Plenković najavio odluku o nabavi borbenih zrakoplova idućih tjedana

Pixa

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da će odluka o odabiru ponude za nabavu novih borbenih aviona biti objavljena u sljedećih “par tjedana”. Plenković je to izjavio u Bruxellesu nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

“Analizirali smo sve ponude i u sljedećih par tjedana objavit ćemo konačnu odluku. Blizu smo okončanju tog procesa. To je dugoročna, strateška odluka koja će pozicionirati Hrvatsku kao još pouzdanijeg NATO partnera, ali i povećati našu vlastitu sigurnost i riješiti pitanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za sljedećih 30 godina”, rekao je Plenković.

Na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a bilo je riječi o stanju u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu, te o doprinosu Hrvatske NATO-ovim misijama i povećanju proračunskih izdvajanja za vojsku.

“Pozdravljamo činjenicu da je Hrvatska počela povećavati obrambeni proračun. Očekujem da će Hrvatska nastaviti to povećavati”, rekao je Stoltenberg. NATO saveznici obvezali su se 2014. da će raditi na tome da dosegnu izdvajanja za obranu u visini 2 posto svoga BDP-a. Hrvatska je trenutno na razini 1,32 posto, a kako je danas obećao Plenković, trend rasta će se nastaviti.

Glavni tajnik NATO-a komentirao je kako primjećuju pojačanu prisutnost Rusije i pokušaje miješanja u unutarnje političke procese država na zapadnom Balkanu.

“Bilo kakvo vanjsko miješanje je neprihvatljivo i stoga je važno da se sve države u regiji pobrinu da budu sposobne na to odgovoriti”, poručio je Stoltenberg.