Plenković o Schmidtovom potezu: Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata

Hrvatski premijer Andrej Plenković na Twitteru je objavio kako je razgovarao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Pozdravio je i intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Upravo sam razgovarao s Draganom Čovićem i čestitao mu na izbornim rezultatima! HDZ BiH i kandidati HNS-a BiH, kao i Borjana Krišto dobili su uvjerljivu podršku hrvatskih birača u BiH”, napisao je.

Osvrnuo se i na potez visokog predstavnika Christiana Schmidta koje je nametnuo promjene u Ustav i Izborni zakon.

“Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama. Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH”, poručio je Plenković.

“Poslije izbora potrebno je da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu. Ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda”, dodao je, piše N1.