Plenković odbacio tvrdnje o hrvatskoj špijunskoj aferi u BiH nazvavši ih besmislicom

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak “besmislicom i kreativnom manipulacijom” navodnu špijunsku aferu po kojoj su hrvatska obavještajna služba te hrvatski diplomatski predstavnici vrbovali radikalne islamiste u Bosni i Hercegovini kako bi se potvrdila teza vlasti u Zagrebu da se u BiH kriju tisuće ekstremista. 

 “Riječ je o kreativnoj manipulaciji. SOA je već dala priopćenje i u cijelosti odbacila te insinuacije. To je jedna besmislica koju u cijelosti odbacujem“, rekao je Plenković u Neumu, gdje je sudjelovao na skupu posvećenom inicijativi za izmjenom Ustava u BiH.

Po njegovim riječima, još su veća besmislica tvrdnje da su i hrvatski diplomatski predstavnici bili uključeni u navodnu špijunsku aferu. 
“Involviranje hrvatskih diplomatskih predstavnika je još veći nonsens.

Oni su tu da rade svoj posao, a ne da se bave bilo čim drugim. Odbacujem obje te teze”, zaključio je hrvatski premijer. 


Plenković je istaknuo da se Hrvatska bori protiv terorizma i u toj borbi surađuje s BiH, koju smatra partnerom.

“Sva naša suradnja s tijelima u BiH koje se bave ovom temom, a to su protuterorističke aktivnosti i razmjena informacija, redovita je i trajna. Koliko znam, naša agencija je tražila od bosanskohercegovačke strane da se očituje o ovim navodima i da dobijemo širu sliku”, dodao je Plenković.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je posljednju navodnu aferu, u koju je, kako se tvrdi, uključen i visoki dužnosnik ove stranke Mijo Krešić, ujedno zamjenik ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je i javno potvrdio ove navode, nazvao djelovanjem parastruktura u BiH i najavio pokretanje istrage.

“Ovo vrijeđa zdravu pamet, kao što vrijeđa i interpretiranje događanja u parlamentu vezano za osudu okupljanja četnika u Višegradu. Sve se to radi jer se nalazimo u stanju u kojem jesmo, skreće se pažnja s ključnih tema”, rekao je Čović.

On je rekao kako brojna događanja ustvari pokazuju da u BiH djeluju brojne nezakonite strukture. 

„Mi moramo biti zabrinuti zbog takvih skupina, bilo da je višegradska ili neka druga, ali i zbog infiltriranih osoba u institucijama BiH koje izmišljaju ovakve stvari. Tražit ćemo odgovornost za takvo što, ali svjesni da te odgovornosti neće biti“, rekao je Čović.

I hrvatski premijer osudio je okupljanje četnika u Višegradu. 
„Osuđujem četničko okupljanje i to je jako loše. Takve organizacije su neprihvatljive, remete pomirenje i suradnju, napose štete zemlji u perspektivi Europske unije“, rekao je Plenković komentirajući okupljanje tijekom proteklog vikenda.

HDZ BiH u srijedu je osudio okupljanje četnika u Višegradu objasnivši da su njegovi predstavnici odbili uvrstiti u dnevni red sjednice Doma naroda parlamenta BiH osudu okupljanja u tom gradu samo zbog toga jer za tu točku nisu bile ispunjene proceduralne pretpostavke. Stranka je oštro opovrgnula navode dijela medija i stranaka iz Sarajeva kako neprihvaćanjem uvrštenja te točke na dnevni red zapravo podupire to okupljanje.