Plenković obećao brzu pomoć Požeštini: Već smo iskusni s raznim vrstama nepogoda

Premijer Andrej Plenković u utorak je u Požegi nakon susreta s požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem najavio da će odluka o prvoj pomoći stradalom području Požeštine biti donesena na sjednici Vlade u četvrtak.

Glavna tema današnjeg razgovora bile su štete od olujnog nevremena praćenog obilnim ledom koje je u petak pogodilo područje Požege, Pleternice, Kutjeva, Vetova i Jakšića. Trenutne procjene šteta iznose više stotina milijuna kuna, izjavila je nakon sastanka županica Jozić, na što je predsjednik Vlade najavio da će odluka o prvoj pomoći stradalom području biti donesena na sjednici vlade u četvrtak.

“Ove štete Požeško-slavonska županija sa svojim općinama i gradovima sigurno ne može sama sanirati. Jako nam je bitna podrška vlade”, rekla je županica Jozić. S njom se složio i gradonačelnik Glavić koji je podsjetio i na štete od velikih bujica početkom lipnja.

“U gradu Požegi ima 1.700 stambenih objekata kojima su oštećeni krovovi, prozori, fasade kojima je potrebna pomoć. Ona mora biti žurna kako ne bi nastale nove štete. U prethodnom nevremenu s buičnim poplavama bilo je 7,5 milijuna kuna štete”, rekao je Glavić i podsjetio da su velike štete i na objektima gospodarskih subjekata i na poljoprivrednim kulturama.

Nakon što je Plenković najavio prvu odluku o pomoći stradalima u nevremenu, novinari su ga pitali koja je to konkretna pomoć koju poljoprivrednici mogu očekivati. Premijer je rekao da na prijedlogu mjera već radi ministrica poljoprivrede Vučković i da će one uvažavati činjenicu kako će dio poljoprivrednika posljedice nevremena osjećati više godina.

Plenković je najavio da će prvi dio pomoći stradalima ići od ministarstava, a drugi dio rasporedit će županija i lokalna samouprava. Prema njegovim riječima takav model raspodjele pomoći pokazao se dobrim u Sisačko-moslavačkoj županiji. Novinari su na osnovu tvrdnji poljoprivrednika pitali bi li štete bile manje da je funkcionirao sustav protugradne obrane. Predsjednik vlade je rekao da je protugradna obrana dobra i da koristi, ali da je upitno bi li ona bila učinkovita s ovim nevremenom, tako snažnim u tako kratkom vremenu.

Na pitanje kako će se isfinacirati pomoć Požegi, pomoć za potresom stradala područja te covid kriza Plenković je podsjetio da je nedavno prošao rebalans proračuna i da će vlada nastojati pomoći kao i u “covid krizi” kada je za isplatu 700.000 plaća osigurano 34 milijarde kuna. Prema njegovm riječima, sredstva se nalaze na stavkama ministarstava i u vladinim financijskim rezervama.