Povezite se

Politika

Plenković o proračunu: Potrebe hrvatskih građana i dalje u središtu napora Vlade

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković u utorak je Hrvatskom saboru predstavio prijedlog državnog proračuna za 2019. godinu, ocjenjujući ga razvojnim i socijalno osjetljivim te ističući kako će u središtu napora njegove vlade i dalje biti potrebe hrvatskih građana, pri čemu proračun odražava prioritete i građana i gospodarstva.

“On je u funkciji transformacijskog trokuta, fiskalne konsolidacije, provođenja strukturnih reformi i privlačenja investicija. Drugim riječima, moramo bolje raditi, više ulagati i mudrije upravljati sredstvima”, poručio je premijer Plenković.

Prijedlog proračuna, rekao je, odražava jasnu politiku Vlade utemeljenu na održivim i konsolidiranim javnim financijama, s ciljem jačanja socijalne kohezije i poticanja gospodarstva. Pritom se, dodao je, mora što bolje gospodariti raspoloživim sredstvima uz smanjenje javnog duga.

Prijedlog proračuna utemeljen je, tvrdi, na realnim osnovama, socijalno je osjetljiv, okrenut prema razvoju i usmjeren na daljnje porezno rasterećenje.

“Dajemo više za mirovine, demografsku obnovu, dječje doplatke, rodiljne i roditeljske naknade, osobe s invaliditetom, hrvatske branitelje, subvencionirane stambene kredite za mlade te za javne i državne službenike”, nabrajao je premijer.

Nastavljamo sa smanjenjem poreznog rasterećenja

Proračun je, ističe, okrenut prema rasterećenju građana i poduzetnika jer se nastavlja sa smanjenjem poreznog opterećenja, dok se istodobno značajno povećavaju sredstva za zapošljavanje, zdravstvo i opremanje bolnica, poljoprivredu, znanost, obrazovanje, infrastrukturne projekte i kapitalna ulaganja.

“Naša gospodarska politika ima cilj omogućiti približavanje standardu najrazvijenijih u EU i što prije uhvatiti korak sa zemljama srednje i istočne Europe”, rekao je. U srednjoročnom razdoblju očekuje realni rast BDP-a od 2,9 posto, što je i procjena na kojoj se temelji prijedlog proračuna.

Plenković je naglasio kako i zaposlenost u Hrvatskoj raste. “U prvoj polovici ove godine broj zaposlenih povećan je za 3,4 posto, a Hrvatska bilježi jedno od najvećih stopa zaposlenosti u EU”, kazao je. Kako bi gospodarski rast bio stabilan i trajan, a makroekonomske ravnoteže smanjene potrebno je, ističe, osigurati nastavak zapošljavanja i stvaranja okvira za nova radna mjesta.

“Ogroman deficit od 17 milijardi kuna bio je prije četiri godine godinama uteg koji je vukao prema dnu, naslijeđen je i galopirajući javni dug”, podsjećao je premijer i dodao kako je stoga u glavnim prioritetima fiskalna održivost i racionalno korištenje javnog novca.

“Koliko smo bili uspješni u popravljanju stanja u javnim financijama govori podatak da smo lani ostvarili suficit opće države, prvi u posljednjih 15 godina, i to u visini od 0,9 posto BDP-a po statističkim pravilima Europskog statističkog ureda”, rekao je premijer. Iduće godine predviđa deficit od 0,4 posto BDP-a ili 1,7 milijardi kuna, ali i navodi kako će Vlada pokušati ostvariti bolji rezultat od planiranoga.

“U projekcijama za 2020. predviđamo deficit opće države od 0,3, dok za 2021. planiramo suficit od 0,3 posto BDP-a. Istodobno, očekujemo smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 71,6 posto u 2019., 60,8 u 2020. i konačno 65,6 u 2021., čime jačamo fiskalnu održivost i trajno smanjujemo teret duga”, poručio je.

Trend kojim se smanjuje javni dug, rekao je Plenković, Hrvatsku svrstava među zemlje s najvećim godišnjim padom udjela javnog duga u BDP-u. “Već sada ispunjavamo posljednji kriterij konvergencije za buduće uvođenje eura”, napomenuo je.

Plenković se pohvalio i “pametnom poreznom reformom”, zbog koje “Hrvatska danas kroči putem fiskalne konsolidacije s uravnoteženim proračunom”. “Cilj nam je nastavkom reformi izići iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža”, rekao je premijer. Nastavkom strukturnih reformi uvjeren je u dodatno poboljšanje rejtinga te dostizanje stupnja investicijske razine.

“Reformom koju provodimo smanjili smo poreze, pojednostavili porezni sustav, a 1,5 milijuna obveznika poreza na dohodak izvan je dohvata poreznih škara”, ustvrdio je.

Pohvalio je i mjere kojima će se od Nove godine dodatno rasteretiti građani, među kojima su prepolovljene stope PDV-a za svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, žive životinje, pelene, a smanjuje se i PDV na 5 posto za bezreceptne lijekove.

Ukupni prihodi 136,1 milijardi kuna

Kad je riječ o prihodovnoj strani, ukupni prihodi su predviđeni u iznosu od 136,1 milijardu kuna. “Prihodna se strana temelji na daljem rastu gospodarskih aktivnosti, uzimajući u obzir učinke i porezne reforme i daljnjih poreznih rasterećenja”, poručio je.

Plenković napominje kako su najznačajniji izvori prihoda i dalje PDV, doprinosi za mirovinsko, trošarine i porez na dobit. “Doprinos povećanju prihoda očekujemo i od boljeg korištenja europskih fondova, čija sredstva će se usmjeriti na razne socijalne, razvojne i infrastrukturne projekte te istraživanje inovacija”, rekao je.

Ove je godine, podsjetio je, objavljeno čak 2,5 milijardi eura vrijednih natječaja, čime se ukupan iznos objavljenih natječaja popeo na 8,1 milijardi eura, što je 76 posto od ukupne količine dodijeljenih sredstava u ovoj financijskoj perspektivi 2014.-2020. “Hrvatska je u prvih 10 mjeseci ugovorila 2,5 milijardi eura, a ukupni iznos narasao je na 6,3 milijardi eura”, rekao je.

Rashodna strana 140,3 milijarde kuna

Rashodna strana proračuna iznosi 140,3 milijarde kuna. “Ovaj proračun je solidaran jer odražava usmjerenje Vlade odgovarajućoj skrbi za sve slojeve stanovništva”, naglasio je.

Pomaže se, navodi, poboljšanju materijalnih uvjeta umirovljenika, obitelji, mladih, većim davanjima za zdravstvo, osobe s invaliditetom, a posebna pozornost posvećena je demografskoj obnovi.

“Ova je vlada prvi put od 2008. provela korekciju i povećanje osnovice plaće javnih i državnih službenika za 6 posto, a za iduću godinu predvidjeli smo povećanje od 3 posto od 1 siječnja. Tijekom jutra je postignut dogovor s predstavnicima sindikata za dodatno povećanje od 2 posto do 1. rujna s isplatom plaće u listopadu, što je u skladu s gospodarskim mogućnostima”, naveo je Plenković.

U proračunu za 2019. planirano je, kaže, povećanje rashoda za zaposlene od 1,1 milijardi kuna, i to prije svega za primjenu kolektivnih ugovora za državne službenike i namještenike te za javne službe. Hrvatskim braniteljima osigurana je odgovarajući skrb za što je, kaže, predviđeno dodatnih 231 milijun kuna.

“Ovaj je proračun razvojan jer se stvara povoljno okružje za poduzetništvo, stvaranje novih radnih mjesta i provedbu razvojnih projekata diljem zemlje”, poručio je Plenković.

Za mjere ruralnog razvoja predviđeno je 1,8 milijardi kuna, kojima će se omogućiti potpore za razvoj sela, za djelotvorniji sustav znanosti i obrazovanje su osigurana dodatna sredstva u iznosu od 310 milijuna kuna.

Politika

Split- Plenković sa županijskim HDZ-om: Nismo raspravljali o listama

Published

on

Predsjednik Vlade i predsjednik  HDZ-a Andrej Plenković utorak popodne u Splitu se sastao  s predstavnicima Županijskog odbora HDZ-a kako bi razgovarali o pripremama za predstojeće izbore, ali nisu raspravljali o izbornim listama pa ni njihovim nositeljima.

“Ovo je bila jedna politička analiza, a o listama i nositeljima nismo raspravljali jer za to ima dovoljno vremena pošto rokovi počinju za to teći 2. lipnja i traju 14 dana,” rekao je Plenković novinarima nakon sastanka.
Istaknuo je kako je Dalmacija tradicionalno sklona HDZ-u te u Splitu, Dubrovniku, Šibeniku i Zadru i gradonačelnici i župani su iz HDZ-a.

 “Mislim da su postignuća u mandatu ove vlade zajedno s mandatima na lokalnoj razini  od 2017 do 2020. takva da možemo   stati iza tih postignuća  i predstaviti ih  s obzirom na izazovna vremena  koja su pred nama. Imamo program  za Hrvatsku u vremenu nakon krize uzrokovane  COVIDOM 19 i  stoga očekujem potporu većine hrvatskih birača da praktički krenemo u drugo poluvrijeme raditi za  Hrvatsku i dalje intenzivno kao i dosad,” rekao je Plenković. O koaliranju HDZ-a, Plenković je kratko odgovorio: “Vidjet ćemo  tko će prijeći  prag.”

U vezi s izjavom ministra Ćorića koju je na današnjoj konferenciji za novinare rekao novinaru Hrvoju Krešiću, premijer je ocijenio da se radi o hajci na ministra. “Treba čuti što je on rekao; da poznaje nekoga tko je njemu to prenio. Ne mogu odgovarati za to hoće li netko nekomu prenijeti neku informaciju. To je ogromna, krucijalna razlika”, rekao je Plenković. 

Dodao je da u Vrgorcu kad je novinarima dao izjavu nije znao za to.  “Sad kad sam odslušao snimak, što je ministar Ćorić rekao, pa to jedna hajka na njega”, rekao je Plenković

S obzirom na ovo što je on rekao- nema slušanja, prisluškivanja, nema uvida u grupe, nema uvida u SMS, nema uvida u poruke to je laž, to Ćorić nije rekao. To je vrlo važno da svi skupa glasno čujemo od mene, naglasio je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Politika

Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu

Published

on

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u utorak u Karlovcu iz 7. izborne jedinice, da će Restart koalicija sama osvojiti dovoljno glasova za stabilnu većinu i formiranje vlade.

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Bernardić je u Karlovcu održao konferenciju za novinare o pripremama za parlamentarne izbore, na kojoj je sudjelovao i  Zlatko Komadina, koordinator SDP-a za 7. izbornu jedinicu.

„Jasno je već sada da će na izborima 5. srpnja Restart koalicija uvjerljivo pobjediti i da ćemo formirati novu hrvatsku vladu“, ustvrdio je Bernardić.

Upitan je li moguća postizborna koalicija Restart koalicije s Miroslavom Škorom ili Andrejom Plenkovićem, Bernardić je kratko odgovorio: „Ne“.

Nositelj liste za 7. izbornu jedinicu Zlatko Komadina rekao je da se ona proteže od Jadrana do Jaruna, u tri županije, te predstavlja Hrvatsku u malom.

„Vjerujem da ćemo u ovoj jedinici imati dobar rezultat jer ljudi ovdje žele promjene, a SDP se konsolidira, okuplja i prava je alternativa sadašnjoj vlasti“, dodao je.

Upitan o protukandidatima iz HDZ-a u toj izbornoj jedinici, ministru Tomi Medvedu i bivšoj ministrici Nadi Murganić, Bernardić je rekao: „Naš je župan Komadina jači od Medveda“. Za Nadu Murganić kazao je da je „sve o njoj rekao predsjednik Vlade Plenković kad ju je smijenio s mjesta ministrice zbog nesposobnosti“.

Bernardić je za Karlovac rekao kako je pod vlašću HDZ-a gospodarski zapušten i zapostavljen, iako je bio industrijski gigant, pokretač ovog kraja, dodavši da je Karlovačka županija jedna od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj.

„Suštinski problem Hrvatske je da je iz zemlje u mandatu ove vlade otišlo preko 150.000 ljudi, pretežno mladih i zato je Hrvatskoj potreban novi početak, restart i Restart koalicija“, dodao je.

Ocijenio je kako je koronakriza pokazala da Hrvatska ne može živjeti samo od turizma, već joj treba proizvodna samodostatnost i industrija, što će stvoriti i uvjete za dostojan život mladih te umirovljenika.

Bernardić je naveo i da je odgovornost ranijih HDZ-ovih vlada „za pljačku i privatizaciji devedesetih godina i za korupciju“, te ustvrdio kako se premijer Plenković i u ovoj vladi zbog sumnje na korupciju, morao odreći 11 svojih ministara. Dodao je da se „vlast kroz posljednje četiri godine održavala zahvaljujući političkoj korupciji“.

Dođe li SDP na vlast, rekao je, uvest će digitalizaciju i transparentnost, zakon o podrijetlu  imovine, reformirati pravosuđe, te uspostaviti porezni USKOK, jer je Hrvatska to zaslužila.

Bernardić je i u Karlovcu rekao da je „nacionalna izdaja“  sporazum Hrvatske s mađarskim MOL-om da se hrvatska nafta odvozi u mađarske rafinerije na preradu, a ne u sisačku ili riječku rafineriju.

„To je možda najveća afera u povijesti Hrvatske, a to je nešto zbog čega su morali otići i Ivo Sanader i Tomislav Karamarko“, izjavio je Bernardić.

U vezi s mogućim uvidom u novinarsku korespondenciju u njihovoj zatvorenoj  grupi, također vezano za temu Ine, Bernardić je rekao kako misli da je to sada „jeftini trik preusmjeravanja pažnje s afere veleizdaje hrvatskih nacionalnih interesa na nešto drugo“.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Ivan Vuković rekao je da je promjena na vlasti potrebna Karlovačkoj županiji da bi se povela briga o razvoju poljoprivrede, drvoprerađivačke industrije, da bi se revitalizorala nizinska pruga na dionici Oštarije-Rijeka i slično, te da je ono što SDP nudi svima novi početak

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Ne dolazi u obzir da netko prati korespodenciju novinara

Published

on

VRGORAC, 26. svibnja 2020. (Hina) – Premijer Andrej Plenković  u potpunosti je u utorak odbacio tezu da u Hrvatskoj netko prati korespodenciju novinara, istaknuvši kako to ne dolazi u obzir i da su i primisli o tako nečemu nemoguće.    

“Ne dolazi u obzir takva teza. Primisli o tako nečemu su nemoguće. Dakle, to ne dolazi u obzir, ja to najsnažnije demantiram, rekao je premijer zamoljen da komentira današnju izjavu ministra Tomislava Ćorića s konferencije za novinare o Memorandumom Ine i Janafa u kojoj je ministar prozvao novinara N1 Hrvoja Krešića zbog pisanja u novinarskoj grupi.

Naime, Ćorić je rekao Krešiću da se iz njegova rada, ali iz njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave Ine.

“Nikakav uvid u bilo čiju korespondenciju, a kamoli onu novinarsku, bilo tko od ljudi u Vladi ili uopće bilo tko drugi ne može i ne smije imati”, poručio je predsjednik Vlade u utorak iz Vrgorca.   

O  Memorandumu o razumijevanju između Ine i Janafa, premijer Plenković je rekao da Vlada RH štiti nacionalne interese u Ini.

“Ina je jedna od naših najvećih kompanija, vrlo je važna i za našu energetsku neovisnost i uopće za gospodarstvo. Ključno je da će konzultanti oko 10. lipnja doći s prvom preliminarnom procjenom i evaluacijom i nakon toga ćemo dalje odlučivati”, rekao je.
Komentirajući izjavu Davora Bernardića da je Memorandum “izdaja nacionalnih interesa”  ocijenio je  da se radi o nezrelom političaru koji se svojim postupcima diskvalificira za sve ozbiljne dužnosti na čelu državnih institucija.
“Davor Bernardić je jedan nezreli političar koji pokazuje svoju nedoraslost i nesposobnost već čitav niz godina. Katkada to prelazi i granice ne dobroga ukusa nego čak bih rekao ide tako duboko u offside da se na određeni način diskvalificira za sve ozbiljne dužnosti na čelu državnih institucija”, 

Dodao je da je Vlada bila upoznata s tim da su Janaf i Ina potpisali Memorandum o razumijevanju, a o  toj temi detaljno je danas izvijestio ministar Ćorić.

Predsjednik koji možda neće glasati sada ide minirati još jednu važnu instituciju- državno odvjetništvo
 
Na upit novinara o novoimenovanoj  glavnoj državnoj odvjetnici premijer Plenković je rekao da je ona imenovana danas u Hrvatskom saboru nakon javnog poziva koje je objavilo Državno odvjetničko vijeće.
 “Mi smo imali intervjue sa svih šestero kandidata. Prema programu koji je predstavila i prema iskustvu koje ima, ona radi na poslovima u Državnom odvjetništvu više od 25 godina, ima ogromno profesionalno iskustvo, dobro poznaje njegov sustav, zna što treba raditi sukladno Ustavu i zakonu, i očekujem da upravo na tom tragu nastavi rad tog važnoga tijela, te važne institucije”, poručio je premijer i dodao kako smatra da je to bio pravi odabir, s obzirom na sve kandidate.

Odgovorio je i na izjavu predsjednika Republike Milanovića o tome da je državna odvjetnica bila izbor predsjednika Vlade.
 “Ona je bila izbor Vlade i parlamentarne većine. Ne znam je li predsjednik pratio kako se bira sada državni odvjetnik, jer u vrijeme kada je on bio predsjednik Vlade tada se državni odvjetnik birao bez ikakvoga natječaja”, istaknuo je Plenković

Dodao je da je Vlada odlučila kako je puno bolje da se ide u javni poziv te da su se svi oni koji su željeli biti na toj funkciji mogli kandidirati.
 “Budući da nije riječ o osobi koja je došla izvan sustava državnog odvjetništva mislim da je jako loše da predsjednik koji je kazao da možda neće ni glasati na parlamentarnim izborima sada ide minirati još jednu važnu instituciju, a to je državno odvjetništvo”, poručio je predsjednik Vlade Plenković u Vrgorcu gdje je bio u posjetu Mesnoj industriji Pivac.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije