Naglasio je kako je godišnje izvješće utemeljeno na činjenicama. Odgovarajući na kritike da ova Vlada, vlast nije demokratska i legitimna, premijer je rekao da je naš izborni sustav takav da su nužne postizborne koalicije.

SDP-u je zamjereno što je u vrijeme njihove vladavine izmjenama Ustava broj zastupnika u Saboru koji se biraju u dijaspori spao samo na tri. Kada bismo promijenili tehnologiju izbora, puno veći broj Hrvata koji ne žive u domovini imao bi želju sudjelovati u političkom životu svoje zemlje, rekao je premijer.

Pohvalio je suradnju s HNS-om te odluku da koaliraju s HDZ-om i na taj način pridonesu stabilnosti. “Mislim da je odluka HNS-a jedna mudra i snažna, konkretna i konstruktivna odluka. Da demokršćanski centar koalira sa narodnjacima, važna je poruka za kulturu dijaloga u Hrvatskoj i pridonosi smanjenju tenzija”, kazao je.

Izrazio je žaljenje što cijeli HNS nije prepoznao mogućnost suradnje jer bi parlamentarna većina bila jača. No i ovako je stabilna uz doprinos manjinskih zastupnika, istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na zahtjeve za smjenu ministra financija Zdravka Marića. Predstavnici u javnom prostoru nastojeći kritizirati ministra financija šalju poruke koje idu suprotno nacionalnim interesima, rekao je Plenković te poručio kako treba voditi računa o konzekvencijama izrečenog.

Što se tiče nekoliko zaista bizarnih komentara koji su upućeni Vladi, a odnose se na funkcioniranje pravosuđa, rada DORH-a i policije, možda vama djeluje nevjerojatno, ali istinito je da moja Vlada ne utječe na rad policije, a kamoli na rad DORH-a i sudaca. Slušati u današnjoj raspravi komentare o nepravomoćnim presudama smatram ne samo političkim promašenim i neprimjerenim već mogu usporediti s idejama koje je imao čelnik oporbene stranke kad je govorio o tome da bi u našem sustavu parlamentarne demokracije predsjednik ili predsjednica trebali imati prerogativ da biraju tri ministra.

To su opasne rasprave, na razini koja čak nije ni za kafanske revolucionare. To je moj komentar na vaše aluzije na funkcioniranje pravosuđa u trenutku kada pred Hrvatskim saborom razgovaramo o izvješću o radu izvršne vlasti, rekao je Plenković.

Govoreći o Agrokoru, Plenković je rekao kako mu se čini da dio stranaka i političara ne želi vidjeti što je Vlada svojim aktivizmom spriječila.

Da mogu biti nekakav producent u filmu, pa da postoji veliki ekran na kojem bismo simulirali ono što bi se dogodilo da nismo donijeli Zakon o izvanrednoj upravi. Pa da vidite kako bi bilo da je jedna ovakva kompanija najednom dođe pod okrilje stečajnog zakona.

Preuzeli smo odgovornost, ponudili svima da sudjeluju u tom procesu. A vaš angažman, gospodine Bernardiću sveo se na selfije i otvorenu liniju. Ne znam koliko je bilo poziva. Dok ste vi to radili mi smo se uhvatili u koštac na nimalo populistički način s najvećim problem s kojim se Hrvatska suočila nakon agresije.

Preuzeli smo politički rizik, a nismo morali. Volio bih da u vašem izlaganju čujem više argumentirane kritike, a manje površinsko argumentiranje, lapidarnost i manje razloga da koristite saborsku pozornicu za nešto što vam donosi dva ili tri politička poena, rekao je Plenković.