Plenković odbrusio Šešeljevom sinu da jabuka ne pada daleko od stabla

foto HINA/ Denis CERIĆ

Predsjednik vlade Andrej Plenković u posjetu Vijeću Europe održao je govor nakon čega odgovara na pitanja zastupnika.

Srpski zastupnik u Vijeću Europe bio je prekinut, jer nije poštivao pravila ponašanja, odnosno nije poštovao gosta zasjedanja. Naime, prilikom postavljanja pitanja premijeru Andreju Plenkoviću nakon govora kojeg je održao u Vijeću Europe, javio se srpski zastupnik Aleksandar Šešelj koji je počeo vrijeđati Hrvatsku.

“Vi ste živi primjer uzrečice da jabuka ne pada daleko od stabla, jer predstavljate stranku koja ima za cilj promovirati veliku Srbiju koja se želi proširiti na Hrvatsku i BiH”, odgovorio mu je Plenković.

Aleksandar Šešelj sin Vojislava Šešelja, isto je izveo i u ponedjeljak kada je na pitanja zastupnika u Vijeću Europe odgovarala hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Tijekom svog govora u Strasbourgu premijer je rekao: ‘Vijeće Europe danas je važnije nego ikad prije. Hrvatska svoju punu podršku pruža radu Vijeća Europe. Moramo svi štititi principe i vrijednosti Vijeća Europe i Hrvatska je predana očuvanju tih vrijednosti’, kazao je premijer.

Posjet ovoj paneuropskoj organizaciji započeo je sastankom s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Liliane Maury Pasquier, a potom se sastao s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom.

Predsjednik Vlade sudjelovat će i na otvorenju izložbe „Croatia’s Cultural Heritage on UNESCO Lists“, a sastat će se i s predsjednikom Venecijanske komisije Giannijem Buquicchiom te predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Gudrun Mosler-Törnström.

Posjet Strasbourgu završit će sastankom s predsjednikom Europskog suda za ljudska prava Guidom Raimondijem.

Podsjećamo, od svibnja do studenog 2018., Hrvatska prvi put predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe, najstarije europske organizacije. Prioriteti hrvatskog predsjedanja su borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, učinkovita zaštita prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave te zaštita i promicanje kulturne baštine. Tijekom predsjedanja planirano je 26 događanja, koji će biti prilika za promicanje navedenih tema, promociju Hrvatske i jačanje zajedničkih vrijednosti, osobito na području ljudskih prava.

Prigodom posjeta glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjørna Jaglanda Hrvatskoj, u travnju ove godine, predsjednik Vlade istaknuo je da Hrvatska visoko cijeni članstvo u Vijeću Europe te pristupanje ovoj paneuropskoj organizaciji 1996. godine smatra jednim od velikih uspjeha svoje vanjske politike.

Vijeće Europe osnovano je 1949. godine i najstarija je europska organizacija. Glavni su joj ciljevi jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu. Vijeće Europe broji 47 država članica, prenosi Dnevnik.hr