Plenković: Od petka nema nastave u Istarskoj županiji

Zagreb, 11.10.2019 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na temu Povjerenstva o sukobu interesa. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

U Istarskoj županiji od petka se kao mjera opreza prekida nastava u školama i visokim učilištima radi koronavirusa, objavio je u srijedu premijer Plenković, dodavši da se poduzimaju i mjere u gospodarstvu kako bi se smanjile posljedice epidemije koronavirusom.

Za učenike osnovnih i srednjih škola Istarske županije održat će se online nastava, a nastava za osnovnoškolce od 1. do 4. razreda emitirat će se  preko 3. programa HTV-a, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i ministrima, na kojemu su donesene odluke i plan aktivnosti suzbijanja epidemije koronavirusom u Hrvatskoj.

Od petka se u Istri obustavlja nastava, a sutra bi u škole trebali doći ravnatelji i profesori kako bi se pripremio plan aktivnosti.

Plenković je istaknuo da se mjere uvode na tom području zbog dnevnih migracija s Italijom. 

‘Donijeli smo nekoliko odluka i plan aktivnosti u budućnosti. Prva je koja se odnosi na Istarsku županiju. Danas sam bio u kontaktu s istarskim županom. Dobili smo od njega i od njegovih službi zahtjev s obzirom na ozračje u Istri, dnevne migracije kao i želju da se poduzmu određene mjere kako bi se primirila situacija u Istarskoj županiji; da se sagleda mogućnost davanja suglasnosti na obustavu rada škola i visokih učilišta te dječjih vrtića. Predlažemo da se od petka obustavi nastava u Istarskoj županiji, naglasio je premijer Plenković po završetku sastanka s nadležnim ministrima i članovima Stožera civilne zaštite RH u Banskim dvorima.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako je uvjerena da se neće gubiti nastavni dani u Istri.

Najavila je virtualne zbornice i učionice, a učenici će dobiti svu potrebnu opremu. Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole pratit će nastavu  na 3. programu HTV-a  po i oni neće trebati nikakvu dodatnu opremu.  Za više razrede osnovne škole pripremljeni su videomaterijali.    

Plenković: Nema rebalansa, u pitanju nisu ni plaće, ni mirovine

U Hrvatskoj je do sada potvrđeno 19 slučajeva zaraze koji su locirani u četiri grada – Zagrebu, Rijeci, Varaždini i Puli. Pratimo situaciju u okruženju kako bi se onemogućilo širenje virusa, istaknuo je premijer Plenković.

Naglasio je da se poduzimaju i mjere u gospodarskom dijelu kako bi se smanjile posljedice epidemije koronavirusom s ciljem očuvanje radnih mjesta i pomoć  poduzetnicima u likvidnosti poslovanja.

“Založit ćemo se za fleksibilnost u pogledu plaćanja poreza i doprinosa, na način da se omoguće odgode i obročna plaćanja kako bi se olakšalo poduzetnicima”, rekao  je Plenković. Ministarstva su s tim u vezi već dobila naputke, dodao je.

Što se tiče državnog proračuna, premijer je ponovio da u ovom trenutku nema potrebe za rebalansom jer se proračun “dobro puni i prema očekivanja, te nisu u pitanju ni plaće ni mirovine”.

Istaknuo je kako je Europska komisija spremna staviti na raspolaganje 25 milijardi eura svim zemljama članicama, što se utjecati na prihvaćanje proračunskog okvira za predstojeće razdoblje.

Beroš: Imamo dovoljno kapaciteta za slučaj da epidemija poprimi šire razmjere

Na pitanje što će biti s putnicima s broda koji je danas doplovio u Split  iz Ancone, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će Italija primiti svoje državljane natrag, a da će 20-ak ostalih putnika biti smješteno u karantenu. 

Poručio je i kako se pripremaju sve potrebne mjere kako se u Hrvatskoj ne bi dogodio ‘talijanski scenarij’.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da Hrvatska ima dovoljno kapaciteta za smještaj bolesnika ako epidemija poprimi veće razmjere. 

“Imamo više od 500 respiratora, preko 300 transportnih. Imamo 800 kreveta u intenzivnoj njezi, a i ostali kapaciteti mogu s preusmjeriti za intenzivnu skrb. Nadam se da ugroza neće biti tolika”, rekao je Beroš.