Naslovnica Izdvojeno Plenković: Naći ćemo zakonit način za zamjenu ploče

Plenković: Naći ćemo zakonit način za zamjenu ploče

Naći ćemo zakonit način za zamjenu ploče, izjavio je premijer Andrej Plenković za Jutarnji list upitan o sudbini spomen ploče poginulim pripadnicima HOS-a  u Jasenovcu. Ploča je sporna zbog grba Udruge branitelja HOS-a u kojem se nalazi sporni pozdrav “Za dom spremni”, prenosi Jutarnji list.

Plenković nije rekao kada će sporna ploča biti uklonjena, ali je nedvosmisleno kazao da će se ona zamijeniti i da će Vlada to učiniti tako da ne bude nikakve dvojbe u zakonitost tog poteza, piše Jutarnji. Navodno će ministar uprave Lovro Kuščević u vezi sa spornom pločom već danas ići na konzultacije u Vladu.

Brkić: Svi su shvatili što želim reći o ploči HOS-a

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je u utorak kako ni HDZ niti on osobno ne relativiziraju niti veličaju simbole nijednog totalitarnog režima i odavno su ih osudili, te poručio kako su “svaka Hrvatica i Hrvat, te svi oni koji Hrvatsku osjećaju svojom domovinom, shvatili što želi reći vezano uz ploču HOS-a u Jasenovcu”.

“Niti HDZ, a ni ja osobno, ne relativiziramo niti veličamo simbole niti jednog totalitarnog režima i odavno smo ih osudili. To je već odavno svima jasno, kao što je jasno tko su ti koji u dnevnopolitičke svrhe izvlače ploče i simbole s ciljem stvaranja histerije i dizanja tenzija koje samo štete Hrvatskoj”, rekao je Brkić novinarima.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić prethodno se u izjavi za Večernji list usprotivio uklanjanju HOS-ove ploče u Jasenovcu. Činjenica je da je spomen-ploča HOS-a postavljena zakonito, da je na njoj ratni grb legalne postrojbe iz Domovinskog rata koja u svom ratnom putu nema ni najmanje mrlje. (…) Hrvatski branitelji iz HOS-a imaju toliko veze s ustaštvom koliko neki, koji su zadnjih dana vrlo glasni, imaju veze s hrvatstvom. Ti nikada nisu ni željeli Hrvatsku, poručio je Brkić u izjavi za Večernji list.