Plenković: NDH je jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, u povodu obilježavanja 76. obljetnice proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, da je NDH jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti i poručio da je Vlada jasno protiv korištenja ustaških simbola.

Plenković je vijenac položio s potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom, Davorom Božinovićem i Borisom Miloševićem te ministrima Gordanom Grlićem Radmanom, Ninom Obuljen Koržinek i Ivanom Malenicom, a pritom istaknuo kako su došli odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima koji su počinjeni u jasenovačkom logoru i u drugim logorima protiv Židova, Srba, Roma, Hrvata antifašista i demokrata.

“To je sigurno jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti i važno je da nove, mlade današnje generacije osvijeste te činjenice, da s njima budu upoznate, da ovo bude dio našeg obrazovnog sustava i da sve generacije nikad ne zaborave strašne zločine koji su se događali ovdje i diljem Europe u sličnim logorima tijekom Drugog svjetskog rata, te da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina”, poručio je premijer.

Dodao je će nastaviti dolaziti u Jasenovac s pijetetom i sviješću da ovakve zločine ne smijemo dozvoliti da se ikada ponove.

Upitan nije li ipak moglo biti organizirano zajedničko polaganje vijenaca državnog vrha, odgovorio je kako je sve o tome već rekao.

Što se tiče izmjene Kaznenog zakona radi zabrane ustaških obilježja, Plenković je rekao da su oni već zabranjeni, a da je pitanje ujednačavanja sudske prakse i postupanja.

“Ta tema je dugo s nama. Svatko tko zna nešto o našoj povijesti, o logoru Jasenovac, tko razumije što ti simboli znače za pripadnike židovskog naroda, pripadnike Srba, Roma, antifašista, razumiju da to nisu nazivlja koja treba koristiti”, poručio je Plenković.

Vezano za inicijativu predsjednika Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjena Krausa o zabrani ustaškog poziva “ZDS”, rekao je da su o tome razgovarali i da će se o tome i dalje razgovarati. Također, naveo je kako je stav Vlade jasan i čvrst kada su u pitanju osuda zločina i nekorištenje takvih simbola.

Demantirao je tvrdnje predstavnika Židova da se po tome pitanju nije dovoljno učinilo.