Plenković na sjednici HDZ-a prijetio rušenjem Vlade?

Foto: Hina

Najava premijera Andreja Plenkovića ratifikacije Istanbulske konvencije navodno je na jučerašnjem sastanku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a isprovocirala žestoku raspravu o ideološkom profilu HDZ-a.

“Nastavljamo s procesom ratifikacije Istanbulske konvencije”, rekao je nakon višesatne sjednice Andrej Plenković.

Dodao je kako će se pojačati komunikacija prema javnosti o stvarnom sadržaju Konvencije te da će se o tome razgovarati i s HDZ-ovim partnerima u parlamentarnoj većini, kao i u drugim parlamentarnim strankama kako bi, kazao je, pokušali okupiti što veći broj zastupnika da stanu iza ove Konvencije.

Zadovoljan sam današnjim sastankom i čini mi se da je velika većina sudionika također zadovoljna, kazao je premijer, no kako piše Novi list ovaj put nije dobio jednoglasnu potporu.

U raspravi u kojoj je sudjelovalo 40-ak članova, dio njih oštro se usprotivio ratifikaciji.

Osim Stiera, na samom sastanku izravno su se, neslužbeno doznaje Novi list, protiv konvencije izjasnili zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica Ivana Maletić, međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač i član Predsjedništva Damir Jelić. U izjavi prije sjednice to je učinio i Darko Milinović.

Svima im je sporan pojam roda. Rezerve oko ratifikacije imalo je još oko četiri ili pet prisutnih, a preostali su je podržali. Iako ton rasprave navodno nije bio dramatičan, Plenković je u jednom trenutku protivnicima Istanbulske konvencije uputio oštro upozorenje.

“Ne znam jeste li vi svjesni da ovime možete čak i srušiti Vladu. A ako će netko Vladu rušiti onda ću to biti ja. I nakon toga će se ići na nove parlamentarne izbore. A za njih ću ja slagati liste i može se dogoditi da pola ovdje prisutnih ne bude na njima”, rekao je navodno Plenković.