Plenković: Novi glavni državni odvjetnik najkasnije sredinom travnja

Bruxelles, 12.12.2019 - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković dao je izjavu za medije pred početak sastanka na vrhu EU u Bruxellesu. foto HINA/ Slavko VUKADIN/ ds

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da bi novi državni odvjetnik mogao biti izabran najkasnije sredinom travnja, ali nije htio spekulirati o imenima.

“Znate da smo promijenili zakon, sada smo u fazi da Hrvatski sabor razriješi Dražena Jelenića, nakon toga će uslijediti javni poziv koji će organizirati Državnoodvjetničko vijeće i potom će se donositi odluke”, rekao je Plenković novinarima u Bruxellesu, gdje sudjeluje na izvanrednom sastanku na vrhu čelnika EU-a.

Ocijenio je kako bi  novi glavni državni odvjetnik mogao biti izabran najkasnije sredinom travnja, a sada bi “bilo malo pretenciozno da tek tako, iz prsta, u rukavu imamo već drugo ime”.

Dosadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić uputio je u srijedu Vladi zahtjev za razrješenje s dužnosti zbog afere koja je izbila nakon što je otkriveno da je član masonske lože. 

Plenković je također komentirao zahtjev iz Dječje bolnice Srebrnjak da se osobno uključi u rješavanje njihovih problema, gdje je danas Upravno vijeće poništilo natječaj za novog ravnatelja i time izbor novog čelnika bolnice vratilo na početak.

“Vodimo računa o tome da postoje neke nadležnosti koje su na nacionalnoj razini, a neke koje su na gradskoj”, istaknuo je Plenković podsjetivši da je osobno bio domaćin u Vladi kada je potpisan ugovor o projektu Dječjeg centra za translacijsku medicinu u Dječjoj bolnici Srebrnjak, koji je financiran europskim sredstvima.

“Smatram da je ono što su ostvarili stručnjaci i liječnici, koji su radili dugi niz godina, bitno za hrvatsku medicinu, bitno za pedijatriju. U konačnici, nadam se da će se i ovaj operativni problem riješiti i program realizirati”, rekao je Plenković.