Plenković o politici vlade prema manjinama: zna se stav moje vlade i mene osobno

Plenković s Daulom u Bruxellesu/FaH

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak navečer u Bruxellesu da je politika njegove vlade i njega osobno prema nacionalnim manjinama vrlo konstruktivna i da je spremna za rješavanje svih konkretnih problema.

Plenković je u utorak doputovao u Bruxelles, gdje će se u srijedu sastati s čelnicima europskih institucija. Posjet je započeo susretom s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom nakon kojeg je dao izjavu hrvatskim novinarima.

Na upit je li njegov nedolazak na večeru koju je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priredila za srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i na skupštinu Srpskog narodnog vijeća u Lisinskom, neka vrsta poruke i je li točan dojam da je predsjednica uspjela stvoriti nešto toplije odnose s Vučićem, a on nešto hladnije, Plenković je odgovorio da tu nema “toplo, hladno”.

“Nema toplo, hladno. Ja sam kao predsjednik HDZ-a i vlade inzistirao da svi pripadnici manjina u Hrvatskoj budu dio parlamentarne većine i da participiraju na različitim razinama vlasti, da napravimo akcijski plan koji se bavi manjinskom problematikom s konkretnim mjerama i konkretnim proračunskim sredstvima za rješavanje tih pitanja.

Jučer smo imali otvoren sastanak u vladi sa svim relevantnim ministrima i dotaknuli sve teme koje smatramo da trebaju biti riješene. Nažalost, mnoge od njih traju već jako dugo kao rezidulane teme iz vremena Miloševićeve agresije na Hrvatsku. Kao odgovorna vlada poslali smo vrlo jasne poruke i sugerirali načine kako da se ti problemi riješe. S te strane svatko od nas ima svoju ulogu i obveze. Što se tiče dijaloga, dobrosusjedstva, suradnje, nuđenja našeg iskustva u europskom procesu svim susjednim zemaljama, mislim da je tu stav moje vlade i mene osobno vrlo jasan”, istaknuo je Plenković.

On je rekao da je s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom razgovarao o pitanjima koja stoje pred EU-om u sljedeće dvije godine, od Brexita, priprema za sljedeće europske izbore do višegodišnjeg proračunskog okvira i onoga što se zbiva u hrvatskom susjedstvu.

Daul se prošli tjedan sastao s trojicom članova predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, koji sva trojica dolaze iz stranaka koje pripadaju Europskoj pučkoj stranci. Tema je bila promjena izbornog zakona u BiH.

“Daul ulaže jako puno u posljednje vrijeme u odnose s našim sestrinskim strankama. Želi pomoći da se postigne konsenzus i volio bih da se nađe rješenje koje će biti pravedno, korektno i koje će omogućiti organiziranje izbora u BiH u listopadu. Mi smo jasno rekli našu poziciju da želimo da izborni zakon omogući svim konstitutivnim narodima i drugima pravednu zastupljenost u tijelima vlasti”, rekao je Plenković.

U srijedu ujutro premijer Plenković će se sastati s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, koji ovih dana razgovara s čelnicima svih zemalja članica u sklopu priprema za predstojeći summit EU-a 23. veljače, na kojem će glavne teme biti institucionalna pitanja i višegodišnji proračunski okvir za razdoblje nakon 2020.

Nakon toga premijer Plenković sudjeluje na radnom ručku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i kolegijem povjerenika.