Plenković: Najugroženiji promet i turizam- poduzimaju se odgovarajuće mjere

Hina

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Škabrnji da će zbog epidemije koronavirusa  “najugroženiji biti sektori prometa, osobito zračnog  i turizma te da će Hrvatska u oba sektora poduzimati odgovarajuće mjere”

Plenković je rekao da šefovi država i vlada uz participaciju Europske komisije i Europske središnje banke gledaju kako uspostaviti europski odgovor na okolnosti koje se razvijaju s pojavom epidemije koronavarusa.

“Mi  smo kao hrvatsko predsjedanje poduzeli mjere i prije nego je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila opasnost”, rekao je premijer, dodajući da su još 28. siječnja poduzeli  mjere putem integriranog političkog mehanizma za odgovore na krize, rekao je.
Sve države, po njegovim riječima, trenutno rade analize, a situacija je različita s obzirom na ono što se događa u Italiji i nekim drugim zemljama gdje je veća raširenost epidemije.

U Hrvatskoj se, pak,vode razgovori sa svim zainteresiranim segmentima hrvatskog gospodarstva, prošli tjedna održan je razgovor s hotelijerima, a sutra će ministri financija, gospodarstva i turizma obaviti konzultacije sa svim sektorima gospodarstva.

Premijer je rekao, pozivajući se na ono što je čuo od kolega, da je situacija otprilike svugdje identična i da će najugroženiji biti sektori prometa, osobito zračnog i turizma. Hrvatska će u oba sektora, naglasio je premijer, poduzimati odgovarajuće mjere.

Napomenuo je da sva ministarstva prate situaciju i da će onda zajedno na europskoj i nacionalnoj  razini nastojati iznaći načine kako da naprave ovu situaciju što manje štetnom po hrvatsko gospodarstvo.

Premijer je ocijenio da su kroz mjere Nacionalnog stožera Civilne zaštite, zdravstvenih djelatnika i državnog inspektorata uspjeli prilično stabilno situaciju održati pod kontrolom. “No, s obzirom da je Italija jako blizu moramo biti jako na oprezu”, zaključio je premijer.

U vezi s izjavama članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa  da će  sada i ured premijera biti u radnoj skupini za izradu novog zakona o sprečavanju sukoba interesa, premijer je rekao da stvari treba hladno i jasno razlučiti, da postoji Vlada koja predlaže zakonske propise i Sabor koji ih donosi.

“Tijela koja ih  provode nisu oni koji donose zakon, oni mogu sudjelovati, donijeti neki komentar, ali nisu oni ti koji će donositi propise po kojima će raditi, to rade Vlada i Sabor i to je sve”, rekao je Plenković.

Premijer se nije složio s potezom predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je iz Ureda uklonio biste. Nije mi to mjera koja je bila potrebna, mislim da je to bio pogrešan potez”, rekao je.

U Škabrnji, na druženju skupine “Odvažni za Hrvatsku” s članovima HDZ -a, bio je i general Ante Gotovina.