Povezite se

Politika

Plenković: “Naše je obećanje za budućnost i to sigurne Hrvatske”

Objavljeno

-

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odbio je u nedjelju optužbe šefa SDP-a da želi utajiti ‘kvadrate’ svog stana i istaknuo da je tu riječ o bruto i neto površini stana te da Bernardić nije dobro pročitao.

“To je tehničko pitanje, a radi se o bruto i neto korisnoj površini. Moja imovinska kartica je ažurirana tako da sam siguran da šef SDP-a nije dobro pročitao članak na koji se osvrnuo”, rekao je Plenković u Šibeniku odgovarajući na optužbe Davora Bernardića da je u HDZ-u na djelu “kvadratomanija” koji se referirao na članak na portalu Index oko moguće utaje ‘kvadrata’ stana.

Premijer se osvrnuo i na SDP-ovo upiranje prstom u vladajuće kako su upravljali zemljom u doba koronavirusa.

“Prvo su podcjenjivali krizu, a naša je Vlada prva pokrenula mehanizme rješavanja krize na razini Europske unije. Ne samo da smo na vrijeme poduzeli mjere i pokrenuli Nacionalni stožer Civilne zaštite, nego smo i poduzeli ključne zdravstvene i restriktivne mjere, smanjili zarazu i sveli broj, na žalost, preminulih sugrađana na minimum”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je Vlada pravovremeno osigurala zdravstvenu opremu i dodao kako je jučer došao još jedan brod iz Kine pun opreme za zdravstvene djelatnike “tako da da neće više biti onih ‘spontanih’ fotografija iz bolnice na kojima prozivaju da osoblje nema maski, rukavica, vizira”.

Hrvatska je spremna za daljnje suočavanje s covidom-19

“Hrvatska je spremna za daljnje suočavanje s covidom-19 i pobijedit ćemo tu utakmicu i u zdravstvenom smislu. A u smislu stajanja iza gospodarstva i privatnog sektora smo se pokazali. Da je bilo po njima imali bismo krcate zavode za zapošljavanje”, rekao je Plenković.

Plenković je odgovorio Bernardiću i na prozivke da je ova Vlada najkorumpiranija.

“Zadnja Vlada SDP-a, u kojoj nije bio Bernardić, jer nije bio ni bitan, zadužila je Hrvate za 70 milijardi kuna. Mi smo imali zdravi gospodarski rast i smanjivali smo javni dug za 1 posto. Hrvatskoj smo vratili investicijski kreditni rejting, zadržali ga u ovim okolnostima korona krize i stekli snažnu reputaciju na financijskim tržištima i prema financijskim institucijama”, rekao je.

Plaće smo, dodao je, podigli na više od 6700 kuna prosječne plaće, 3250 kuna minimalne plaće. Povećali smo mirovine za 12 posto, a najniže za 15 posto te smo osigurali novih 110.000 radnih mjesta.

Naše je obećanje za budućnost – i to sigurne

“Naše je obećanje za budućnost i to sigurne Hrvatske gdje će građani imati sigurnu plaću i radno mjesto i mirovinu”, poručio je i dodao kako imaju plan stvoriti preduvjete za 7600 kuna prosječne plaće, 4250 kuna minimalne plaće, a 10 postotni rast mirovina te za 130.000 kuna za samozapošljavanje onima koji to žele.

Podsjetio je da je do sada uloženo 7,5 milijardi, a sada se planira uložiti 10 milijardi i smanjivati dalje poreze nakon 9 milijardi rasterećenja do sada, ide se s reformom koja će smanjiti stopu poreza na dohodak sa 36 na 30, sa 24 na 20, smanjenjem PDV na svu hranu s 25 na 13.

“Prema tome, idemo smjerom koji je dobar za naše građane i gospodarstvo. Našim trudom i kontaktima imat ćemo idućih sedam godina na raspolaganju skoro 22 milijarde eura, to je cijeli jedan godišnji proračun dok to bude investicijska poluga našega razvoja”, pojasnio je Plenković.

Moramo naučiti živjeti s bolešću i imati povjerenje jedni u druge

Premijer se osvrnuo i na koronavirus i dodao kako moramo imati povjerenja jedni u druge i naučiti živjeti s ovom bolešću.

“Što se covida-19 tiče, moramo imati povjerenja jedni u druge i naučiti živjeti s ovom bolešću koja je još uvijek globalno prisutna i raditi na tome da je gospodarstvo aktivno i da je turizam živ”, rekao je Plenković i kazao da s obzirom na koronavirus Hrvati u susjednim zemljama mogu najnormalnije glasati u sjedištima naših ureda u tim zemljama.

Plenković je dodao i da svakoj izbornoj jedinici jednako pristupa.

“No, događaji zadnja dva dana u Šibensko-kninskoj županiji svakako su bili dobar razlog da se ovdje nešto više zadržim. Svakako je značajna 50. obljetnica kanonizacije svetog Nikole Tavelića, jučer održano otvorenje 60. MDF-a. Sjajan događaj je jučer bio i u Zadru, mega značajna promidžba s Adria Tourom na kojem su se okupili najbolji svjetski tenisači. Čestitam Novaku Đokoviću koji je omogućio da se sve ovo dogodi i Hrvatskom teniskom savezu i Goranu Ivaniševiću koji se svemu posredovao. To je vrsta promidžbe koja nam sada najviše treba”, zaključio je Plenković i dodao da je siguran i da će biti zadovoljan rezultatima desete liste u 9. izbornoj jedinici koja ima “sjajne i iskusne kandidate”.

Plenković podržao izgradnju kapele sv. Nikoli Taveliću

Podsjetimo, u Šibeniku se jutros održalo svečano euharistijsko slavlje u povodu pedeset godina kanonizacije. Svetu misu predvodio je nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. U procesiji su sudjelovali biskupi, svećenici, predstavnici župa šibenskog dekanata i brojni vjernici, a glavnom euharistijskom slavlju održanom na trgu uz crkvu sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića, se priključio i predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar uprave Ivan Malenica.

Plenković je rekao i da mu je bilo veliko zadovoljstvo danas biti u Šibeniku.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas bili u Šibeniku na svetoj misi povodom 50. obljetnice kanonizacije svetog Nikole Tavelića. To je jedan sjajan jubilej i jedna krasna propovijed apostolskog nuncija Giorgia Lingue kojem komplimentiram i izvrsno znanje hrvatskog jezika obzirom koliko je dugo vremena proveo s nama u Hrvatskoj. Podržavamo inicijativu Tomislava Glavnika guardijana samostana svetoga Duha u Zagrebu da se u Betlehemu izgradi jedna kapela posvećena svetome Nikoli Taveliću što bi ujedno simboliziralo doprinos hrvatskih franjevaca i crkve u svetoj zemlji”, rekao je Plenković.

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved i Grlić Radman ostaju ministri, sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora sredinom idućeg tjedna

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak, nakon sjednice najviših stranačkih tijela, da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, a Goran Grlić Radman ministar vanjski poslova.

„Tomo Medved će biti potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja i biti će odmah do mene u vladi, praktički drugi čovjek vlade ”, kazao je Plenković te je najavio objavu kompletnog sastava vlade krajem tjedna, nakon objave službenih rezultata izbora.

Potvrdio je i da Goran Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova.

Plenković je istaknuo kako ima spremnih 76 potpisa za sastav vlade te da će nakon proglašenja službenih rezultata izbora u dogovoru s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem dogovoriti za sredinu idućeg tjedan sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora.

Premijer je potvrdio i da Gordan Jandoković ostaje predsjednik Hrvatskog sabora, a Željko Reiner i Ante Sanader potpredsjednici Sabora, kao i da će Branko Bačić i dalje biti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Kazao je i kako je umjesto Jandrokovića za glavnog tajnika HDZ-a imenovan Krunoslav Katičić.

Politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske

Plenković je još jednom izrazio zadovoljstvom pobjedom HDZ-a na izborima i dobivenim povjerenjem birača ponovivši kako ih to dodatno obvezuje na snažan angažman u interesu svih hrvatskih građana.

Osvrnuo se i na poziv na sastanak koji je uputio predstavnicima parlamentarnih stranka rekavši kako mu je cilj otvoriti dijalog i upoznati ih s planovima vlade, a pozvao ih je i da na tome ne skupljaju političke bodove.

„To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru”, kazao je Plenković.

„Ako netko misli da će steći neke osobite poene, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske”, dodao je.

Snubljenja nema 

Plenković je pritom poručio da mu nije namjera ikoga snubiti niti skupljati „žetončiće”. „Ukoliko netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju”, istaknuo je.

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji po rastu BDP-a od Hrvatske, Plenković je kazao da ih “nije doživio ni na koji način” te da ono što se događa u Srbiji nema nikakve veze s Hrvatskom.

„Želimo da sve zemlje u našem okruženju budu stabilne, da nema nasilja, da rješavaju probleme na demokratski način”, poručio je.

Izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je genocid u Srebrenici nazvala nesporazumom Plenković je ocijenio promašenom. „Govoriti o najstrašnijem zločinu koji se dogodio nakon Drugog svjetskog rata u kategorijama nesporazuma mislim da je politički pogrešno, krivo i krajnje neprimjereno”, kazao je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Politika

Jandroković: Nije točno da je HDZ primio donacije od tvrtki koje su dobile pomoć

Published

on

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković demantirao je u ponedjeljak medijske navode da je HDZ primio donacije od tvrtki koje su dobivale pomoć u sklopu mjera zbog epidemije koronavirusa, a najavio je i kako će  konstituirajuća sjednica Sabora biti idući tjedan.

„Radi se o informaciji koja nije točna. Te donacije uplaćene su najkasnije do 12. ožujka, prije nego se išlo u zatvaranje i primjene mjera za pomoć gospodarstvu. Nakon 12. ožujka nismo primili niti jednu donaciju odnosno primili smo neke donacije ali smo ta sredstva onda vratili u državni proračun, otprilike 70 tisuća kuna”, izjavio je Jandroković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Dodao je i kako su “te donacije uplaćene prije nego što se uopće dogodila situacija s COVID-om”, poručivši kako u tom trenutku nisu mogli znati što će se događati kasnije.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a Jandroković bi trebao biti razriješen s mjesta glavnog tajnika stranke, a na njegovo  mjesto trebao bi biti imenovan njegov dosadašnji zamjenik i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić.

U potpunosti se posvetiti funkciji predsjednika Sabora

Jandroković ističe kako će se “sada 100 posto posvetiti poziciji predsjednika Hrvatskog sabora” te da mu je drago što će po drugi put biti u prilici biti na toj poziciji.

„Bilo je zahtjevno i izazovno paralelno obnašati dužnost predsjednika Hrvatskog sabora i glavnog tajnika HDZ-a, s ponosom gledam na protekle četiri godine i svojem nasljedniku želim uspjeh”, poručio je.

Konstituirajuća sjednica Sabora, najavio je, trebala bi se održati 22. srpnja, ukoliko ne bude žalbi na izbore u Raši, i  to u zgradi Hrvatskog sabora vodeći računa o epidemiološkim mjerama.

Izrazio je također nadu da će se oporbeni čelnici odazvati pozivu premijera Andreja Plenkovića na sastanak ocijenivši taj njegov potez razboritim pokušajem i gestom dobre volje.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije