Plenković objasnio zašto je HDZ protiv Istražnog povjerenstva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji “Dan velikih planova”, nakon koje je odgovarao na pitanja novinara.

Novinari su premijera pitali i zašto se HDZ protivi osnivanju Istražnog povjerenstva za Agrokor. “Ja i kao predsjednik HDZ-a i kao predsjednik Vlade nemam razlog za bilo kakve odluke koje bi opstruirale i najmanju sitnicu kad je riječ o transparentnosti.

Ono što mi želimo je da rad bilo kakvog povjerenstva ne utječe na aktivnosti pravosudnog sustava niti da se osnivanje povjerenstva uvjetuje obvezom Hrvatskom saboru da izabere nove ustavne suce. Nije dobro da predstavnička tijela Republike Hrvatske, od kojih je Sabor najviše, dolazi u poziciju zbog većine koja je potrebna za donošenje odluka, da neke stranke ucjenjuju odabir ustavnih sudaca s ostalim odlukama. To su odvojene stvari i takve će i ostati”, rekao je Plenković.

Upitan za komentar na kritiku predsjednice oko krivih podataka oko nezaposlenosti, Plenković je rekao da ne bi rekao da se radi o kritikama. “Ja sam jasno rekao svoje podatke da se Državni zavod za statistiku korigirao u podacima koje su poslali u Eurostat. Prate se brojevi, prate se procesi, nezaposlenost od 10,6 posto je rekordno niska. Trebamo ljude aktivirati da ovdje ostanu i grade svoju budućnost”, rekao je Plenković.

Kad je u pitanju kaznena prijava protiv ministrice Martine Dalić, Vlade i izvanredne uprave Agrokora, Plenković je rekao da ne zna stoji li Ivica Todorić iza toga. “Nije na meni da ja ocjenjujem kaznene prijave, to je na policiji, na DORH-u da se time bave. Ono što ja znam, hrvatska Vlada, oni koji su u tom trenutku najodgovorniji, u kontekstu takve krize i prijetnje krahom najvećeg gospodarskog subjekta u zemlji, ima nekoliko odabira.

Prvo, ne raditi ništa, reći privatna je kompanija, slobodno je tržište, imamo stečajni postupak, pa što rijeka odnese neka nosi. Imate opciju da postupite tako da date još malo novca na neki kreativan način i da se za 3 mjeseca nađete u istoj situaciji. To nije bila opcija. Opcija nacionalnizacije nije dolazila u obzir u zemlji zapadne civilizacije kakva je Hrvatska.

Jedino je rješenje bilo spriječitikrah kompanije, gubitak radnih mjesta i nekontroliranu lančanu reakciju na gospodarstvo i financijski sustav. Po meni svi ti ciljevi su ostvareni. Proces restrukturiranja ide, gospodarstvo funkcionira, ljudi su zaposleni i rade. To je proces kojim upravljamo na način da smo izabrali povjerenika, i da sve stručne savjete koje su odabrale renomirane kuće pomognu da se na kraju dođe do cilja, a cilj je održivost funkcioniranja u Agrokoru i održivost ekonomije”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je on u cijelom procesu otkako je kriza u Agrokoru došla na radar Vlade bio izrazito obazriv te da će tako i nastaviti.

Upitan kako riješiti reformu zdravstva, Plenković je rekao da je sasvim jasno da novih poreznih opterećenja neće biti.

“Ono što želimo je naći rješenja koja bi smanjila troškove u zdravstvu, racionalizacijom. Činjenica je da moderno zdravstvo košta i košta dosta. Koštaju lijekovi, farmaceutske industrije, a koštaju i moderni uređaji koji su ključni za dostupnost zdravstvenih usluga. To je tema kojoj će Vlada pristupiti u sklopu naše politike fiskalne konsolidacije”, rekao je Plenković.