Plenković: Ne vidi se na meni da se baš rekreiram, ali pokušavam

FB

Na zagrebačkom jezeru Jarun u subotu je pod motom “BeActive” službeno otvoren Europski tjedan sporta.

Događaju su uz brojne sportaše i rekreativce nazočili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić.

“Sport je izrazito važan za zdravlje i timski duh i samopouzdanje, te općenito za pripremu niza drugih društvenih aktivnost. Drago mi je da je ovdje puno mladih i da je došlo mnogo kolega iz Vlade jer i na taj način želimo biti potpora mladima, našim sportašima amaterima, te sjajnim profesionalnim sportašima koji su u proteklih 25 godina toliko učinili za Hrvatsku na promidžbi da im vječno moramo biti zahvalni.

Stoga i radi međunarodnih uspjeha, ali i radi zdravlja u svim našim aktivnostima od predškolske i školske dobi, sveučilišta, te kasnije rekreacije treba poticati sport,” kazao je na otvaranju Plenković.

“Ne vidi se na meni da se baš rekreiram. Ponekad košarka. Teško je održati kondiciju, ali pokušavam”, rekao je.

Prema istraživanju koje je u lipnju ove godine proveo Središnji državni ured za šport gotovo dvije trećine, odnosno čak 62% populacije Hrvatske starije od 15 godina uopće se ne bavi sportskom, rekreacijskom ili drugim vidom tjelesne aktivnosti, a što su stariji Hrvati se navedenim aktivnostima bave sve manje.

Jarun će biti središnje mjesto događanja Europskog tjedna sporta koji će se tijekom cijelog tjedna održavati i u ostalim gradovima Hrvatske s namjerom da se građane svih dobnih skupina i tjelesnih mogućnosti potakne na aktivniji i zdraviji život.

Europski tjedan sporta održava se u Hrvatskoj već treću godinu za redom a idealna je prigoda svi oni koji još nisu još nisu odabrali sport za sebe mogu besplatno isprobati više od 30 sportova. Na Jarunu su u sklopu Europskog tjedna sporta postavljeni sportski tereni i posebne zone na kojima će se građani svih uzrasta moći okušati u prakticiranju gotovo svih vrsta sporta, ali i upoznati se s ponudom sportskih klubova, fitness centara te saznati više o važnosti zdrave prehrane.

Posebni programi bit će organizirani u školama kao i u tvrtkama diljem Hrvatske s ciljem skretanja pozornosti na važnost rekreacije i relaksacije na radnom mjestu.

“Mislim da smo kao nacija premalo osviješteni o važnosti bavljenja sportom jer većina ljudi kada se kaže sport to poistovjećuju s vrhunskim sportom, a te dvije stvari ne smijemo miješati.

Vrhunski sport je nešto sasvim drugo i on iziskuje puno odricanja i potpunu posvećenost, dok ovdje govorimo o sportu kao kulturi tijela gdje je dovoljno i pola sata dnevno bilo kakve tjelesne aktivnosti kako bismo pozitivno utjecali na svoje zdravlje”, kazala je na otvaranju Europskog tjedana sporta državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić naglašavajući kako je bavljenje tjelesnom aktivnošću i kretanje bitno jer se time ne utječu samo na svoje zdravlje već i kvalitetu života općenito.

“Važno je podići svijest o važnosti sporta i fizičke aktivnosti u Hrvatskoj i utjecati na stereotipe o tome tko može sudjelovati jer sport i fizička aktivnosti moraju biti dostupne svima”, zaključila je državna tajnica za šport Janica Kostelić. Europski tjedan sporta održavat će se u Hrvatskoj do 30. rujna kada će u Vukovaru biti službeno zatvaranje.

Premijer Andrej Plenković i ministri pokazali u kakvoj su formi… Što kažete?

Posted by DNEVNIK.hr on 23. rujna 2017

H/D.P.