Plenković obišao gradilište u sklopu projekta razvoja multimodalne platforme u riječkoj luci

Plenković u obilasku Željezničkog kontejnerskog terminala Brajdica

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je obišao gradilište i razgledao radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka – Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala, zajedničkog projekta Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture, vrijednog ukupno 35,5 milijuna eura.

‘Posjetili smo i terminal na Brajdici, jedan od projekata vrijednih 30-ak milijuna eura od ukupnih ulaganja koja trenutno idu u lučku, željezničku i cestovnu infrastrukturu u Rijeci, koja vrijede čak 200 milijuna eura’, rekao je Plenković novinarima nakon obilaska.

Na Brajdici je u tijeku uređenje intermodalnog terminala vrijedno 36 milijuna eura.

Plenković je dodao da će Rijeka za otprilike tri godine dobiti nove kapacitete te riješiti jedan od skupljih cestovnih problema. ‘To je cesta D403, koja će omogućiti izlazak iz ovog prostora terminala na autocestu na način koji je puno brži i jednostavniji nego do sada’, istaknuo je.

Planirani rok dovršetka ceste D-403 je 30 mjeseci. Cesta je vrijedna oko 70 milijuna eura, a natječaj za nju raspisat će se u travnju, najavio je nedavno ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Nakon njezina dovršetka bitno će se prometno rasteretiti središte grada.

‘Zadovoljni smo ovim ulaganjima koja će Rijeku učiniti ne samo europskom prijestolnicom kulture iduće godine, a time i Hrvatsku staviti na kulturnu kartu Europenego i znatno ojačati sve ključne infrastrukturne objekte i usluge koje jačaju i gospodarstvo i kvalitetu života Riječana i svih onih koji žive u Primorsko-goranskoj županiji i u druge dvije županije, a koji često ovdje dolaze’, rekao je Plenković.

Rekonstrukcija željezničkog kolodvora Rijeka – Brajdica i izgradnja intermodularnog terminala vrijedni su ukupno 35,5 milijuna eura.

Riječ je o projektu ‘Razvoj multimodalne platforme u luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata’, koji se sufinancira iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF) s 85 posto ili 30,2 milijuna eura.