Plenković najavio stupnjevanje potpora za poslodavce ovisno o padu prometa

Premijer Andrej Plenković najavo je u utorak nove mjere za očuvanje radnih mjesta koje će koštati od 300 do 350 milijuna kuna, a primjenjivat će se do kraja godine. Prva se odnosi na skraćivanje radnog vremena, a druga na stupnjevanje potpora poslodavcima ovisno o padu prometa.

“Cilj je da mjere pojednostavimo i omogućimo da se u određenim područjima proširi opseg onih poslodavaca i grana koje će njima biti obuhvaćene”, kazao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima predstavljajući mjere usmjerene prevladavanju koronakrize.

Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena od 70 posto umjesto dosadašnjih 50 posto. Maksimalna mjesečna potpora po radniku porast će s 2000 na 2800 kuna i pojednostavit će se potrebna dokumentacija koji subjekti moraju podnijeti, kazao je Plenković. Podsjetio je kako je mjeru kraćeg radnog vremena dosad koristilo 606 poslodavaca za više od 30 tisuća radnika.

Druga mjera odnosi se na uvođenje stupnjevanja potpora za poslodavce sukladno padu prometa. Tako će potporu od 2000 kuna po radniku dobiti poslodavac za pad prometa od najmanje 40 posto, potporu od 2500 kuna za pad prometa od 45 do 50 posto, 3000 kuna po radniku biti će za pad prometa od 50 do 55 posto. Tri i pol tisuće kuna dobit će za pad od 55 do 60 posto, dok će 4000 kuna po radniku dobiti poslodavci kojim je promet pao 60 i više posto. Na te iznose korisnici potpora oslobađaju se plaćanja doprinosa.

Novost je da se pad prometa od sada više neće mjeriti na mjesečnoj bazi, već će se uspoređivati pad prometa u drugom i trećem kvartalu s prometom u tim istim kvartalima 2019. kako bi slika bila realnija.

Iznimka će pritom biti sektori kojim je rad ograničen odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite kao primjerice usluge hrane i pića koji će imati mogućnost odabira što im je povoljnije, mjesečna ili kvartalna usporedba.

Mjere se primjenjuju od 1. listopada do kraja godine, a po vladinim izračunima ukupan trošak svih mjera trebao bi biti između 300 i 350 milijuna kuna.

Plenković je podsjetio da je dosad u ovoj godini za mjera očuvanja radnih mjesta isplaćeno 6,85 milijardi kuna a da će do kraja godine taj iznosi prijeći 7,2 milijarde kuna.

Istaknuo je i kako su nove mjere donijete na temelju konzultacija sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima.

(Hina)