VIDEO/Oporbene inicijative završit će u Hrvatskom saboru kao i sve prethodne – neuspješno!

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković dao je – nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a s ministima u Središnjici naše stranke izjavu za novinare.

O SJEDNICI & TJEDNOM HODOGRAMU

Tema je, prije svega, bila aktualna politička situacija. Razgovarali smo o nizu aktivnosti koje će biti na dnevnom redu Vlade RH i Hrvatskog sabora u ovom tjednu. Aktualni sat će biti u srijedu, potom rasprava o zaključcima Europskog vijeća. Nakon toga – inicijativa oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministrici Nadi Murganić. U četvrtak je pak na saborskome dnevnom redu rebalans državnog proračuna, a u popodnevnim satima Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi. A u petak – nakon što Vlada RH u četvrtak usvoji očitovanje o inicijativi oporbe za izglasavanje nepovjerenja čitavoj Vladi – održat će saborska rasprava o toj temi. Želimo, dakle, sa svim zastupnicima bez odgode raspraviti sve teme na najizravniji i najotvoreniji mogući način.

O NOVOME OPORBENOM PORAZU

Imamo parlamentarnu većinu od 78 zastupnika. Očekujem da se u petak izglasa povjerenje Vladi RH. Ova oporbena inicijativa – kao i ona o ministrici Murganić – završit će neuspješno, kao i dvije prethodne.

O IZJAVI ŽUPANA BLAŽENKA BOBANA

Dobro je da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji otvori rasprava o svim relevantnim temama – osobito onima s aspekta zaštite okoliša. Koliko znam, projekt TE Peruća ima nekoliko faza. Važno je da se i građani na temeljit način upoznaju s njegovim ciljem i eventualnim posljedicama na zaštitu okoliša. Koliko je meni poznato, prva faza projekta ne bi imala nikakve negativne posljedice. Važno je da lokalna samouprava – u ovom konkretnom slučaju županija i svi vijećnici u Županijskoj skupštini – iskažu svoj stav.

O STABILNOM REJTINGU STRANKE

Podsjetit ću – kandidirao sam se za predsjednika HDZ-a 20. lipnja 2016. godine. Tada je naša stranka bila na 20 posto potpore. Negdje već od sredine srpnja, nakon što sam izabran za predsjednika HDZ-a, stranka se vratila na iznad 30 posto potpore. Mi smo i po jednoj i po drugoj anketi uvijek između 30 i 35 posto potpore – što je sve unutar statističke greške.

HDZ je stabilan i snažan, najjača smo, stožerna stranka. Najodgovornija i bez populizma. HDZ se bavi konkretnim temama i ide za dobrobiti i kvalitetnijim standardom života hrvatskih građana. Svoj posao radim vrlo odgovorno i temeljito. Svi problemi koji dođu na dnevni red na kraju idu na konto onog koji vodi Vladu, kazao je Plenković. HDZ/D.Prša