Plenković nakon sjednice u Splitu: Vlada će učiniti sve da se realiziraju današnji zaključci i potpisani projekti

Sjednica Vlade RH u Splitu

Premijer Andrej Plenković u petak je poručio da će Banski dvori učiniti sve da se realiziraju zaključci i ugovori, ukupne vrijednosti dvije milijarde kuna, posvećeni razvoju Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Vlada je sjednicu održala u Splitu, a razvoju Grada i Županije bilo je posvećeno 30-ak točaka. Po završetku sjednice potpisano je i 30 ugovora, a premijer je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja napravio usporedbu iznosa od dvije milijarde kuna kazavši da je to zbrojen godišnji proračun Grada i Županije. “Toliko o kvalitetnoj pripremi sjednice”, rekao je premijer i zahvalio svima koji su na tome radili.

“Ugovori koji su potpisani, po meni, omogućit će razvoj svih dijelova Splitsko-dalmatinske županije koja nosi otprilike 25 posto hrvatskog turizma uoči, po meni, još jedne izrazito povoljne, kvalitetne turističke sezone. Gdje bi prihodi morali biti veći, po svim najavama, nego što je to bilo u najuspješnijoj turističkoj godini – lani”, naglasio je.

Vlada će učiniti sve da se ti projekti realiziraju i provedu i da za njih budu nađena u odgovarajućem roku, i predviđena, sva financijska sredstva, dodao je.

Današnji dan u Splitu, kao i prethodne četiri sjednice Vlade izvan Zagreba, dodaje, pokazuju da Vlada konkretizira duh partnerstva i suradnje s gradovima i županijama.

Premijer najvažnijim s današnje sjednice vidi zaključke vezane uz projekte kojima će se nastojati riješiti problem prometne povezanosti Grada i Županije te prometnih čepova, posebice u turističkoj sezoni, i to: čvor Vučevica – tunel Kozjak – spust prema obali do trajektne luke, multimodalnu plafomu povezivanja Solina, Stobreča, Dugog Rata i Omiša te projekt prigradske željeznice odnosno povezivanje zračne luke Resnik s kolodvorom u Spitu i s trajektnom lukom.

“Kada bismo riješili ta tri problema u vremenu koje je pred nama dugoročno bismo riješili prometne problem Splita i splitske aglomeracije”, rekao je.

Ponovio je da će u listopadu biti održana i sjednica Vlade na Hvaru, posvećena otocima, a tada će tamo biti održani i Dani hrvatskog turizma u godini kad Hvar obilježava 150 godina turizma. “To su važne poruke iskoraka jadranske i mediteranske orijentacije Hrvatske i mi ćemo ustrajati da se svi ovi ugovori i projekti realiziraju”, ponavlja premijer.