Plenković: Nećemo pristajati na ucjene

Nacionalno/ Dražen Prša

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na boravak hrvatskog izaslanstva u New Yorku na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Rekao je da su imali brojne bilateralne razgovore i susrete s hrvatskom zajednicom u New Yorku. Naglasio je važnost svog govora pred UN-om.

Rekao je da je tijekom boravka u New Yorku razgovarao sa slovenskim premijerom Mirom CeraromVidim da je u međuvremenu otkazao dogovoreni susret u Zagrebu. Izražavam žaljene zbog toga. Sve ono što smo razgovarali bilo je na tragu slovenskih inzistiranja, ali i na tragu naših čvrstih stavova.

Nisu bile nikakve nove pozicije Republike Hrvatske. Ostajemo otvoreni za dijalog, pozivam ga u Hrvatsku. Naše službe će nastaviti raditi na rješavanju tog pitanja. Njihova pozicija je da žele provesti arbitražnu odluku, a naša da je ne priznajemo. Naše su pozicije dobronamjerne i u tom ćemo duhu nastaviti razgovarati, rekao je premijer.

Nećemo pristajati na ucjene, štitit ćemo nacionalne interese, a teritorijalni integritet je najvažniji interes. Nadam se da će ova generacija imati snage riješiti pitanje razgraničenja između dviju zemalja, istaknuo je Plenković.