Plenković: “Ne vidim što bi moglo priječiti roditelje i đake da idu u školu”

Sveti Ilija, 22.05.2020 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na otvorenju početka radova nove Osnovne škole Vladimir Nazor. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ik

Na otvorenju radova na izgradnji nove osnovne škole u Svetom Iliji, u blizini Varaždina, predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je u petak povratak učenika nižih razreda u škole, ističući kako ne vidi “što bi moglo priječiti roditelje i đake da idu u školu”. 

Istaknuo je kako je epidemiološka slika bitno drukčija u odnosu na onu prije šest, sedam tjedana, kada su se radile prve procjene. 

„Ako sve drugo funkcionira, ako su se ljudi vratili na posao, ako rade dućani, rade trgovački centri, odvijaju se brojne aktivnosti, zašto bi bila smetnja da se ide u školu?” upitao je Plenković i dodao kako ne vidi zašto od ponedjeljka veći dio djece ne bi bio u školi. 

Podsjetio je da se reaktiviralo sve što je bilo moguće u gospodarstvu i u društvenom životu te da ne vidi „što bi moglo priječiti roditelje i đake da idu u školu”. 

Dodao je da će se na pravi način osigurati završetak nastave za sve ostale razrede te da će se državna matura polagati kao što je to bilo do sada, na čemu je osobno inzistirao, i iz obveznih i iz izbornih predmeta. 

Inače, u Svetom Iliji počela je gradnja nove osnovne škole, vrijedna 56 milijuna kuna koju s 80 posto sufinancira država, to jest Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Varaždinska županija osigurat će 15 posto potrebnih financijskih sredstava, a Općina Sveti Ilija pet posto. 

Predsjednik Vlade rekao je kako je riječ o još jednom znaku privrženosti Vlade da ulaže u budućnost i infrastrukturu obrazovnog sustava, te o nastavku politike ulaganja u Varaždinsku županiju. 

Dodao je i kako je to kvalitetan doprinos razvoju općine te da će nova osnovna škola biti „pravi dom za razvoj i izvrsnost svih mladih u Svetom Iliji”.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako u vremenu u kojem se suočavamo s krizom nije zaboravljeno ulaganje u školsku infrastrukturu, a posebno u školama koje više nisu sigurne za učenike i učitelje, poput te u Svetom Iliji. 

Po riječima župana Radimira Čačić, riječ je o projektu koji ima dugu povijest pokušaja realizacije i povijest uspješne opstrukcije.

„Prije 15-ak godina iznio sam program izgradnje i dogradnje 34 škole i sportske dvorane, čijom realizacijom bi gotovo sva djeca ove županije dobila mogućnost pohađanja jednosmjenske nastave”, rekao je Čačić i dodao kako su tada dva načelnika općina odbila sudjelovati u projektu, a jedan od njih bio je načelnik Općine Svetog Ilije, pa se, istaknuo je, “ova svečanost održava danas, a ne prije 15 godina”. 

Na svečanosti otvorenju radova na izgradnji nove osnovne škole u Svetom Iliji sudjelovao je i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.