Plenković: ‘Na VNS-u spremni razgovarati o svim temama’

Na današnjoj sjednici Vlade prihvaćen je Konačni prijedlog zakona o otocima, potpisani su i mnogi ugovori važni za otoke. O budućnosti naših otoka i drugim aktualnim pitanjima u Dnevniku HTV-a govorio je premijer Andrej Plenković.

“Danas smo poslali sjajne poruke. Novi zakon o otocima, nakon 20 godina, omogućit će svim otočanima kvalitetniji život – uz koncept pametnih otoka i dodatnim sredstvima EU-a”, kazao je Plenković.

Naglasio je kako je na današnjoj sjednici Vlada prihvatila sve što se može, a projekti su vezani za sve obalne županije.

“Na redu su ministarstva energetike i zaštite okoliša, državne imovine, zdravstva, prometa itd.”, dodao je.

Osvrnuo se i na turističku sezonu od koje se očekuje prihod od 12 mlrd. eura.

“Ova sezona je najbolja u povijesti RH, povećali su se kapaciteti, kvaliteta i investicije. Možemo biti ponosni na hrvatski turzam”, rekao je premijer. Pohvalio je sve turističke djelatnike. Plenković je komentirao i odluku Visokog trgovačkog suda prema kojoj je nagodba u Agrokoru postala pravomoćna.

“Cijeli proces sad ide u novu fazu – transformacija starog u novi Agrokor i novu strukturu vlasništva, uz kvalitetnije poslovanje i daljnje restrukturiranje sa zadržavanjem radnih mjesta”, rekao je.

Za kandidaturu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović premijer je ponovio kako je njemu u tom slučaju “sve jasno”. Kazao je kako zna za predsjedničinu odluku, ali ju nije htio otkriti. “To je na njoj da kaže”, izjavio je.

Vezano za najavu predsjednice o održavanju sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost premijer je kazao kako nije usuglašen termin.

“O tome ćemo razgovarati početkom idućeg tjedna kad se vratim u Zagreb. Nakon toga slijedi put u Kinu pa bi sjednica mogla biti krajem tjedna ili za petnaestak dana”, najavio je.

“O svim temama koje trebaju biti na VNS-u ja i članovi vijeća spremni smo raspravljati”, odgovorio je Plenković na pitanje treba li se razgovarati i o aferi “SMS”.

“Te teme trebaju rasvijetliti pravosudne institucije i policija – bez miješanja politike”, dodao je. Naglasio je kako je sasvim očito bilo da je netko fabricirao poruke njega i Martine Dalić.

Na pitanje može li inicijativa hrvatskih eurozastupnika kojom upozoravaju na preglasavanje predstavnika hrvatskog naroda u BiH pomoći, Plenković je kazao kako je njihovo pismo potpuno kompatibilno sa svim porukama Vlade i njega kao premijera.

“To je vrsta izigravanja Daytonsko-pariškog sporazuma i dezavuiranje koncepta konstitutivnosti budući da je Hrvatima u Federaciji drugi narod izabrao predstavnika u Predsjedništvu. To se događa već treći put. Zagovaratelji smo europskog puta BiH i ustavna nam je obveza brinuti o Hrvatima izvan domovine”, kazao je.

“Moramo voditi brigu o kredibilnosti instituta državnih jamstava. Naša je poruka da onaj tko je nenamjenski trošio, morat će to dobro objasniti i to se mora rasvijetliti. Ova Vlada želi održivost brodogradnje, uz sindikate smo i radnike”, kazao je Plenković komentirajući izvješće predstavljeno na Vladi, a prema kojemu je 850 milijuna kuna Uprava Uljanika potrošila nenamjenski. Dodao je kako Vlada ima ograničene mogućnosti bez kvalitetnog programa restrukturiranja koji mora odobriti Bruxelles.

Izrazio je zadovoljstvo što ima priliku dati intervju u hvarskom kazalištu, koje je starije od 400 godina.