Plenković o kritikama predsjednice Republike: Problema ima, ali Hrvatska nije ista kao prije godinu dana

Nacionalno

Premijer Andrej Plenković u srijedu nije htio detaljnije komentirati kritike predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na račun Vlade budući da s njihovim sadržajem još nije upoznat, ali je i poručio da, iako problema ima, Hrvatska nije ista kao prije godinu dana, a svi u Hrvatskoj ne razumiju dalekosežnost promjena koje Vlada unosi u politički sustav, razinu dijaloga i otvorenost prema reformama.

“Ne mogu biti na aktualnom satu i slušati govor u Opatiji. Kad ih pročitam, onda ću komentirati detaljnije, ali ne vidim ništa dramatično, nema šušura koji želite iskreirati”, odgovorio je Plenković novinarima nakon ‘aktualca’ u Saboru upitan da odgovori na kritike koje je Grabar-Kitarović izrekla na skupu ekonomista u Opatiji.

Hrvatska nije ista kao prije godinu dana

Predsjednica je ocijenila kako je najveći problem Hrvatske manjak kapaciteta državne i javne uprave za provedbu i postizanje reformi i ciljeva, tj. da učinkovito i rutinski provodi potrebne reforme i uspješno reagira na nepredviđene događaje, a postavila je i pitanje tko i gdje donosi, odnosno ne donosi odluke.

Upitan je li to doživio kao osobnu kritiku, premijer je kazao kako nije čuo i nije upoznat sa sadržajem njezinog govora, naveo je postignuća njegove Vlade i ocijenio kako Hrvatska nije ista zemlja kao što je bila prije godinu dana.

Podsjetio je kako su u vrijeme njegove Vlade smanjeni deficit, javni dug i nezaposlenost, raste BDP, povećana je minimalna plaća, a Hrvatska se kreće prema schengenskom prostoru i usvajanju eura.

Ostvaruju se sporazumi sa sindikatima, dogovoren je kolektivni ugovor s državnim službenicima, a nastavljaju se razgovori sa zaposlenicima javnih službi, rasterećuje se gospodarstvo, Hrvatska je izašla iz procedure prekomjernog proračunska manjka, “jedna simpatična turistička sezona – 11 milijardi eura prihoda”, navodi Plenković.

“Pa, meni se čini, kad se sve to skupa stavi na kup, da u proteklih 12 mjeseci, uz promjenu društvene klime koja je bila bitno polarizirana na jedan drugi način i za vrijeme mandata predsjednice u onom prethodnom sazivu Sabora i jedne druge Vlade, da Hrvatska nije ista zemlja kao tada”, poručio je.

Vlada se trudi i učiniti će sve što može, a svaka institucija, dodaje, tome može doprinijeti. “Vlada je tu nesumnjivo najodgovornija i naša politika i na ekonomskom planu i svim sektorima bit će odlučna, odvažna, na crti provedbe programa i nacionalnog programa reformi”, kaže Plenković.

Nisu svi razumjeli dubinu promjena

Na novinarsku primjedbu kako zvuči kao da smatra da je predsjednica Republike dijelom odgovorna za klimu u državi prije godinu dana, premijer odgovara: “Protumačite kako želite, ja vam govorim za ono što mi radimo, način na koji to radimo. Imam dojam, čak i ovdje danas u Saboru, da nisu svi razumjeli dubinu, korjenitost i dalekosežnost promjena koje unosimo u hrvatski politički sustav, razinu dijaloga, otvorenost prema reformama, želju da ova zemlja nakon mandata ove Vlade bude bolja nego što je bila 2016. godine”.

“Radimo, ustrajat ćemo, problema ima, nitko od toga ne bježi, ali Vlada je tu da te probleme rješava vrlo konstruktivno i vrlo svjesna okolnosti u kojima se nalazimo”, dodao je.

Novinari su ga pitali i jesu li kritike predsjednice ustvari dio njezine kampanje za drugi predsjednički mandat te hoće li ona biti HDZ-ova kandidatkinja na predsjedničkim izborima, na što je premijer i predsjednik HDZ-a odgovorio kako “ona mora prvo sama artikulirati svoje želje”. Na dodatni upit je li ih artikulirala njemu, Plenković odgovara: “Ja ih nisam čuo”. (Hina)