Povezite se

Politika

Plenković o proračunu: Potrebe hrvatskih građana i dalje u središtu napora Vlade

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković u utorak je Hrvatskom saboru predstavio prijedlog državnog proračuna za 2019. godinu, ocjenjujući ga razvojnim i socijalno osjetljivim te ističući kako će u središtu napora njegove vlade i dalje biti potrebe hrvatskih građana, pri čemu proračun odražava prioritete i građana i gospodarstva.

“On je u funkciji transformacijskog trokuta, fiskalne konsolidacije, provođenja strukturnih reformi i privlačenja investicija. Drugim riječima, moramo bolje raditi, više ulagati i mudrije upravljati sredstvima”, poručio je premijer Plenković.

Prijedlog proračuna, rekao je, odražava jasnu politiku Vlade utemeljenu na održivim i konsolidiranim javnim financijama, s ciljem jačanja socijalne kohezije i poticanja gospodarstva. Pritom se, dodao je, mora što bolje gospodariti raspoloživim sredstvima uz smanjenje javnog duga.

Prijedlog proračuna utemeljen je, tvrdi, na realnim osnovama, socijalno je osjetljiv, okrenut prema razvoju i usmjeren na daljnje porezno rasterećenje.

“Dajemo više za mirovine, demografsku obnovu, dječje doplatke, rodiljne i roditeljske naknade, osobe s invaliditetom, hrvatske branitelje, subvencionirane stambene kredite za mlade te za javne i državne službenike”, nabrajao je premijer.

Nastavljamo sa smanjenjem poreznog rasterećenja

Proračun je, ističe, okrenut prema rasterećenju građana i poduzetnika jer se nastavlja sa smanjenjem poreznog opterećenja, dok se istodobno značajno povećavaju sredstva za zapošljavanje, zdravstvo i opremanje bolnica, poljoprivredu, znanost, obrazovanje, infrastrukturne projekte i kapitalna ulaganja.

“Naša gospodarska politika ima cilj omogućiti približavanje standardu najrazvijenijih u EU i što prije uhvatiti korak sa zemljama srednje i istočne Europe”, rekao je. U srednjoročnom razdoblju očekuje realni rast BDP-a od 2,9 posto, što je i procjena na kojoj se temelji prijedlog proračuna.

Plenković je naglasio kako i zaposlenost u Hrvatskoj raste. “U prvoj polovici ove godine broj zaposlenih povećan je za 3,4 posto, a Hrvatska bilježi jedno od najvećih stopa zaposlenosti u EU”, kazao je. Kako bi gospodarski rast bio stabilan i trajan, a makroekonomske ravnoteže smanjene potrebno je, ističe, osigurati nastavak zapošljavanja i stvaranja okvira za nova radna mjesta.

“Ogroman deficit od 17 milijardi kuna bio je prije četiri godine godinama uteg koji je vukao prema dnu, naslijeđen je i galopirajući javni dug”, podsjećao je premijer i dodao kako je stoga u glavnim prioritetima fiskalna održivost i racionalno korištenje javnog novca.

“Koliko smo bili uspješni u popravljanju stanja u javnim financijama govori podatak da smo lani ostvarili suficit opće države, prvi u posljednjih 15 godina, i to u visini od 0,9 posto BDP-a po statističkim pravilima Europskog statističkog ureda”, rekao je premijer. Iduće godine predviđa deficit od 0,4 posto BDP-a ili 1,7 milijardi kuna, ali i navodi kako će Vlada pokušati ostvariti bolji rezultat od planiranoga.

“U projekcijama za 2020. predviđamo deficit opće države od 0,3, dok za 2021. planiramo suficit od 0,3 posto BDP-a. Istodobno, očekujemo smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 71,6 posto u 2019., 60,8 u 2020. i konačno 65,6 u 2021., čime jačamo fiskalnu održivost i trajno smanjujemo teret duga”, poručio je.

Trend kojim se smanjuje javni dug, rekao je Plenković, Hrvatsku svrstava među zemlje s najvećim godišnjim padom udjela javnog duga u BDP-u. “Već sada ispunjavamo posljednji kriterij konvergencije za buduće uvođenje eura”, napomenuo je.

Plenković se pohvalio i “pametnom poreznom reformom”, zbog koje “Hrvatska danas kroči putem fiskalne konsolidacije s uravnoteženim proračunom”. “Cilj nam je nastavkom reformi izići iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža”, rekao je premijer. Nastavkom strukturnih reformi uvjeren je u dodatno poboljšanje rejtinga te dostizanje stupnja investicijske razine.

“Reformom koju provodimo smanjili smo poreze, pojednostavili porezni sustav, a 1,5 milijuna obveznika poreza na dohodak izvan je dohvata poreznih škara”, ustvrdio je.

Pohvalio je i mjere kojima će se od Nove godine dodatno rasteretiti građani, među kojima su prepolovljene stope PDV-a za svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, žive životinje, pelene, a smanjuje se i PDV na 5 posto za bezreceptne lijekove.

Ukupni prihodi 136,1 milijardi kuna

Kad je riječ o prihodovnoj strani, ukupni prihodi su predviđeni u iznosu od 136,1 milijardu kuna. “Prihodna se strana temelji na daljem rastu gospodarskih aktivnosti, uzimajući u obzir učinke i porezne reforme i daljnjih poreznih rasterećenja”, poručio je.

Plenković napominje kako su najznačajniji izvori prihoda i dalje PDV, doprinosi za mirovinsko, trošarine i porez na dobit. “Doprinos povećanju prihoda očekujemo i od boljeg korištenja europskih fondova, čija sredstva će se usmjeriti na razne socijalne, razvojne i infrastrukturne projekte te istraživanje inovacija”, rekao je.

Ove je godine, podsjetio je, objavljeno čak 2,5 milijardi eura vrijednih natječaja, čime se ukupan iznos objavljenih natječaja popeo na 8,1 milijardi eura, što je 76 posto od ukupne količine dodijeljenih sredstava u ovoj financijskoj perspektivi 2014.-2020. “Hrvatska je u prvih 10 mjeseci ugovorila 2,5 milijardi eura, a ukupni iznos narasao je na 6,3 milijardi eura”, rekao je.

Rashodna strana 140,3 milijarde kuna

Rashodna strana proračuna iznosi 140,3 milijarde kuna. “Ovaj proračun je solidaran jer odražava usmjerenje Vlade odgovarajućoj skrbi za sve slojeve stanovništva”, naglasio je.

Pomaže se, navodi, poboljšanju materijalnih uvjeta umirovljenika, obitelji, mladih, većim davanjima za zdravstvo, osobe s invaliditetom, a posebna pozornost posvećena je demografskoj obnovi.

“Ova je vlada prvi put od 2008. provela korekciju i povećanje osnovice plaće javnih i državnih službenika za 6 posto, a za iduću godinu predvidjeli smo povećanje od 3 posto od 1 siječnja. Tijekom jutra je postignut dogovor s predstavnicima sindikata za dodatno povećanje od 2 posto do 1. rujna s isplatom plaće u listopadu, što je u skladu s gospodarskim mogućnostima”, naveo je Plenković.

U proračunu za 2019. planirano je, kaže, povećanje rashoda za zaposlene od 1,1 milijardi kuna, i to prije svega za primjenu kolektivnih ugovora za državne službenike i namještenike te za javne službe. Hrvatskim braniteljima osigurana je odgovarajući skrb za što je, kaže, predviđeno dodatnih 231 milijun kuna.

“Ovaj je proračun razvojan jer se stvara povoljno okružje za poduzetništvo, stvaranje novih radnih mjesta i provedbu razvojnih projekata diljem zemlje”, poručio je Plenković.

Za mjere ruralnog razvoja predviđeno je 1,8 milijardi kuna, kojima će se omogućiti potpore za razvoj sela, za djelotvorniji sustav znanosti i obrazovanje su osigurana dodatna sredstva u iznosu od 310 milijuna kuna.

Politika

Penava: Institucije gotovo 30 godina nakon Ovčare okreću glavu

Published

on

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara organizira okrugli stol "Ovčara - zločin bez kazne". Na fotografiji Ivan Penava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ustvrdio je u utorak, sudjelujući na okruglom stolu “Ovčara – zločin bez kazne”, da gotovo tri desetljeća od tog masovnog zločina hrvatske institucije okreću glavu od tog problema, zaključivši da u državi očito postoje strukture kojima istina ne odgovara.

“Sad već čujemo da je to stvar prošlosti, svako malo čujemo iz medija i političkih sfera da se treba okrenuti budućnosti, da je rat iza nas”, kazao je Penava na skupu u zagrebačkom hotelu Antunović, dodavši da se time pokušavaju zlorabiti izjave generala Ante Gotovine i pokojnog predsjednika Franje Tuđmana.

Penava je ustvrdio da tražiti pravdu i istinu postaje retrogradno, zaključivši kako očito postoje strukture kojima istina ne odgovara. Ipak, smatra da su to minorne strukture na koje, po njegovim riječima, ne treba trošiti puno vremena. 

No, ističe da vrijeme treba trošiti na to kako bi se teme kažnjavanja ratnih zločina nametnule dužnosnicima koji vode državu, da shvate da su one prioritet. “Apsolutno ne vidim smisla da netko gradi budućnost na ovakvim trulim temeljima, gurajući ove stvari pod tepih”, kazao je vukovarski gradonačelnik, dodavši kako je jasno da se problematika Vukovara, Ovčare i drugih mjesta puno manje osjeća u Zagrebu.

Ustvrdio je također da se nikad nije dogodilo da Srbija, koja je u osvajačkom pohodu učinila tolika zla i ima jurisdikciju nad tim slučajevima, sama sebi sudi.

“Netko je te stvari potpisao, netko je te ovlasti dao, bojim se da taj netko i dan danas zauzima važna mjesta u sustavu naše države umjesto da je skriven u zadnju rupu i da se suočio s pravim konzekvencama nikakve druge nego izdajničke politike”, kazao je Penava.

Penava: Srbija sudi samo nižerangirane četnike rođene u Hrvatskoj

Ustvrdio je pritom da u Srbiji i dalje živi velikosrpska politika – od bivšeg predsjednika Nikolića koji je triput izjavio da je Vukovar srpski grad do današnjeg Vučića.

Srbiju je prozvao da, kad već mora suditi, sudi samo nižerangirane osobe, “lokalne četnike i vojnike najnižeg ranga” koji su igrom slučaja rođeni u Hrvatskoj, a sve kako bi, bude li potrebno, mogla reći to je to bio rat hrvatskih građana s kojim nemaju ništa.

Penava je poručio da želi mozgove koji su osmislili cijelu stvar, generale i zapovjednike JNA, a onda će se, dodao je, polako doći do neposrednih izvršitelja.

“Vrtim one scene na mostu, Šaljivančanina i organizirane autobuse koji su došli u bolnicu. Znači netko je napravio cijeli scenarij, blokirao most u Vukovaru, osigurao da se ranjenici izvuku na drugi izlaz, osigurao autobuse, vjerujte nisu to pijane i bradate spodobe mogle organizirati”, kazao je.

Poručio je kako je za Vukovarce ključno da Hrvatska od Srbije dobije zdravo suočavanje, priznavanje i ispriku, koja će se prepoznati kao iskrena tek kad Srbija otvori svoje arhive i ustupi dokumentaciju vezanu za Vukovar i Ovčaru, uključujući pisane zapovjedi i protokole iz bolnice.

Suspendirani policajac koji je istraživao ratne zločine i predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić rekao je da, zahvaljujući bivšoj glasnogovornici Haškog suda Florence Hartmanne i predsjednici beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataši Kandić ima korisne informacije.

Vučemilović: MUP neće odustati dok ne razriješi sve što je moguće razriješiti

Kazao je također da je u Beogradu pet sati razgovarao s Bogoljubom Kijanovićem koji je bio zadužen za Ovčaru i koji mu je argumentirao svoje izjave, većim dijelom plačući, smatrajući sebe odgovornim, iako tražeći opravdanje za ono što se dogodilo.

Ispričao je također da danas u Negoslavcima šetaju oni koji su “željeznim šipkama, lancima, oprugama i drvenim motkama tukli ljude do smrti u hangaru”.

MUP-u i tužiteljstvu kojima je, kako tvrdi, predao brojne dokumente, poručio je da se ratni zločini ne mogu istraživati “s trećeg kata već na terenu”, pri čemu kod žrtve treba steći povjerenje, a počinitelja treba ohrabriti da govori.

Voditelj Službe ratnih zločina u MUP-u Božo Vučemilović kazao je da oni neće nikad odustati dok ne razriješe sve što je razumno moguće razriješiti i ne pronađu odgovorne.

Na dovikivanja iz publike da pozovu u pomoć Kajkića, rekao je da je Kajkić bio i još je uvijek član radne skupine, bez obzira na njegov status. Dodao je i da disciplinske postupke ne može komentirati.

Ucitavanje vijesti

Politika

Vukovar: Glogoški optužio SNV, SDSS i ZVO da nisu odustali od velikosrpskih ideja

Published

on

Izvor: Lidija Galić

Predsjednik Udruge 100-posto hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški ocijenio  je u ponedjeljak u Vukovaru kako su oni koji su 1991. izveli agresiju na Hrvatsku danas prihvaćeni u hrvatskom društvu, a Hrvatskoj su se odužili tako što ju ne mogu prihvatiti jer su ostali na onim temeljima s kojima su počeli agresiju.

Na konferenciji za novinare pod nazivom “Mi vas ‘dobro’ razumijemo” Glogoški je naveo što je Hrvatska dala svima onima koji su na nju izveli agresiju 1991., pri čemu je spomenuo Zakon o općem oprostu, za koji je rekao kako je taj akt “obuhvatio i više nego što je trebao”, Zakon o konvalidaciji kojim je “omogućeno da mirovine dobiju i oni koji su sudjelovali u agresiji i nisu niti jedne lipe uplatili u mirovinski sustav, a stekli su pravo da im se prizna radni staž za vrijeme okupacije”.

Spomenuo je i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, koji je, ocijenio je, donesen pod ucjenama jedne političke opcije koja zastupa pripadnike srpske nacionalne manje, a koja se, kako je rekao, ucjenama i danas bavi u institucijama hrvatske države, među kojima i u Hrvatskome saboru.

Pokazao i hrvatske udžbenike povjesti za osme razrede osnovne škole po hrvatskome i srpskom programu, ističući kako u udžbeniku po hrvatskom programu piše da se 90-ih godila dogodio raspad SFRJ, a u udžbeniku na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu “to ne piše, nego piše da bio raspad komunizma”.

“Znači li to da za njih još uvijek nije bilo raspda SFRJ? Po programima koje uče, to je očito”, zaključio je Glogoški. Naveo je i primjer i identične fotografije iz tih dvaju udžbenika za koju u udžbeniku na hrvatskom jeziku piše da prikazuje odlazak srpskog pučanstva i paravojnih jedinica za vrijeme Oluje, a u udžbeniku na srpskom jeziku navodi se kako je riječ o odlasku srpskih civila nakon Oluje.

“Tražili smo da se taj udžbenik povuče iz upotrebe, ali još jedna generacija djece pripadnika srpske nacionalne manjine učit će da su Hrvati protjerali srpsko stanovništvo iz Knina nakon Oluje. Za nas je to neprihvatljivo”, poručio je Glogoški.

Također je ocijenio kako ćirilica nije samo pismo, nego i simbol velikosrpske agresije i težnji, te je Srpskome narodnom vijeću (SNV), SDSS-u i ZVO-u zamjerio što se nisu ogradili od otkrivanja spomen-ploče generalu bivše JNA Mladenu Bratiću u Novome Sadu, koji je kao zapovjednik Novosadskog korpusa poginuo 1991. godine tijekom napada na Vukovar.

“Pozvamo gospodina Pupovca da javno progovori je li upoznat s održavanjem sjednica skupštine Republike Srpske Krajine u Beogradu i zašto se ne ograđuje od tih stvari. Zašto se ne ograđuje od podizanja spomen-ploče ratnom zločincu u Novom Sadu i od transparenata u Hrvatskoj i Srbiji koje ispisuju pripadnici srpske nacionalne manjine? Je li to da se bolje razumijemo ili je to način da političkim putem postignu ono što nikada nisu postigli oružjem? Gospodo, dok je onih koji su branili hrvatsku domovinu, u tome nećete uspjeti”, poručio je Đuro Glogoški.

On je hrvatskim vlastima zamjerio mlaku reakciju u vezi s otkivanjem spomen-ploče generalu JNA Bratiću u Novome Sadu.

“Kada pogledamo koje nam poruke stižu iz Beograda, sa stadiona, onda nam je jasno odakle je izvor svega toga što preuzimaju pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj”, rekao je Glogoški. Pokazao je fotografije s beogradskih stadiona i navijačkim transparentima kojima se veliča negdašnja “Krajina” i “velika Srbija”, ističući kako institucije u Srbiji ništa ne poduzimaju protiv takvih i sličnih transparenata.

Ucitavanje vijesti

Politika

Culej pozdravio zahtjeve HVIDR-e za smjenom glavnog državnog odvjetnika

Published

on

HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej pozdravio je u utorak zahtjeve HVIDR-e za smjenom glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića zbog odbacivanja kaznenih prijava protiv čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, te najavio da će svoj stav pokazati u četvrtak prilikom glasovanja u Saboru. 

 Iznenađuje me brzina kojom je Državno odvjetništvo odbacilo optužbe protiv Pupovca, mislim da su zahtjevi HVIDR-e izuzetno opravdani, izjavio je novinarima Culej na okruglom stolu “Ovčara – zločin bez kazne” nakon odbacivanja 13 kaznenih prijava protiv čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, kojega su braniteljske udruge prijavile za širenje govora mržnje i omalovažavanje Hrvatske.

 Podržao je time zahtjeve predsjednika Glavnog odbora HVIDR-e Josipa Periše, koji je u utorak izjavio kako glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić treba odstupiti jer “DORH nije ništa učinio na procesuiranju srpskih ratnih zločinaca”.

 Svoj stav Culej će, kaže, pokazati već u četvrtak u Saboru kada se bude glasovalo i o Vladinu prijedlogu zakona o blagdanima, kao i na svojoj izložbi o velikosrpskoj agresiji na Vukovar i Škabrnju čije je otvaranje također najavio za četvrtak. 

 Upitan ima li i dalje vladajuća većina njegovu ruku, poručio je da će se to vidjeti već u četvrtak. 

 Što se tiče eventualnih sankcija u HDZ-u, istaknuo je da ga u prvom redu zanima što o nekom pitanju misli njegova izborna baza te da će u skladu s tim i glasovati.

Culej: Nisam član nijedne grupe na društvenim mrežama

 Culej je rekao i da nije član nijedne grupe na društvenim mrežama u kojima se širio govor mržnje i kritiziralo vodstvo HDZ-a. 

 “Općenito ne volim prijetnje preko društvenih mreža jer sam i sam doživio takve prijetnje. To obično rade kukavice na taj način”, rekao je Culej te dodao da je član drugih grupa – braniteljskih, Kamenjar i ostalih.

 Odbacivanje kaznenih prijava protiv Pupovca nije začudilo Tomislava Josića, predsjednika braniteljskog Savjeta Grada Vukovara.

Josić: Ne vjerujem da će Pupovca ikad osuditi

 “Protiv Pupovca postoji niz kaznenih prijava, no ne vjerujem da će ga ikada osuditi jer se kod nas selektivno provode zakoni”, izjavio je Josić koji smatra da je za to odgovorna politika.

 “Politici to ne odgovara i ona želi da se to zaboravi, da se pogura pod tepih. Da je politika to htjela odraditi, mi danas ne bismo raspravljali o temama neprocesuiranih ratnih zločina, to bi bilo riješeno. Svatko tko je sudjelovao u nekim stvarima, morao bi odgovarati. No, nažalost kod nas, mali običan čovjek odgovara sutradan, u roku četiri dana ga osude i zatvore, a neki koji imaju privilegije, mogu napraviti što god žele i neće biti osuđeni nikada”, zaključio je Josić.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije