Plenković: Neću dopustiti Milanovićev nekontrolirani izljev uvreda

Premijer Andrej Plenković izjavio je četvrtak vezano za napade predsjednika Zorana Milanovića na ministre u njegovoj Vladi, kako neće dopustiti nekontrolirani izljev Milanovićevih uvreda u javnosti, iako je svjestan da mu reagiranje na predsjednikove izjave politički šteti.

“Duboko sam svjestan da daljnja polemika šteti i meni, njemu vjerojatno ne, jer je to kako kažu ovi njegovi PR magovi ‘Kardashian trend’; to je otprilike logika. Sad ćemo tu podvući crtu da javnost zna da ćemo se tome politički usprotiviti”, istaknuo je premijer Plenković na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja novinara.

Dodao je kako je ovo što hrvatska javnost ima prilike gledati i slušati proteklih tjedana, “nekontrolirani izljev uvreda na različite adrese” predsjednika Milanovića.

Milanović je, naime, danas na Facebooku komentirao izjavu ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek na HTV-u i napisao da ona “samoubilački ispunjava prohtjeve svog sredovječnog gospodara i zlostavljača”. Tako je komentirao navode ministrice Obuljen Koržinek u sinoćnjoj HTV-ovoj emisiji Otvoreno, koja je podsjetila da je Milanović u izbornoj kampanji 2016.  Andreja Plenkovića nazvao “sinom vojne lekarke” čime je, rekla je ministrica kulture, Milanović “pokrenuo strašan govor mržnje protiv njega, koji se vuče do danas”.

Premijer Plenković je objavu predsjednika Milanovića na Facebooku ocijenio neprimjerenom, i da je način na koji ga, ali i druge političke aktere, Milanović misli uvući u blato – nevjerojatan. “Postavlja se pitanje kakvo smo mi to društvo”, rekao je Plenković.

Ne možemo se ponašati kao u školi kada dođe “bully”

“Ako će on verbalnim napadima začepiti usta i maknuti sa scene političkog analitičara, začepiti usta ‘wannabe’ gradonačelniku, nasljedniku u njegovoj bivšoj stranci, dvjema zastupnicama manjih stranaka, te ako će napadati ministra gospodarstva i optuživati ga da je nacionalni izdajnik, a ministricu kulture da je ‘zlostavljana od mene’, onda kao politički akteri, kao društvo i mediji – imamo ozbiljan problem”, naglasio je premijer.

Dodao je kako se ne možemo ponašati kao u razredu u školi kada dođe nekakav “bully koji gnjavi svakoga” pa se kaže “ma pustite ga, nešto s njim nije u redu”.

Plenković je poručio da kao predsjednik Vlade neće dopustiti nasilništvo u javnom diskursu i da se tako govori o ministrima, pogotovo, rekao je, ne od nekoga tko ima “jasan track record”; to nije zafrkancija, huškanja i difamacije.

 

Usprotivit ću se hrpetini Milanovićevih uvreda, makar i na štetu rejtinga, ali u korist hrvatskog društva

“Okviri koje mi dobivamo kao prijetnje, konkretno predsjedniku Vlade, najčešće imaju baš te epitete na koje se dotični gospodin zafrkavao. Kada to postane narativ krajnje desnih medijskih izvora, pa to postane pranje mozga nekome tko je mlad, neiskusan i nezreo, onda vrlo jasan neksus (uzročna veza), koji se može slijediti kroz godine, završi pucanjem pred Banskim dvorima”, objasnio je Plenković.

Smatra da je situacija puno ozbiljnija nego što je se želi osvijestiti.  Dodao je da mu je žao da predsjednik tako vrijeđa Obuljen Koržinek temeljem onoga što je izgovorila jer ona u emisiji nije bila na temelju prisile ili instrukcije.

Upitan kako misli podvući crtu, premijer je odgovorio – tako što će zaštititi ministricu, ministra, kolege iz oporbe i kolege iz medija koje se prozivalo. Naglasio je da ništa u tome ne sadrži riječ “normalno”, koja je bila logo Milanovićeve predsjedničke kampanje, već je riječ o “hrpetini uvreda poluartikuliranih tijekova misli”.

“Neću dopustiti da ovakvo osobno ponašanje predsjednika prekrije političku scenu i da se baš tome nitko neće usprotiviti. Ja ću se usprotiviti, pa makar i na štetu vlastitog rejtinga, ali u korist hrvatskog društva”, poručio je Plenković.

Dodao je da ovakav razgovor s novinarima ima za cilj rasvijetliti stvari.

“Čitam da je ta zafrkancija bila uzrok cijelog ekstremizma, nasilnog terorizma i radikalizacije. Nije. Pa naravno da nije, i to nitko ne govori, niti je to itko ikada rekao”, kazao je Plenković.

Dodao je da kada se takav okvir nataloži, dolazi u ruke političkim manipulatorima.

“Onima koji su pravi sijači mržnje na krajnjem desnom spektru, pa onda to talože godinama, kroz neku emisiju, članak, GIF, kroz sve moguće što možete staviti u javnom prostoru, onda se to nataloži. Onda dođe neki mladi čovjek koji nema iskustvo i širinu, te pomisli ‘gle to je istina, treba nešto učiniti’. Onda vam dođe do radikalizacije, indoktrinacije, nasilnog ekstremizma, terorizma. To vam je frame (okvir)”, objasnio je premijer.

Na pitanje je li razmišljao o tome da ignorira predsjednikove izjave, Plenković je kazao kako su mu taj savjet dali svi njegovi suradnici.

“Onda ćemo tražiti svijećom tu po hrvatskom političkom prostoru nekoga tko će reći – ‘gle imamo nekog nasilnika, u biti zlostavljača, bullya (nasilnik) iz razreda koji glumata da ima najdulji jezik, a ne radi ništa’ “, kazao je Plenković.

Milanović svojim ponašanjem minirao borbu protiv koronavirusa

Dodao je kako je Milanović svojim ponašanjem “minirao” borbu protiv koronavirusa jer je bio začetnik višemjesečnih pokušaja da se na Ustavnom sudu sruši zakonitost stožera Civilne zaštite i mjera koje su poduzimane..

“Ako si na dužnosti institucije onda tvoja riječ malo više teži. Nemoj onda minirati nešto što znaš da je ozbiljan zdravstveni problem”, poručio je Plenković.

Plemijer je odbacio tvrdnje da je on svojevremeno imao sličnu retoriku poput Milanovića, kojom bi ostavljao dojam iskazivanja mržnje.

Na pitanje kako je doživio izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, koji je rekao kako bi volio da predsjednik Milanović ostavi mjesta premijeru da se bavi pitanjima važnim za građane, Plenković odgovara kako prioritet u državi sigurno nije održavanje rasprave s predsjednikom.

Koalicija s političkim predstavnicima srpske manjine dobra za hrvatsko društvo

Ocijenio je kako je dobro za hrvatsko društvo da imamo koaliciju s političkim predstavnicima srpske manjine.

“Ja smatram da je to dobro. Jedan prethodnik moj iz HDZ-a Ivo Sanader je isto imao potpredsjednika Vlade iz SDSS-a, nitko nije pucao pred Banskim dvorima. Nije bilo aktera kojima je to bilo neprihvatljivo”, kazao je Plenković.

Dodao je kako tada u eteru svakoga dana nije bila teza o tzv. ‘hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji’.

“Netko to potiče. Netko forsira tu tezu. 2020. godina je, imamo samo osam zastupnika nacionalnih manjina. Imali smo referendumsku inicijativu koja je željela smanjiti broj tih zastupnika i njihovih prava”, istaknuo je premijer Plenković.