Plenković: Ne vidim da je Barbarić uteg HDZ-u, ako Anušić ima nešto reći, ima prigodu svaki ponedjeljak

Screenshot/ Izvor: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Varaždinu gdje među ostalim sudjeluje na svečanoj akademiji u povodu 20. obljetnice Didakovih dana kojima se promovira lik i djelo fra Didaka Buntića, dobrotvora i prosvjetitelja.

Izjavu Andreja Plenkovića pratite na N1 televiziji ili na ovom linku.

Plenković je naglasio kako pojeftinjuju benzin i dizel, a potom se osvrnuo na situaciju u Izraelu:

“Osudili smo terorističke napade Hamasa koji će dovesti do destabilizacije stanja. Ovo su brutalni napadi, bez presedana, doslovno egzekucija civila. Što se tiče hrvatskih državljana, u kontaktu smo s veleposlanstvom. Dio njih je danas sletio u Beč, oko 53 osobe, a sutra dolazi drugi dio hodočasnika koji je čekao vratiti se prema planu.”

O Milanoviću

“Jučer sam slučajno nakon dugo vremena slušao Milanovića. On stvarno ima puno vremena i do detalja prati nastupe mene i saborskih zastupnika. Ima to vremena detaljno pratiti, njegova je lijenost nadopunjena s namjerom da ne potpiše Zakon o izbornim jedinicama u roku ne samo presedan… Dok je bio premijer, 13 puta je Josipović potpisao zakone u roku manjem od 8 dana. U našem mandatu bilo je četiri ili pet situacija, zadnja u lipnju kad je Sabor 28. 6. donio Zakon o socijalnoj skrbi koji je stupio na snagu 1. 7., to mu nije bio problem.

Sabor je htio da zakon stupi na snagu 1. listopada jer je Ustavni sud ukinuo raniji zakon sa 1. listopadom. Zakonodavac je htio da ne bude pravnog vakuuma i da novi zakon stupi na snagu kad stari prestane važiti. Zakon je prošao dva čitanja u Saboru. Ako je mogao potpisivati dva zakona tad, laže da je sad to problem. Ulovio se bilance, optužio našu vladu da smo najgori u EU-u. Nije mogao izabrati ljepšu temu za mene kao premijera. Dobio je izbore zahvaljujući Ivi Sanaderu. Postao je predsjednikom ponajviše zahvaljujući Miroslavu Škori čija je kandidatura bila kula od karata, medijski stvorena, simpatičan pjevač, malo domoljublja, malo opstrukcija unutar dijela HDZ-a…

Imao je proruske stavove. Otišao u UN i nije spomenuo Ukrajinu u govoru, kao da teme nema. Koronu je usporedio s karijesom. I sad radi potez koji ima za cilj samo političku opstrukciju. Namjerna svejsna opstrukcija samo radi opstrukcije. Zakon će opet ići u Sabor, biti izglasan, ali to će trajati. Tu je zla namjera. Što se tiče bilance, u njegovom mandatu BDP je narastao za 880 eura, a u našem za više od 6.100 eura. U njegovom mandatu nisu htjeli raditi tune Učka, Pelješki most, za Schengen nisu napravili ništa, eurozonu ni spomenuli nisu… I onda on nama ima obraza govoriti o bilanci? Kontastantno relativizira sve što smo napravili. Iznenadilo me kako detaljno prati što radimo i kako bi sad htio kupiti bolju prošlost.

Tako treba gledati svjesnu namjeru da ne potpiše Zakon. Kolega vaš ga je pitao, on je odbio odgovoriti i proglasio ga suradnikom političara jer je bio u nekoj kampanji. Zamislite da sam to ja napravio? Imali bismo reakciju HND, pisma Međunarodnoj federaciji novinara, a ovdje nitko ništa.”

O Anušiću

Komentirajući intervju župana Ivana Anušića koji je rekao da Frane Barbarić šteti HDZ-u, Plenković je rekao:

“Mogao je nešto reći na nekom sastanku, na Predsjedništvu nije bio nijednom. Ako ima nešto reći, ima prigodu svaki ponedjeljak. Za Barbarića sam rekao da pravno mora riješiti to sve oko gradnje, a što se tiče druge teme, to je na Vladi.”

“Nemamo nikakvu oporbu unutar stranke”, dodao je naglasivši ulogu HEP-a u energetskoj krizi: “HDZ je toliko demokratičan koliko ga ja vodim da ne znam tko nije mogao ili smio otvoriti neku temu. Ne vidim da nam je Barbarić uteg, HDZ stoji stabilno.”

Istaknuo je da će pitati Anušića o ovoj temi ako danas dođe na sjednicu Predsjedništva.

Uskoro opširnije…