Plenković nije iznenađen rezultatima, u drugom krugu očekuje pobjedu Grabar Kitarović

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako rezultat prvog kruga predsjedničkih izbora nije iznenađujući te poručio kako u drugom krugu očekuje da će aktualna predsjednica Kolinda Grabra Kitarović pobijediti.

“U ovom trenutku mislim da to nije iznenađujuće, iskristalizirala su se praktički tri kandidata, dio biračkog tijela na desnici, na desnom centru, se podijelio između Kolinde Grbar Kitarović i Miroslava Škore i to je taj rezultat. Stoga je puno veći prostor imao kandidat lijevih političkih opcija Zoran Milanović”, ustvrdio je Plenković nakon objave neslužbenih rezultata.

“Očekujem razborit i razuman izbor i izbor dobar za Hrvatsku a to je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović”, rekao je Plenković novinarima na upit što očekuje od Škorinih birača u drugom krugu. Dodao je i kako ne očekuje da će se Škorini birači opredijeliti za lijevu opciju, a za HDZ-ovce koji su u prvom krugu podržali Škoru da će u drugom glasati za Grabar Kitarović.

“Vjerujem da je velika većina njih koji su u prvom krugu dali povjerenje Miroslavu Škori na prošlim izborima dali povjerenje Kolindi Grabar Kitarović i da će dati ponovno”, kazao je.

Na upit o političkoj suradnji s Miroslavom Škorom i strankama okupljenima oko njega Plenković je poručio kako prvo idu na pobjedu na predsjedničkim izborima.

Ponovio je i kako je glas za Škoru bio zapravo glas za Milanovića. “Upravo zbog toga je došlo do prvog mjesta Milanovića u prvom krugu, to bi bilo jasno i da pratite izbore s drugoga planeta”, ustvrdio je Plenković ukazujući na rasipanje glasova unutra desnog centra i desnice.

Za sljedećih 15 dana kampanje najavio je kako će Grabar Kitarović kroz debate i javne nastupe poslati ključne poruke koju politiku želi za Hrvatsku u idućih pet godina  te istaknuo kako je uvjeren da će ponovno dobiti većinsko povjerenje hrvatskih birača.

Čestitao je svim kandidatima u prvom krugu, a posebno Grabar Kitarović na ulasku u drugi krug.