Plenković: Ne postoji nikakva šteta za Hrvatsku zbog F-16

Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak da ne postoji nikakva šteta za Hrvatsku vezano za nabavu izraelskih F-16 Barak aviona jer nije potpisan nikakav kupoprodajni ugovor te istaknuo da odluku o nabavci aviona Vlada može i poništiti, ako se pokaže da ovaj projekt neće moći biti završen.

“Kupoprodajnog ugovora nema, nije potpisan, nema nikakve štete za Hrvatsku. Naprotiv, ono što možemo reći jest da smo napravili sve u dobroj vjeri, temeljem dužne pažnje koju je stručni tim tada ovoj temi posvetio”, kazao je Plenković na sjednici Vlade osvrćući se na pitanje nabavke višenamjenskih borbenih aviona i današnjeg sastanka s izaslanstvom izraelskog ministarstva obrane povodom toga.

“Ukoliko se pokaže da ovaj projekt, kako smo ga zamislili, neće moći biti završen na temelju odluke od 29. ožujka, Vlada tu odluku, kao što ju je donijela, može i poništiti”, dodao je.

Plenković je istaknuo kako će na današnjem sastanku vidjeti koja je njihova pozicija i kako će pojasniti nove okolnosti, a nakon toga će biti održane konzultacije i Vlada će donijeti odgovarajuće odluke kada je riječ o procesu koji se odnosi na nabavu.

Naglasio je da postoji neupitna politička volja da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva.

“Što se tiče tehnologije, eventualnih budućih natječaja i odluka, to ćemo sve donositi kada dobijemo cjelinu informacija i od Izraela i od SAD-a koje su u ovom konkretnom slučaju bitne zbog davanja suglasnosti na transfer tehnologije trećoj strani”, kazao je premijer.

(Hina)