Plenković o cijenama goriva: Vidjet ćemo može li se tu još nešto učiniti

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako bi cijene goriva da nije bilo Vladinih mjera bile skuplje oko dvije kune te da će vidjeti može li se tu još nešto učiniti, a za slučaj trudnice Čavajde istaknuo je da osjetljiv i da struka i liječnici mora biti u prvom planu.

„Da nije bilo Vladinih mjera, eurosuper bi bio skuplji kunu i 26 lipa, dizel skoro dvije kune, vidjet ćemo s obzirom na okolnosti može li se tu još nešto učiniti obzirom da zadnja dva do tri tjedan bilježimo kontinuirani rast cijena”, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Plenković je komentirao i slučaj trudnice Mirele Čavajde poručivši da je riječ o osjetljivom slučaju gdje struka i liječnici moraju biti u prvom planu.

„Ovo nije političko nego zdravstveno pitanje na koje treba odgovarati struka”, rekao je Plenković i poručio da Vlada u ovom trenutku nema namjeru mijenjati zakon koji regulira prekid trudnoće.

Podsjetio je da je Ustavni sud čekao 27 godina kako bi donio odluku o tom zakonu na temelju inicijative pojedinca iz 1991. godine.

„Okvir odluke Ustavnog suda je jasan i samo govori o tome da bi se trebale poduzeti određene stvari kako bi se zakon modificirao, ali se ništa supstantivno u njemu ne bi promijenilo nego je više stvar na dodatnim informacijama i naporima kako bi u konačnici bilo što manje pobačaja, nema zabrane”, kazao je.

Na upit novinara imaju li žene u Hrvatskoj pravo odlučiti o rađanju djece, Plenković je odgovorio potvrdno. „Imaju pravo, a nikome se ne može oduzeti pravo na priziv savjesti, te dvije stvari egzistiraju istodobno”, rekao je.

Plenković pritom nije želio komentirati izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša da bi se sve brže riješilo da mu se trudnica javila.

Plenković je najavio da će se ovaj četvrtak na Vladi naći rebalans proračuna, a u obzir će se uzeti energetska kriza, zahtjevi sindikata i rashodi koji se tiču zdravstva.

Na upit hoće li uskoro reforma zdravstva, premijer je podsjetio na velike troškove pandemije od oko 40 milijardi kuna, ali i na to da Hrvatska po glavi stanovnika ne izdvaja onoliko koliko izdvajaju ostale EU članice.

Ministar radi na reformi zajedno sa svojim stručnim timom, dodao je.

Upitan o pozivu predsjednika RH Zorana Milanoviću za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kazao je da će odgovoriti kad procijeni da je vrijeme.

Predsjednik HDZ-a izrazio je zadovoljstvo rejtingom svoje stranke. U šestoj godini mandata imamo uvjerljivu potporu, to je jako dobro, istaknuo je Plenković.